Van der Poel eert opa Poulidor met winst in zeer spectaculaire veldrit Tabor Veldrijden
Veldrijden

Van der Poel eert opa Poulidor met winst in zeer spectaculaire veldrit Tabor

Van der Poel eert opa Poulidor met winst in zeer spectaculaire veldrit Tabor

Mathieu van der Poel heeft de veldrit in Tabor gewonnen na een werkelijk fantastische race, die tot en met de laatste meters spannend was. Eli Iserbyt strandde op enkele meters van de Nederlander, voor Lars van der Haar.

Alle ingrediënten voor een mooie veldrit waren aanwezig: het Tsjechisch zonnetje, een mooi maar lastig parcours, een hele rits Vlaamse matadoren met rode lappen en de stier: Van der Poel, op de derde startrij. Deze nadelige startpositie maakte de beginfase des te interessanter, want de vraag vooraf luidde: hoe lang zou het duren voordat VDP zijn plaats bovenaan de apenrots op zou eisen?

Dit duurde langer dan gehoopt, want een hele hoop mannen hielden de wereldkampioen op. Iserbyt en consorten waren ondertussen het veld al ingedoken, voordat de kruitdampen van het startschot goed en wel opgedroogd waren. Aan het eind van de eerste ronde vond Van der Poel zichzelf terug op de elfde plaats, slechts negen seconden achter leider Iserbyt, die onderdeel was van een leidend kwintet.

De aansluiting, of toch niet?

De beginperiode van de race zou eigenlijk een apart boek kunnen zijn, met als titel: De Aansluiting. De camera's, commentatoren; alles was gericht op het moment dat Van der Poel vooraan de aansluiting vond. De climax werd een anticlimax, want hij hing er even aan, maar moest vrijwel meteen weer een gat laten en dook in de volgende ronde de materiaalpost in voor een fietswissel. Een technisch issue?

Ondertussen wist de actieve Iserbyt wat afscheiding te creëren vooraan met Van der Haar in zijn spoor, terwijl de grote uitdager Van der Poel in de achtergrond weer op achtervolgen was aangewezen. Het beloofde een cross van de lange adem te worden, met de nodige spanning die het veldrijden zo aantrekkelijk maakt.

Hij komt, hij komt... hij is er

Seconde voor seconde kwam Van der Poel dichterbij de leiders, waar ook Michael Vanthourenhout nog altijd jojo speelde. Einde ronde vijf was het dan zo ver: Van der Poel aan het front, om met de andere drie uit te maken wie vandaag in Tabor de zege op zou eisen. Iserbyt was niet bang voor het gevaar uit Nederland, en durfde zelfs als een volleerd matador Van der Poel uit te dagen. VDP zag het gevaar en reageerde kwiek.

Een ontzettend spannende cross ontvouwde zich in Tabor. Van der Haar was ondertussen ook bezig met stoken tussen de twee kemphanen, maar uiteindelijk ging dat trio toch gezamenlijk de laatste ronde in. Iserbyt probeerde meerdere malen te versnellen, maar Van der Poel beet zich vast in het wiel van de Vlaming.

In het slotstuk leek Van der Poel even aan te zetten, maar dit bleek schijn. Zou hij het dan op een sprint laten aankomen? Nee was het antwoord, want Van der Poel gooide al zijn krachten in de strijd en Iserbyt kon het wiel van zijn rivaal niet houden. Dit was de beslissende move, die Van der Poel de zege bezorgde na een prachtige race. (foto: ProShots)

Uitslag wereldbeker veldrijden Tabor mannen

1. Mathieu van der Poel
2. Eli Iserbyt +0.01
3. Lars van der Haar +0.12
4. Michael Vanthourenhout +0.42
5. Toon Aerts +1.00
6. Corné van Kessel +1.10
7. Quinten Hermans +1.14
8. Tim Merlier +1.17
9. Laurens Sweeck +1.22
10. Jens Adams +1.32


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws