Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- beloften mannen | Ploegmaats Nys en Ronhaar gaan elkaar te lijf! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- beloften mannen | Ploegmaats Nys en Ronhaar gaan elkaar te lijf!

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- beloften mannen | Ploegmaats Nys en Ronhaar gaan elkaar te lijf!

Zaterdag 5 november strijden de beloften mannen in het Belgische Namen om de Europese titel veldrijden. De voorbije twee jaar ging de titel naar Nederland. Komt daar een derde bij? Of weet de ijzersterke Belgische selectie dat te voorkomen? In de Leiderstrui blikt vooruit!

Praktische informatie EK veldrijden beloften mannen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars EK veldrijden beloften mannen

2021 Ryan Kamp
2020 Ryan Kamp
2019 Mickaël Crispin
2018 Tom Pidcock
2017 Eli Iserbyt
2016 Quinten Hermans
2015 Quinten Hermans
2014 Wout van Aert
2013 Michael Vanthourenhout
2012 Mike Teunissen

Parcours, weer en tijden EK veldrijden beloften mannen 2022

Het parcours van de cross in Namen is al jaren een van de meest uitdagende van het crossseizoen. Bij regen is het een groot modderfestijn, maar ook bij droog weer is het parcours loodzwaar. Het parcours is uitgetekend rondom de klim naar de welbekende Citadel van Namen. Het biedt zodoende voldoende mogelijkheden om de crossers tot het uiterste te testen.

Belangrijke punten van het parcours zijn een hellende strook na de start, een venijnig kasseienklimmetje en een schuine wand. Vergeleken met de vorige edities van de cross is het parcours lichtjes gewijzigd. Zo is er een klimmetje toegevoegd. Deze ligt vlak voor de finishpassage en kan dus een beslissende rol spelen.

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- beloften mannen | Ploegmaats Nys en Ronhaar gaan elkaar te lijf!

Weer
In de dagen voorafgaand aan het EK valt er nog wel een drupje in Namen, maar op de eerste cross-dag op zaterdag is het normaliter droog. De zon prikt er in de middag stevig doorheen, maar het blijft met 8 á 10 graden heel fris. Vanuit het zuidwesten blaast er een stevig windje aan windkracht 3, iets wat de boel ongetwijfeld nog iets zwaarder maakt.

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: 14.00 uur

Favorieten EK veldrijden beloften mannen 2022

Als we op de meest recente crossen afgaan, dan mogen we uitkijken naar een tweestrijd tussen de Belg Thibau Nys en de Nederlander Pim Ronhaar. De twee vochten in de vorige Wereldbeker van Maasmechelen al een strijd uit om de overwinning. Toen trok Nys aan het langste eind. Twee dagen daarna namen ze beide deel aan de Koppenbergcross bij de elite. Dit keer was Ronhaar net wat sterker. Hij eindigde als vijfde, waar Nys op twintig seconden van hem als zevende binnenkwam. Ronhaar is van de twee doorgaans net wat beter in zijn element in crossen met veel hoogtemeters en in moddercrossen. Het parcours van Namen lijkt zodoende alvast in het voordeel van de Nederlander te zijn.

Hoewel het parcours in Namen Ronhaar goed ligt, dient hij echter niet alleen af te rekenen met Nys, maar met een heel Belgisch armada. Wat te denken van wereldkampioen Joran Wyseure. Hij werd dit jaar al knap achtste tussen de elite in de Wereldbekercross van Fayeteville. In tegenstelling tot Nys en Ronhaar nam Wyseure deel aan de Koppenbergcross van de beloften, waarin hij als tweede eindigde. Net als Ronhaar houdt Wyseure van zware crossen. Voegt hij na de wereldtitel ook de Europese titel toe aan zijn palmares?

Thibau Nys
Thibau Nys

De volgende Belg die we goede kansen toedichten is Victor Van de Putte. Hij versloeg bij de beloften Wyseure in de recente Koppenbergcross. Verder kan crossland België onder andere nog rekenen op vicewereldkampioen Emiel Verstrynghe, Witse Meeusen en Jente Michels. Zij mogen allemaal in staat worden geacht om met eremetaal naar huis te gaan. Naast Ronhaar zijn er namens Nederland geen grote kanshebbers voor het podium. Mogelijk kan David Haverdings voor een verrassing zorgen. De eerstejaarsbelofte reeg vorig jaar de zeges aaneen als junior. Bij de beloften moet de eerste overwinning nog komen. Dit seizoen reed Haverdings naar top tien plekken in de Wereldbekers van Tabor en Maasmechelen.

Vanuit de andere deelnemen landen is het zoeken naar outsiders voor de medailles. Van de wereldkampioen junioren 2021 Jan Christen mag wat verwacht worden. Het eerste seizoen bij de beloften van de Zwitser is vooralsnog echter verre van opmerkelijk. Een andere outsider voor eremetaal is de Italiaan Davide Toneatti, die verdienstelijke presteert in de Wereldbeker voor beloften. Na een top tien (negende) in Tabor, viel hij er net buiten (elfde) in de vorige Wereldbeker van Maasmechelen.

TV EK beloften mannen 2022

De strijd om de Europese titel bij de beloften wordt niet live op televisie uitgezonden. Wel zendt Eurosport de wedstrijd uit op de Eurosport Player. De livestream begint om 13.05 uur.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws