Voorbeschouwing Wereldbeker Waterloo 2021 | Brand en Aerts op herhaling in Amerikaanse thuiscross? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Waterloo 2021 | Brand en Aerts op herhaling in Amerikaanse thuiscross?

Voorbeschouwing Wereldbeker Waterloo 2021 | Brand en Aerts op herhaling in Amerikaanse thuiscross?

Na enkele septembercrossen en het eerste weekend van oktober maakt de veldrittop nu de oversteek naar Amerika: aan de andere kant van de oceaan staan drie Wereldbekerwedstrijden op het programma, waarvan Waterloo de eerste herbergt op zondag 10 oktober 2021. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Waterloo is nu voor het vijfde jaar onderdeel van de Wereldbeker veldrijden, maar werd voordien ook al enkele malen georganiseerd als losse cross. In die jaren, van 2013 tot en met 2015, ging er steevast een local helo met de zege vandoor. Nadien waren het de Europeanen die huishielden in Waterloo, gelegen in de staat Wisconsin.

Bij de vrouwen bleef de massale oversteek uit, maar dat is niet gek: enkel bij de laatste editie, in 2019, was de vrouwencross onderdeel van de WorldTour. Dit jaar zien we wél een groot deel van de Nederlandse topfavorietes aan de start staan in de Verenigde Staten.

Laatste winnaars Wereldbeker Waterloo 

2020 Niet verreden
2019 Eli Iserbyt / Jolanda Neff
2018 Quinten Hermans / Evie Richards
2017 Mathieu van der Poel / Katie Compton

Parcours en tijden Wereldbeker Waterloo 2021

De wedstrijd in Waterloo is een thuiswedstrijd voor de dames en heren van Trek-Baloise Lions. Het hoofdkantoor van het Amerikaanse fietsenmerk Trek is namelijk gevestigd in de plaats, en dus zullen onder meer Toon Aerts en Lucinda Brand meer dan gemotiveerd zijn om hier een topprestatie af te leveren.

De cross in Wisconsin kan gezien worden als een échte veldrit, met veel bochten en graspassages. Geen zandstroken zoals we die in Nederland en België vaak kennen, maar lekker door de graszoden en modder baggeren op de crossfiets.

Ook zijn er nog enkele plekken waar (kunstmatig) hoogteverschil overwonnen moet worden en enkele stukjes door de bossen, maar echt smal wordt het op die stukken ook niet. De sterkste lijkt hier dus gewoon te gaan winnen!


Tijden (zondag 10 oktober 2021)
Start vrouwen: 12.30 uur (19.30 uur Nederlandse tijd)
Finish vrouwen: 13.15 uur (20.15 uur Nederlandse tijd)

Start mannen: 14.05 uur (21.05 uur Nederlandse tijd)
Finish mannen: 15.05 uur (22.05 uur Nederlandse tijd)

Weer Wereldbeker Waterloo 2021

Waar het bij de laatste editie, in 2019, nog pijpenstelen regende, worden de renners en rensters aankomende zondag niet geteisterd door hemelwater. Donderdag en vrijdag gaat het wel wat regenen, maar op de wedstrijddag blijft het droog en zal het kwik de 24 graden aantikken.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Waterloo 2021

Wie afgelopen zondag in volle finale van Parijs-Roubaix nog is ingeschakeld bij de vrouwencross in het Drentse Gieten, kan niet anders dan Lucinda Brand aanwijzen als dé topfavoriete voor deze cross in Waterloo. De Rotterdamse reed de perfecte wedstrijd en wist zodoende haar eerste veldrit van de 2021/2022-winter winnend af te sluiten. Het feit dat we in de thuisbasis van haar sponsor Trek crossen versterkt de positie als topfavoriete van Brand alleen maar.

Naast Brand verwachten we ook veel van Denise Betsema, die dit seizoen als een komeet is gestart en tweemaal wist te winnen. In Gieten finishte ze slechts acht seconden na Brand, terwijl het op papier redelijk snelle parcours in Waterloo haar ook moet liggen. Verder houden we ook thuisfavoriete Clara Honsinger in de gaten, de nummer drie op de UCI World Ranking. Daarnaast wist de Canadese Maghalie Rochette dit jaar al drie Amerikaanse crossen te winnen.

Dé onbekende factor is Marianne Vos, die slechts één week na Parijs-Roubaix direct het Amerikaanse veld induikt. Afgelopen winter wist ze haar eerste race, in Essen, winnend af te sluiten, maar wat hebben de laatste maanden van 2021 in petto voor de Brabantse? Naast Vos is er nog iemand waarvan we niet weten tot hoever ze zal rijken. Titelverdediger Jolanda Neff doet ook mee, en dat als olympisch kampioene op de mountainbike.

Ook Kata Blanka Vas maakt haar opwachting in Waterloo. De pas 20-jarige Hongaarse werd vierde (!) op het WK op de weg bij de elite, wat haar status als toptalent alleen maar onderstreept. Kan ze flarden van dat vormpijl laten zien, dan is ook zij altijd een kanshebster in Amerika. Overige outsiders, op basis van de afgelopen weken, zijn Annemarie Worst, Inge van der Heijden, Yara Kastelijn en Sanne Cant.

Favorieten mannen Wereldbeker Waterloo 2021

Ook bij de mannen kijken we in eerste instantie naar de renners met heel groot 'Trek' op hun shirt. Toon Aerts ploeterde afgelopen zondag naar winst in de Superprestige van Gieten, maar kreeg daar de omstandigheden die hem het beste liggen. In Waterloo kan iemand als Lars van der Haar, ook Trek-Baloise Lions, weleens verrassen: de Nederlander maakt tot dusver een prima indruk.

De mannen van Bingoal-Pauwels Sauzen missen één kopman in Waterloo. Laurens Sweeck geeft de voorkeur aan de periode na 'Amerika' en is pas papa geworden, waardoor hij de wedstrijden overzees overslaat. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout zijn er wel gewoon bij namens de ploeg van Jurgen Mettepenningen. Beide wonnen ze al één of meerdere Ethias crossen.

Quinten Hermans is misschien wel dé te kloppen man in Wisconsin. De coureur van Tormans sloot zijn wegseizoen voortijdig af en lijkt na de eerste weken van deze winter definitief af te rekenen met de voor hem teleurstellend verlopen coronawinter van 2020/2021. In Gieten kampte hij met een lekke band, maar zonder dat mankement had hij het Aerts nog heel moeilijk kunnen maken.

Ook willen we Vincent Bastaens meegeven. De Belg doet al enkele weken mee in het Amerikaanse circuit en is tot dusver absoluut heerser in die races. Daan Soete, Corné van Kessel, Kevin Kuhn en Toon Vandebosch zullen op een goede dag hopen op het podium, terwijl de nieuwe generatie met Niels Vandeputte, Thibau Nys, Pim Ronhaar en Ryan Kamp zich hier kan bewijzen op professioneel niveau.

TV Wereldbeker Waterloo 2021

De Wereldbekerwedstrijd in Waterloo wordt zondagavond uitgezonden door Eurosport. De sportzender is er vanaf 19.20 uur bij voor de vrouwenwedstrijd, terwijl er om 20.50 uur wordt ingeschakeld voor de mannenwedstrijd. In beide gevallen geldt dat zowel Eurosport 1 als de Eurosport Player gevuld worden met veldrijden.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws