Van Aert wint eerste clash met Van der Poel; Nederlander tweede in Dendermonde Veldrijden
Veldrijden

Van Aert wint eerste clash met Van der Poel; Nederlander tweede in Dendermonde

Van Aert wint eerste clash met Van der Poel; Nederlander tweede in Dendermonde

Wout van Aert is winnaar geworden van de Wereldbeker in Dendermonde. Bij de rentree van Mathieu van der Poel leek het even op een clash te worden tussen de twee grootheden, maar halverwege koers kon de Belg nog een tandje bijzetten. Van der Poel eindigde uiteindelijk als tweede, voor Toon Aerts.

Het parcours in Dendermonde had een kleine metamorfose ondergaan. Ten opzichte van vorig jaar waren er wat meer heuvels en een zware looptrap toegevoegd. Destijds was Wout van Aert in een zeer modderige editie duidelijk de sterkste, door de concurrentie op bijna drie minuten te zetten. Dit jaar lag het parcours er iets minder modderig bij, maar was het nog steeds een hele zware onderneming. Het was uitkijken naar de eerste clash tussen Van der Poel, Van Aert en Pidcock, wat het nodige spektakel moest opleveren.

Desondanks was het Toon Aerts die er als een haas vandoor ging. De Belg kreeg Van der Poel met zich mee, die na een snelle start vanaf de derde rij meteen van voren was te vinden. Gedurende de tweede ronde vond ook Van Aert het tijd om naar voren op te schuiven en zo hadden we na een kwartier koers een situatie met Aerts voorop en achter hem het duo Van Aert-Van der Poel. Even later vonden de twee aansluiting bij de Belg vooraan, waar het in de derde van acht ronden duidelijk werd dat Van Aert een sterke dag kende. Van der Poel was inmiddels achter de twee Belgen wat meer aan het ploeteren door de modder, maar vond nog steeds aansluiting.

Iserbyt en Pidcock rijden snel op achterstand

Achter de drie vooraan werd een groepje Belgen al snel op een flinke achterstand gezet. Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt keken vroeg tegen een achterstand van meer dan een halve minuut aan. Pidcock kon zich al helemaal niet in de strijd met de grote namen mengen en bungelde achter het groepje Iserbyt op de achtste plaats. Het was daarom focussen op de strijd vooraan, waar Van Aert in de derde ronde even leek weg te rijden, maar waar Van der Poel en Aerts nog niet al hun kruid hadden verschoten.

Op het loodzware parcours was het ieder voor zich en zoeken naar de goede lijnen. Er waren weinig momenten van rust en dat kon de conditionele achterstand van Van der Poel weleens de kop kosten. Toch nam de Nederlander halverwege koers brutaal de leiding over van Van Aert en zo begon het in de eerste cross meteen al een clash te worden tussen de twee grootheden. 'Best of the rest' bleef Aerts, die steeds op enkele tientallen meters van de twee vooraan bleef rijden. Kon hij één van de twee in de slotfase nog pijn doen?

Van Aert vs. Van der Poel, wie wint eerste clash?

In de vijfde ronde trok Van Aert het gaspedaal nog eens open. De Belg van Jumbo-Visma reed en liep net wat makkelijker door het modderige parcours dan zijn concurrent. Dat resulteerde op driekwart koers in een comfortabele voorsprong van 24 seconden op de Nederlander, terwijl Aerts volgde op 36 seconden. In de zevende van acht ronden zaten alle renners stuk en waren de schone tenues inmiddels ingeruild voor bruine en modderige pakjes. Kon Van der Poel dan nog één keer de druk opvoeren op zijn grote rivaal? Nee, de koers leek gelopen en de nummer één, twee en drie leken tevreden zijn op de plaats waar ze reden.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Van Aert zijn voorsprong inmiddels opgebouwd naar respectievelijk 41 en 57 seconden op Van der Poel en Aerts. In de strijd om de ereplaatsen deed Vanthourenhout goede zaken op plaats vier, terwijl Hermans op bijna twee minuten als vijfde doorkwam. Van Aert was ondertussen bezig met zijn ereronde en boekte zo zijn vierde zege in zijn eerste vier crossen van het seizoen. Maandag kan Van der Poel voor revanche gaan in de Superprestige Heusden-Zolder, waar hij zijn tweede plaats van zondag ongetwijfeld een passend vervolg wil geven. Aerts eindigde achter Van Aert en Van der Poel knap als derde.

Uitslag Wereldbeker Dendermonde mannen 2021

1. Wout van Aert
2. Mathieu van der Poel
3. Toon Aerts
4. Michael Vanthourenhout
5. Quinten Hermans

6. Corné van Kessel
7. Laurens Sweeck
8. Tom Pidcock
9. Eli Iserbyt
10. Lars van der Haar

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws