Hoeveel medailles rijgen de Nederlanders bij de andere WK-categorieën nog aaneen? Veldrijden
Veldrijden

Hoeveel medailles rijgen de Nederlanders bij de andere WK-categorieën nog aaneen?

Hoeveel medailles rijgen de Nederlanders bij de andere WK-categorieën nog aaneen?

Dit weekeinde is in Tábor, Tsjechië het WK veldrijden 2024. Daar krijgen we zaterdag en zondag tweemaal de elites als hoofdmaaltijd voorgeschoteld, maar doorheen het weekeinde zijn er nóg vijf wedstrijden. In de Leiderstrui zet uiteen wie je maar beter in de gaten houdt bij de Mixed Team Relay, junioren en beloften.

Parcours WK veldrijden 2024

Hoeveel medailles rijgen de Nederlanders bij de andere WK-categorieën nog aaneen?

Het parcours van het WK veldrijden blijft natuurlijk hetzelfde en is voor veel renners niet direct een verrassing, daar de omloop in Tábor al jarenlang onderdeel is van het Wereldbekercircuit en in de recente geschiedenis ook al meermaals dienstdeed als WK-parcours (2015, 2010 en 2001). Recenter nog werd de omloop voor een laatste keer getest op het Tsjechisch kampioenschap cross.

De omloop is 2950 meter lang en begint met een redelijke strook asfalt, alvorens we na een flauwe bocht parallel aan de rivier de Luznice het veld induiken. Daarbij moeten de renners een brug op en af, om daarna bij de eerste kleine technische passage te komen. Vervolgens trekken we in dezelfde richting over de brug terug, gevolg door een strook met veel draaien en keren.

In het Tsjechische veld begint het vervogens ook al wat bergop te lopen, waarbij de balken op een cruciaal punt liggen, net voor die eerste serieuze hoogtemeters. Snelheid behouden of verliezen, dat is daar de cruciale vraag. Nadien komt men voor een eerste keer bij de pits uit, waar het weer wat bergop begint te lopen in meerdere trapjes.

Tot het laatste kwart van het rondje blijft het ook een kwestie van veel draaien en keren, maar voor het overgrote deel ligt het er in Tábor wel goed overzichtelijk bij. Echt afdalen doen we pas richting de finishstrook, waar we na x aantal rondes weten wie zichzelf na afloop in de regenboogtrui mag gaan laten huldigen.

michael vanthourenhout 
tibor del grosso

Junioren mannen (zondag 4 februari, 11.05 uur)

Laatste winnaars: Leo Bisiaux (2023), Jan Christen (2022), Thibau Nys (2020), Ben Tulett (2018 en 2019), Tom Pidcock (2017), Jens Dekker (2016), Simon Andreassen (2015) en Thijs Aerts (2014)

Dan de junioren mannen, waar de Nederlandse keuzeheer De Knegt ook op enkele mooie namen kan rekenen. Keije Solen heeft al enkele podiumplekken behaald in de wereldbeker en ook Senna Remijn en Michiel Mouris zijn podiumwaardig', analyseerde hij voorafgaand aan het Wereldkampioenschap in Tábor. Het is niet voor niets dat de Nederlanders het over een podiumplek hebben, want er steken twee mensen bovenuit in deze categorie,

Dat zijn de Italiaan Stefano Viezzi en Fransman Aubin Sparfel, die de Wereldbekers netjes drie om drie verdeelden dit seizoen. Bij onze zuiderburen zitten ze in hetzelfde schuitje, met Arthur van den Boer en Mats Vanden Eynde als potentiële mannen voor een stekkie voorin. Verder houden we de Fransmannen Paul Seixas, Theopile Vassal en Jules Simon, de Tsjech Krystof Bazant en Amerikaan David Thompson in de gaten.

En natuurlijk Albert Withen Philipsen, het Deense multitalent dat vanaf 1 januari 2025 al bij Lidl-Trek heeft getekend en ook zijn opwachting zal maken in Tábor. Tot bewezen de Hongaren Barnabas Vás (broertje van) en Zsombor Tákacs op het EK al dat ze gevaarlijk uit de hoek kunnen komen. Daar werden ze vijfde en tweede.

albert withen philipsen

Beloften vrouwen (zondag 4 februari, 12.35 uur)

Laatste winnaressen: Shirin van Anrooij (2023), Puck Pieterse (2022), Fem van Empel (2021), Marion Norbert Riberolle (2020), Inge van der Heijden (2019), Evie Richards (2018 en 2016) en Annemarie Worst (2017)

Bij de beloften vrouwen start Nederland ook met twee mooie kandidates, maar ook hier is de concurrentie niet mis. Leonie Bentveld en Lauren Molengraaf zullen hun beste benen moeten vinden om in Tábor te kunnen wedijveren met de concurrentie, al bewees vooral Bentveld dit seizoen al dat ze dat zeker in haar mars heeft. Ze won zelfs de Wereldbeker.

De namen kent u al van de elite veldritten: Zoe Backstedt uit Groot-Brittannië, Marie Schreiber uit Luxemburg en Krystyna Zemanova uit Tsjechië, alsook de Belgische dames Julie Brouwers en de wat jongere meiden Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey.

Van de andere kant van de Atlantische Oceaan zijn de zusjes Ava en Isabella Holmgren ook van de partij, en ook zij bewezen al dat ze zomaar een gooi kunnen doen naar een plek op het podium of zelfs de regenboogtrui. Stuk voor stuk kleppers in wording, zoveel moge duidelijk zijn.

zoe backstedt

Al bij al genoeg om naar uit te kijken de komende dagen, náást de strijd bij de elite. Sporza zendt alle veldritten dit WK uit en daar moet je dus zijn voor bovenstaande categorieën.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws