Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023 | Geen Lamborghini Mathieu, maar wel Ferrari Wout op circuit! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023 | Geen Lamborghini Mathieu, maar wel Ferrari Wout op circuit!

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023 | Geen Lamborghini Mathieu, maar wel Ferrari Wout op circuit!

Na de titanenstrijd in Antwerpen en Gavere is het daags na Kerst héél even afgelopen met de driestrijd tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Tijdens de Superprestige in Heusden-Zolder is enkel de Belg van Jumbo-Visma present, waarvoor In de Leiderstrui je wegwijs probeert te maken.

Op het autocircuit in Heusden-Zolder zou Van der Poel met zijn samenwerking met Lamborghini prima voor de dag kunnen komen, zou je kunnen zeggen. Toch koos de Nederlander van Alpecin-Deceuninck ervoor om de wedstrijd links te laten liggen, nadat hij er vorig jaar in de slotronde de duimen moest leggen voor Van Aert.

De Belg won ook het jaar voordien in Heusden-Zolder en kan zo dus voor zijn derde zege op rij gaan. Bij de dames heersen de Nederlandse dames alweer vijf jaar in deze cross, met Marianne Vos, driemaal Lucinda Brand en vorig jaar Ceylin del Carmen Alvarado als winnaressen.

Laatste winnaars Superprestige Heusden-Zolder

2022/2023 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado
2021/2022 Wout van Aert / Lucinda Brand
2020/2021 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2019/2020 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018/2019 Matieu van der Poel / Marianne Vos
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Wout van Aert / Marianne Vos
2015/2016 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2014/2015 Lars van der Haar / Marianne Vos
2013/2014 Lars van der Haar / Katherine Compton

Parcours, weer en tijden Superprestige Heusden-Zolder 2023

Op en rondom het Ciruit van Terlaemen wordt de voorbije jaren steevast hetzelfde parcours afgewerkt, zo ook in 2023. Belangrijk punt in de cross is de Sacramentsberg. Deze helling – waarop geen publiek is toegestaan - deed in het verleden al meermaals dienst als de scherprechter.

Door de korte klimmetjes en de bijkomende afdalingen is de cross vooral gemaakt voor de crossers die uitblinken in zowel explosiviteit als techniek. Verder is de start- en finishzone vrij lang, wat logisch gezien het feit dat we op een autocircuit rijden.

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023 | Geen Lamborghini Mathieu, maar wel Ferrari Wout op circuit!

Weer
De weersomstandigheden zijn prima te noemen de dag na Kerst. Het blijft overwegend droog bij een temperatuur van circa 8 graden Celsius, al gaat het vanuit het zuidwesten wel stevig waaien.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
FInish mannen: 16.15 uur

Favorieten mannen Superprestige Heusden-Zolder 2023

Geen Van der Poel en Pidcock dus, maar wel Wout van Aert. De Belg is daarmee logischerwijs de topfavoriet voor de veldrit in Heusden-Zolder, waar hij de afgelopen twee jaar al de zege op zijn naam wist te schrijven. Op de snelle omloop rond het circuit kan de coureur van Jumbo-Visma zijn motor aanslingeren en dat zorgt doorgaans voor flink wat moeilijkheden bij de concurrentie.

wout van aert 3

Eli Iserbyt gaat stevig aan de leiding in het Superprestige-klassement en is één van de weinige crossers die zo'n beetje alles rijdt deze periode. De Vlaming stond afgelopen zaterdag nog naast Van der Poel en Van Aert op het podium in Antwerpen, maar kan hij Van Aert ook in Heusden-Zolder partij bieden? Wij zijn er wel benieuwd naar!

Iserbyt won de eerste drie wedstrijden in de Superprestige, maar de laatste twee keer was het Joris Nieuwenhuis die er met de zege vandoor ging. De Nederlander van Baloise Trek Lions pakte de overwinning in Merksplas en Boom en zou in theorie ook goed uit de voeten moeten kunnen in Heusden-Zolder, waar we een snelle omloop rondom het circuit voor de kiezen krijgen.

Op de ochtend van de wedstrijd kwam de organisatie dan eindelijk met de volledige startlijst. Daarop spotten we de namen van Michael Vanthourenhout, Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal), Gianni Vermeersch, Tibor del Grosso, Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Gerben Kuypers, Kevin Kuhn (Circuz-ReUz-Technord), Felipe Orts (Burgos-BH) en Clément Venturini (AG2R Citroën) als outsiders.

Favorieten mannen Superprestige Heusden-Zolder, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Outsiders: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
Long shots: Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Gerben Kuypers, Kevin Kuhn (Circuz-ReUz-Technord) en Felipe Orts (Burgos-BH)

Favorieten vrouwen Superprestige Heusden-Zolder 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officeel bevestigd.

Het kan wel eens Jumbo-Visma-dag worden in Heusden-Zolder. Van Aert als absolute topfavoriet bij de mannen, een status die bij de vrouwen toebedeeld is aan Fem van Empel. De Brabantse is dit seizoen tot dusver oppermachtig en gaat zodoende logischerwijs ook als topfavoriete van start in deze cross, die niet ver van de Nederlandse grens verreden worden.

fem van empel

Bij de dames is de strijd om het eindklassement tevens nog interessant. Ceylin del Carmen Alvarado moest recent ziek verstek laten geven voor de cross van Boom, waardoor Annemarie Worst namens Cyclocross Reds de leiding in het klassement over kon pakken. Zij verdedigt in Heusden-Zolder een voorsprong van vijf punten op Alvarado, terwijl Aniek van Alphen op zes punten volgt.

Enkele uren voor de start kwam de volledige startlijst naar buiten, met daarop ook nog Inge van der Heijden, Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Marie Schreiber (SD Worx) en Laura Verdonschot.

Favorieten vrouwen Superprestige Heusden-Zolder, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Fem van Empel (Jumbo-Visma)
Outsiders: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) en Annemarie Worst (Cyclocross Reds)
Long shots: Inge van der Heijden, Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Marie Schreiber (SD Worx)

TV Superprestige Heusden-Zolder 2023

U kunt de cross van zowel de mannen als de vrouwen live volgen bij Eurosport. De sportzender schakelt om 13.30 uur voor de cross van de vrouwen op Eurosport 1 en Eurosport.nl/Discovery+. Na de cross van de vrouwen keert Eurosport om 15.00 uur terug voor de mannen. Andere mogelijkheden om de cross te volgen zijn via Telenet Play Sports en Proximus Pickx+ Sports 1.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws