Van der Haar kan Iserbyt door verschil met Van der Poel niet de X2O-nek omdraaien: 'Dat is toch verrot?' Veldrijden
Veldrijden

Van der Haar kan Iserbyt door verschil met Van der Poel niet de X2O-nek omdraaien: 'Dat is toch verrot?'

Van der Haar kan Iserbyt door verschil met Van der Poel niet de X2O-nek omdraaien: 'Dat is toch verrot?'

Lars van der Haar eindigde maandag knap als vierde in de nieuwjaarscross van Baal, waarmee hij zijn leiding in de strijd om het X2O Trofee-klassement verder verstevigde. Grote rivaal Eli Iserbyt besloot namelijk om na de cross van Hulst de veldritten in Baal en Koksijde over te slaan, maar sneed zichzelf daar niet eens zó erg mee in de vingers.

Na afloop ving In de Leiderstrui Van der Haar op bij zijn camper. Wat ging er door zijn hoofd op het moment dat Pauwels Sauzen-Bingoal bekendmaakte dat Iserbyt twee X2O-wedstrijden zou laten schieten, wetende dat het verschil maar negen seconden was en dat nummer drie Cameron Mason normaliter al genoeg neemt met die plek. 'Niks. Ik dacht gewoon: jammer, beterschap voor hem. Mensen die zeggen dat ik de X2O Trofee nu praktisch heb gewonnen, lopen wel heel ver op de feiten vooruit', is de Nederlander duidelijk.

'Er zijn nog vier wedstrijden, dus alles kan nog omdraaien. Het ziet er nu wel leuk uit, maar Cameron staat er nog goed voor en wat dacht je ervan dat Eli eigenlijk bijna niets verliest hier?', vraagt Van der Haar zich hardop af. Dat heeft een duidelijke reden: Mathieu van der Poel. Als je een wedstrijd overslaat in de X2O Trofee, verlies je - zoals Iserbyt nu - vijf minuten tijd op de winnaar in het klassement. Maar het verschil tussen Van der Poel en de rest is zo groot, dat de Nederlander mannen als Van der Haar en Mason al op drie tot vier minuten rijdt. Oftewel: Iserbyt verliest niet meer dan 1.29 minuut op zijn concurrent in Baal.

Van der Haar over X2O-klassement: 'Dat is toch verrot?'

'Met een Mathieu die zo rondrijdt, verliest Eli maar anderhalve minuut. Op sommige jongens verliest hij maar een paar seconden. Eli staat nog voor Cameron, kun je nagaan? Dat is toch verrot, het is de omgekeerde wereld', neemt Van der Haar zijn stelling in. Mason viel hem op social media later op de avond overigens nog bij, met een veelzeggende emoji.

Voorafgaand aan het WK in Tábor presenteert de UCI de nieuwe crossplannen voor komende winter, nadat er al vanuit verschillende hoeken kritiek klonk. 'Ik ben heel erg benieuwd naar de plannen die ze gaan presenteren, maar ik maak me er ook niet meer druk om joh. Dat heb ik al zo lang gedaan en uiteindelijk doen ze toch wat voor henzelf het beste is, dus daar ga ik niet meer wakker van liggen. Dat is voor de nieuwere generatie', geeft Van der Haar aan.

Nochtans reed de Nederlands kampioen een goede veldrit in Baal. 'Ik had echt wel goede benen, maar ging langzaam wat dood door het vele lopen. Neem Mathieu buiten beschouwing en het wordt een keimooie cross. Dan zit ik binnen een minuut van Wout, maar nu is er eentje outstanding. Als Mathieu er in Koksijde weer twee of drie minuten voor rijdt, dan is Eli spekkoper en kan hij nog makkelijk podium rijden in de X2O', concludeert Van der Haar.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws