Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- elite vrouwen | Kan iemand de Nederlandse dames stoppen? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- elite vrouwen | Kan iemand de Nederlandse dames stoppen?

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- elite vrouwen | Kan iemand de Nederlandse dames stoppen?

Zaterdag 5 november staat de Europese titel veldrijden op het spel voor de dames. De afgelopen jaren was Nederland heer en meester en ook dit jaar zijn de Hollandse vrouwen dominant in het crossen. Zal iemand hen in de weg kunnen staan? In de Leiderstrui blikt vooruit!

Praktische informatie EK veldrijden elite vrouwen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars EK veldrijden elite vrouwen

2021 Lucinda Brand
2020 Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Yara Kasteleijn
2018 Annemarie Worst
2017 Sanne Cant
2016 Thalita de Jong
2015 Sanne Cant
2014 Sanne Cant
2013 Helen Wyman
2012 Helen Wyman

Parcours, weer en tijden EK veldrijden elite vrouwen 2022

Dat het EK veldrijden in Namen wordt verreden, is mede dankzij het prachtige parcours. In alle omstandigheden is het rondje een flinke uitdaging, maar in de regen wordt het een waar modderbad. de beroemde Citadel van Namen is het decor van de cross. De uitdagingen van het parcours zorgen ervoor dat de renners voldoende de mogelijkheid hebben elkaar te testen.

Direct na de start zal een hellende strook belangrijk zijn voor de positionering. Later in het parcours volgen een gemeen kasseienklimmetje en een schuine passage. Vergeleken met de vorige edities van de cross is het parcours lichtjes gewijzigd. Vlak voor de finish is er een korte helling toegevoegd, die door zijn positionering in het parcours een cruciale rol kan spelen in de finale.

Voorbeschouwing EK veldrijden 2022- elite vrouwen | Kan iemand de Nederlandse dames stoppen?

Weer
Waar er voor het weekend nog wel regen wordt verwacht in Namen, zal het zaterdag waarschijnlijk droog blijven. Het zonnetje zal af en toe heerlijk de boel verlichten, maar schijn bedriegt: met acht tot tien graden zal het niet warm zijn. De wind op de Citadel van Namen kan ook een rol spelen: met windkracht 3 zal dat een extra factor zijn.

Tijden
Start: 15.00uur
Finish: 15.50 uur

Favorieten EK veldrijden elite vrouwen 2022

Het is moeilijk om niet te beginnen met de vrouw in vorm Fem van Empel. De pas twintigjarige Nederlandse begon het veldritseizoen uitermate dominant met zeges in alle Wereldbekers en een kunststukje op de Koppenberg. Van Empel lijkt bijna niet te stoppen, maar dan zouden we de andere vrouwen tekort doen. Verdedigend kampioene Lucinda Brand is helaas niet van de partij. Lang stond ze wel op de startlijst maar nu blijkt toch dat ze te veel last heeft van een handblessure die zijn in Tábor opliep.

Wat te denken van de Wereldkampioene? Van Empel wordt zachtjes aan al de nieuwe Kannibaal genoemd, maar het origineel fietst nog altijd rond. Marianne Vos kon in de Wereldbeker van Maasmechelen niet mee met de allerbesten maar zal desondanks klaar zijn voor Namen. Ceylin del Carmen Alvarado vocht in de Verenigde Staten een verwoed duel uit met Van Empel en zal gebrand zijn op revanche. Zij hoopt haar tweede Europese titel binnen te halen. Dan is er ook nog Denise Betsema, die tweede werd in de Koppenbergcross en uiterst consistent is. Annemarie Worst won het EK in 2018 en hoopt dat kunststukje te herhalen.

Marianne Vos.
Marianne Vos.

Zijn er dan geen buitenlandse kanshebsters? Zeker wel. Kata Blanka Vas liet al zien in vorm te zijn door de Nacht van Woerden te winnen, voor Vos. De jonge Hongaarse moet zeker in de gaten gehouden worden, net als Pauline Ferrand-Prévot. De Wereldkampioene gravelfietsen kende op de Koppenberg door materiaalpech een dramatisch begin van haar seizoen maar ze zal nooit te onderschatten zijn. Haar landgenote Hélène Clauzel kan meestal niet mee met de allerbesten maar laat constant goede noteringen zien. Hetzelfde geldt voor de Belgische Marion Norbert Riberolle en de Spaanse Lucia González Blanco. Drievoudig Europees kampioene Sanne Cant zal ook starten, maar heeft al lang niet aan de top gestaan.

Odds EK veldrijden elite vrouwen 2022

Fem van Empel - Bet365: 1,33
Denise Betsema - Bet365: 6,50
Marianne Vos - Bet365: 8,00
Blanka Kata Vas - Bet365: 8,50
Annemarie Worst - Bet365: 15,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV EK elite vrouwen 2022

De strijd om de Europese titel bij de dames zal live te volgen zijn via Eurosport. Op TV zal het EK op Eurosport 2 worden uitgezonden, maar het is ook te zien op de Eurosport Player. Beide uitzendingen zullen om 14.50 uur beginnen. Sporza zal uiteraard het veldrijden ook uitzenden, waar men de cross kan volgen vanaf 14.45 uur op Eén.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news