Voorbeschouwing Wereldbeker Namen 2021 | Grijpt Pidcock hier tweede Wereldbekerzege? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Namen 2021 | Grijpt Pidcock hier tweede Wereldbekerzege?

Voorbeschouwing Wereldbeker Namen 2021 | Grijpt Pidcock hier tweede Wereldbekerzege?

De Citadelcross in Namen wordt beschouwd als een van de zwaarste van het circuit. De afgelopen jaren domineerde Mathieu van der Poel de race, maar zijn afwezigheid biedt kansen voor andere coureurs. Wie gaan er wel schitteren? In de Leiderstrui blikt vooruit op de Wereldbekerwedstrijd.

Praktische informatie Wereldbeker Namen 2021

  • Zondag 19 december 2021
  • Deelnemers
  • Klassement: Wereldbeker

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker Namen

2020 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2017 Wout van Aert / Evie Richards
2016 Mathieu van der Poel / Katerina Nash
2015 Mathieu van der Poel / Nikki Brammeier
2014 Kevin Pauwels / Katarina Nash
2013 Francis Mourey / Katherine Compton
2012 Kevin Pauwels / Katherine Compton
2011 Sven Nys / Marianne Vos

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Namen 2021

Het parcours van de Citadelcross ziet er iets anders uit dan vorig jaar. De wedstrijd start dit jaar niet meer op de top van de citadel, maar verhuist naar de lager gelegen kasseistrook. Dit kan volgens de organisatie direct een lastige opening opleveren, zeker omdat er daarna een korte klim van tweehonderd meter te wachten ligt.

Ook verderop zijn enkele wijzigingen aangebracht ten opzichte van eerdere crossen. 'De afdaling is hertekend', laat Erwin Vervecken van Golazo weten. 'Waar de renners de voorbije jaren beneden een bocht van 180 graden moesten maken, hebben we die bocht nu hoger in de afdaling gelegd. Zo worden ze gelanceerd om terug de klim aan te vatten.'

Daarnaast heeft de organisatie de passage op de bekende schuine kant lichtjes gewijzigd. 'Die strook was lang een van de attractiepolen van het parcours. Omdat er zich de laatste jaren een paadje had gevormd, verdween de technische uitdaging en reden de renners tegen dertig per uur naar beneden. Door de schuine kant vijf meter hoger te leggen, wordt het dit jaar opnieuw balanceren en naar het juiste evenwicht zoeken.'

Voorbeschouwing Wereldbeker Namen 2021 | Grijpt Pidcock hier tweede Wereldbekerzege?

Weer
Fris in Namen, maar zo koud als een week eerder in Val di Sole is het lang niet. Met een graadje of zes kan er prima gecrosst worden in de Belgische plaats. Buien vallen er naar alle waarschijnlijk niet meer de komende dagen en ook de wind gaat niet voor moeilijkheden zorgen (windkracht 2). Laat de renners en het parcours dan maar het werk doen!

Voorbeschouwing Wereldbeker Namen 2021 | Grijpt Pidcock hier tweede Wereldbekerzege?

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Start mannen: 15.05 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Namen 2021

Als één iemand zal uitkijken naar de cross in Namen, dan is het Tom Pidcock wel. De Britse crosser vindt in deze wedstrijd een parcours op zijn maat. Door de lastige klimmen en afdalingen wordt de Citadelcross soms zelfs met een mountainbikewedstrijd vergeleken. Dan is de link met de multidisciplinaire Pidcock al snel gelegd. Niet voor niks gaf hij al aan in deze wedstrijd te mikken op zijn allereerste Wereldbekerzege. Zijn vorm bewees hij al door ook te winnen in Rucphen op zaterdag.

De afgelopen jaren werd de cross gedomineerd door Mathieu van der Poel, maar hij staat dit jaar niet aan het vertrek in Namen. De concurrentie voor Pidcock zal dan voornamelijk uit het Belgische kamp komen. Toon Aerts komt altijd sterk voor de dag op modderige parcoursen en presteerde het daarom al meer dan eens om in deze race op het podium te staan.

Eli Iserbyt mag met de huidige verhoudingen in de cross nooit uitgevlakt worden, maar hij heeft zich de afgelopen jaren nog niet echt kunnen tonen op de citadel. Vorig jaar eindigde hij als 31e, terwijl hij het jaar daarvoor verkleumd moest opgeven. Weet hij dit jaar dan wél te presteren?

Andere kanshebbers voor de zege zijn Michael Vanthourenhout, die in Val di Sole sterk voor de dag kwam, en Quinten Hermans, die het afgelopen jaar ook al zeer constant voor de dag komt. Lars van der Haar maakt na een weekje afwezigheid zijn rentree in het veld. Mogelijk dat een rustperiode hem nieuwe krachten heeft gegeven om te schitteren op de citadel.

Benieuwd wat de bookmakers van de kansen in Namen denken? Klik op deze link!

Favorieten vrouwen Wereldbeker Namen 2021

Bij de vrouwen kunnen we één overduidelijke topfavoriet voor de zege aanwijzen: Lucinda Brand. De Nederlandse was de afgelopen drie jaar al de beste in deze cross en ze verkeert ook nu weer in goede doen. Als ze haar niveau van de afgelopen weken 'gewoon' weer haalt, lijkt op een parcours als dit niets een nieuwe zege in de weg te staan.

Vrijwel de gehele concurrentie komt uit het Nederlandse kamp. Marianne Vos toonde vorige week in Val di Sole aan over genoeg power te beschikken, terwijl ook Annemarie Worst en Denise Betsema tonen dit seizoen al geregeld een hoog niveau. Zij kunnen het Brand in Namen bijzonder lastig maken.

Ceylin del Carmen Alvarado knokt de laatste weken vooral voor de plaatsen daarachter, maar lijkt steeds beter in vorm te komen. In Namen kan ze wellicht die lijn doortrekken richting de podiumplekken. Fem van Empel excelleerde in Val di Sole, maar vindt hier een parcours dat iets minder voor haar gemaakt is dan de Italiaanse sneeuw.

Clara Honsinger werd vorig jaar tweede in de Citadelcross en geldt daarom nu ook weer als voorname uitdager van Brand, zo toonde ze in de Koppenbergcross (eerste) al goed de lastige crossen te verteren. Vrouwen met mountainbike-ervaring, zoals Blanka Kata Vas en Anna Kay mogen verder ook niet uitgesloten worden in de top van de uitslag.

Benieuwd wat de bookmakers van de kansen in Namen denken? Klik op deze link!

TV Wereldbeker Namen 2021

In Nederland kun je voor livebeelden van de Citadelcross inschakelen op Eurosport. Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd is live te aanschouwen op het hoofdkanaal. Mocht je geen televisie in de buurt hebben, kun je ook altijd nog inschakelen op de online Eurosport Player. Ook de NOS heeft de uitzendrechten van deze wedstrijd in handen, maar bij de publieke omroep is het nog maar de vraag of de race ook op NPO 1 uitgezonden zal worden. Wel zal je online kunnen kijken op de website NOS.nl.

Vanuit België kun je beelden van de cross ontvangen via Telenet, dat de wedstrijd op kanaal 11 uitzendt. Ook via Telenet Play Sports en Proximus TV is de wedstrijd te volgen. Sporza heeft de uitzendrechten wel in handen, maar zal slechts met een samenvatting van de cross komen.

Jannick van der Hooft - (Twitter: @jannick_der | E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws