Voorbeschouwing Superprestige Boom 2021 | Van Aert en Pidcock in 'Tomorrowland van de cross' Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2021 | Van Aert en Pidcock in 'Tomorrowland van de cross'

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2021 | Van Aert en Pidcock in 'Tomorrowland van de cross'

Tadaaaa! De dag waar een groot deel van wielerminnend Vlaanderen naar uitgekeken heeft is eindelijk daar: de rentree van Wout van Aert in het veld. De Belg maakt, als hij zijn verkoudheid onder de duim houdt, zijn opwachting in de 'Tomorrowlandcross' van Boom, op de weilanden waar normaal gesproken medio juli de dansklanken over de velden waaien. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Superprestigerace.

Praktische informatie Superprestige Boom 2021

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Superprestige Boom

2020 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2019 Toon Aerts / Alice Maria Arzuffi
2018 Mathieu van der Poel / Kim Van de Steene
2017 Wout van Aert / Maud Kaptheijns
2016 Wout van Aert / Jolien Verschueren
2015 Lars van der Haar / Ellen Van Loy

Parcours, weer en tijden Superprestige Boom 2021

Wie ooit beelden heeft bekeken van de mainstage van Tomorrowland, zal ongetwijfeld de heuvel met mensenmassa in de achtergrond herkennen. Van die heuvel is in de Superprestigecross in Boom goed gebruik gemaakt, daar de crossers meermaals op en af gaan en op die manier een zwaar, veeleisend parcours voorgeschoteld krijgen.

Naast de heuvel zien we ook een zandbak en enkele graspassages terugkomen in de omloop, die eindigt op het middenterrein waar normaal het hoofdpodium van Tomorrowland gestationeerd staat.

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2021 | Van Aert en Pidcock in 'Tomorrowland van de cross'

Weer
In deze typische decemberweek lijken de renners en rensters vooralsnog droog te kunnen koersen op zaterdag. Wel is er een stevige westenwind aanwezig, terwijl de temperatuurmeter op zo'n acht graden Celsius blijft haken volgens Buienradar.

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2021 | Van Aert en Pidcock in 'Tomorrowland van de cross'

Tijden
13.45 uur: Start vrouwen
14.35 uur: Finish vrouwen
15.00 uur: Start mannen
16.00 uur: Finish vrouwen

Favorieten mannen Superprestige Boom 2021

We krijgen een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken in Boom. Iedereen kan ook all out gaan, aangezien de cross van zondag in Antwerpen niet door zal gaan. Onze topfavoriet voor de Tomorrowlandcross is Eli Iserbyt. Afgelopen seizoen nam hij hier de maat van alles en iedereen, inclusief Wout van Aert (vierde) en Tom Pidcock (negende). Daarbij is het zo dat de Iserbyt van nu nog beter lijkt dan vorig jaar.

Ook dit seizoen verwachten we dat Van Aert en Pidcock nog net dat tikkeltje wedstrijdritme missen om keer op keer de heuvel op te stormen, één uur lang en ook nog eens vanaf de achterste startrijen. We laten ons echter graag verrassen door de natuurtalenten, die we samen met Toon Aerts achter Iserbyt plaatsen. Aerts toont zich de afgelopen weken een waardige tegenstander, die zo nu en dan een mooi succes meepakt. De crosser van Baloise-Trek Lions stond de afgelopen drie jaar op het podium in Boom.

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2021 | Van Aert en Pidcock in 'Tomorrowland van de cross'
Ook Tom Pidcock keert terug in de cross in Boom

Ook Quinten Hermans doet hier jaar op jaar mee om de prijzen. De Tormans-coureur moet goed overweg kunnen op de snedige hellinkjes, helemaal na een korte break. Zijn ploeggenoot Corné van Kessel en de Pauwels Sauzen-Bingoal-renners Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout lijken mannen die zich ook in de strijd om een plek in de top vijf kunnen mengen.

Achter de naam van Lars van der Haar plaatsen we een klein vraagteken door zijn rugblessure van afgelopen week. Een Van der Haar in goede vorm kan hier meer dan goed overweg, zo bewees hij in 2015 met een zege.

Favorieten vrouwen Superprestige Boom 2021

Lucinda Brand lijkt ook op De Schorre in Boom de te kloppen vrouw. Bij haar enige deelname, vorig jaar, fietste ze de concurrentie naar huis. Ceylin del Carmen Alvarado bleef destijds het dichtst bij Brand in de buurt, maar zij haakte na een knappe race in Kortrijk af voor Besançon op zondag. We zijn benieuwd of Alvarado de goede lijn van vorige week zaterdag door kan trekken.

Annemarie Worst gaf al vier keer acte de présence in Boom en eindigde nog nooit lager dan plek vier. Winnen bleek tot dusver echter te veel gevraagd, maar dat zij hier mee kan doen om de knikkers staat buiten kijf. Hetzelfde geldt voor Denise Betsema, afgelopen jaar derde in Boom.

Voorbeschouwing Superprestige Boom 2021 | Van Aert en Pidcock in 'Tomorrowland van de cross'
Annemarie Worst en Denise Betsema in het zand van Koksijde

Het lijkt erop dat Yara Kastelijn nog niet volledig hersteld zal zijn van haar val in Kortrijk, maar bij haar afwezigheid schuiven we graag een andere vrouw uit Noord-Brabant naar voren: Fem van Empel toonde zich met plek vier in Besançon en het zou ons niets verbazen als ze op die voet verder gaat.

Ook de Canadese dame Maghalie Rochette liet afgelopen zondag in Besançon zien uit het goede hout gesneden te zijn, ook haar verwachten we weer op de voorposten. Hetzelfde geldt voor de Britse Anna Kay, die sterk voor de dag komt na een sleutelbeenbreuk vroeg in het seizoen. Tot slot geven we mee dat ook Lotte Kopecky, woensdagavond nog winnaar van de Kristallen Fiets, voor het eerst haar opwachting maakt in het veld.

TV Superprestige Boom 2021

Eurosport is de (online) zender die uitkomst biedt zaterdag. Zij zenden zowel de vrouwenrace (vanaf 13.35 uur) als mannenwedstrijd (vanaf 14.50 uur) live uit op Eurosport 1 en de Eurosport Player. Belgische kijkers kunnen ook terecht bij Telenet Play Sports, op dezelfde tijdstippen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws