Vanthourenhout klopt Pidcock in spannende Citadelcross, lekke band nekt Aerts Veldrijden
Veldrijden

Vanthourenhout klopt Pidcock in spannende Citadelcross, lekke band nekt Aerts

Vanthourenhout klopt Pidcock in spannende Citadelcross, lekke band nekt Aerts

Michael Vanthourenhout heeft op ijzersterke wijze de Citadelcross in Namen weten te winnen. De Belg maakte rondde een solide race af, waar zijn tegenstanders pech of ongelukken kenden op het zware parcours.

In Namen kregen de renners die van modder, klimwerk en lastige passages houden een heerlijke cross voorgeschoteld. Met deze ingrediënten werd de naam van Tom Pidcock voorafgaand aan de wedstrijd vaak genoemd. Zijn mountainbike-ervaring, plus het vormpeil dat hij liet zien in Rucphen, maakten hem tot de gedoodverfde favoriet.

De Brtise coureur voegde zich tijdens de openingsrondes in een achtervolgend groepje. Toon Aerts, wel vaker op de afspraak in Namen, had daar al een behoorlijke voorsprong genomen op zijn concurrenten. Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans deden hun best om het gat niet te groot te laten worden.

Terwijl Aerts zijn voorsprong sterk wist vast te houden, vormde zich achter hem een groepje van drie. Hermans en Vanthourenhout zaten daarbij, als ook Pidcock. De Brit was voldoende opgeschoven en had velen achter zich gelaten. Eli Iserbyt kon niet breken met zijn slechte verstandhouding met deze cross en reed achter de feiten aan.

Pidcock rukt op, Hermans wisselt schoen

Aerts had een aardige voorsprong, maar Hermans begon de druk flink op te voeren. Terwijl het talent van Pidcock steeds beter zichtbaar werd op de lastige stukken, begon Aerts wat foutjes te maken. De lange Belg ging na een afdaling stevig tegen de grond. Hij krabbelde snel op en kon gelukkig zonder kleerscheuren verder.

Pidcock kwam dichter en dichter bij Aerts, wat een spannende strijd opleverde. Zij hoefden voorlopig niet meer te vrezen van de aanwezigheid van Hermans, want hij verloor kostbare tijd door een kapotte schoen. Hij wisselde van schoeisel, maar moest daardoor zijn derde plek in de wedstrijd overlaten aan een ander.

Aerts verliest positie door lekke band

Het harde werk van Aerts werd op een dramatische manier gesmoord door een lekke band op een vervelend moment. Pidcock maakte gretig gebruik van de gelegenheid om te versnellen op de kasseien. Terwijl de Brit de eerste plek in de race overnam, stak ook Vanthourenhout Aerts voorbij.

Het moet Vanthourenhout vertrouwen hebben gegeven, want plots zat hij weer aan het wiel van zijn Britse concurrent geplakt. Aerts wilde zichzelf nog niet gewonnen geven, maar dat mocht niet baten. De opgelopen achterstand bleek te groot om nog aanspraak te maken op de overwinning.

Pidcock twee keer onderuit, Vanthourenhout blijft gaan

Pidcock zette Vanthourenhout flink onder druk, maar moest vervolgens ook zélf de gevolgen ondervinden van de lastigheid van het parcours. Op de schuine kant verloor de Brit zijn evenwicht, waarna Vanthourenhout het initiatief kon overnemen. De Belg pakte een voorsprong van drie seconden op de winnaar van Rucphen.

Vanthourenhout bleef zeer geconcentreerd rondrijden en bracht Pidcock daardoor verder in de problemen. De Brit moest alle zeilen bijzetten om in het spoor van zijn tegenstander te blijven, maar verloor in die strijd opnieuw de controle over zijn fiets. Vanthourenhout kon daardoor zijn voorsprong nog wat verder vergroten.

Vanthourenhout perste er in de slotronde nog één keer alles uit op de beklimmingen en dat loonde. Pidcock bleek niet meer over de reserves te beschikken om de Belg terug te pakken, waardoor die zich terecht de winnaar van deze wedstrijd mag noemen.

Uitslag Wereldbeker Namen 2021 - mannen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws