Voorbeschouwing WK veldrijden - beloften vrouwen 2023 | Van Anrooij gaat voor ultiem verjaardagscadeau Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden - beloften vrouwen 2023 | Van Anrooij gaat voor ultiem verjaardagscadeau

Voorbeschouwing WK veldrijden - beloften vrouwen 2023 | Van Anrooij gaat voor ultiem verjaardagscadeau

Zondag is dé dag op het WK veldrijden in Hoogerheide, zo eerlijk moeten we zijn. Mathieu van der Poel en Wout van Aert maken dan de dienst uit als het gaat om de wereldtitel bij de mannen, maar enkele uren daarvoor zien we dé vrouw van het moment in actie: Shirin van Anrooij, die meedoet bij de beloften. In de Leiderstrui neemt die wedstrijd uitgebreid onder de loep!

Wie de uitslag van de titelstrijd bij de beloften dames van vorig jaar erbij pakt, weet hoeveel prestige er aan deze koers hangt: Puck Pieterse één, Fem van Empel twee en Shirin van Anrooij drie. Dé drie dames die de afgelopen weken de cross domineerden. Van Empel won het jaar daarvoor de beloftentitel al in Oostende, dus hun keuze om dit jaar bij de elite te rijden is te verklaren.

Van Anrooij koos er wel voor om bij de beloften te rijden. 'Er komen nog veel jaren aan waarin ik voor een podiumplaats bij de elites kan strijden, terwijl ik in Hoogerheide mijn periode als U23 mooi wil afsluiten. Ik kies er voor om mijn carrière stap voor stap uit te bouwen en wil hierbij geen stappen overslaan.'

Praktische informatie WK veldrijden beloften vrouwen 2023

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden beloften vrouwen

2022 Puck Pieterse
2021 Fem van Empel
2020 Marion Norbert-Riberolle
2019 Inge van der Heijden
2018 Evie Richards
2017 Annemarie Worst
2016 Evie Richards

Parcours, weer en tijden WK veldrijden beloften vrouwen 2023

Het parcours van het WK veldrijden in Hoogerheide heeft veel weg van de omloop die al sinds jaar en dag in de Wereldbeker wordt aangedaan, maar er zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd om dit Wereldkampioenschap nog aantrekkelijker te maken. De parcoursbouwers, met Adrie van der Poel voorop, moesten door de vele regen van de afgelopen weken nog wel het een en ander veranderen. Zo werden de balkjes verplaatst naar een strook bergop, wat volgens kenners in het voordeel van de goed springende Mathieu speelt.

Vanaf de start loopt het licht bergop, wat volgens parcoursbouwer Jens van der Poel 'best pittig' is. Vervolgens trekken we via een goed lopende situatie naar het veld, waar we omheen rijden in plaats van doorheen. Daarna zetten de coureurs koers richting het bos, waar techniek en kracht gecombineerd moeten worden om de juiste lijn te kiezen.

Ook de 'Stairway to Heaven', de gekende 36 treden lange trap in Hoogerheide net voor de finish, is weer van de partij. Al bij al zit het venijn hem in de staart, met de balken, trap en schuine helling vlak na elkander. Op de aankomststrook loopt het ook nog vies op, dus overall zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prachtige, snelle cross!

Voorbeschouwing WK veldrijden - beloften vrouwen 2023 | Van Anrooij gaat voor ultiem verjaardagscadeau
Weer

Naar alle waarschijnlijkheid blijft het dit weekeinde grotendeels droog in West-Brabant, daar de toeschouwers zich op mogen maken voor een dag met temperaturen van zo'n acht graden Celsius en noordwesterwind. Dat komt de snelheid ten goede.

Tijden

Start: 13.05 uur
Finish: 13.40 uur

Favorieten WK veldrijden beloften vrouwen 2023

Tsja, wie houdt Shirin van Anrooij van de zege? Op voorhand zou je zeggen: niemand. De dame van Baloise Trek Lions is topfavoriet nummer één, twee en drie en zal gemotiveerd zijn om de regenboogtrui te pakken in eigen land. 'Hoewel er in deze categorie zeker veel internationale concurrentie is, steekt Shirin er dit seizoen wel echt bovenuit. Ik vind het dapper dat ze haar hart heeft gevolgd en voor de beloftencategorie heeft gekozen. Een keuze waar ik me bewust niet in heb gemengd', verklaarde bondscoach Gerben de Knegt. Van Anrooij viert zondag haar 21e verjaardag, dus een eventuele wereldtitel zou een mooi verjaardagscadeau zijn.

Van Anrooij is niet het enige toptalent aan de start: vanuit Groot-Brittannië is Zoe Backstedt op papier haar grote uitdager. De in 2004 geboren dochter van ex-prof Magnus won afgelopen seizoen afgetekend bij de junioren en lijkt binnen enkele jaren dé uitdager van de Nederlandse dames te worden, maar lukt het haar nu al om pakweg een Van Anrooij te bedreigen? Leonie Bentveld (ook uit 2004) is een andere gegadigde uit Nederland met veel talent.

Voorbeschouwing WK veldrijden - beloften vrouwen 2023 | Van Anrooij gaat voor ultiem verjaardagscadeau

Op het Europees kampioenschap werd Van Anrooij derde, na Pieterse en de talentvolle Française Line Burquier. Deze in 2003 geboren renster is ook voor dit WK één van de kanshebsters op een medaille. Hetzelfde geldt voor haar landgenote Amandine Fouquenet en de Luxemburgse Marie Schreiber, overige kanshebsters voor een medaille.

België rekent op Julie Brouwers en Kiona Crabbé, die met onder meer Asia Zontone (Italië), Kristyna Zemanova (Tsjechië), Mirre Knaven (Nederland), Julia Kopecky (Tsjechië), Madigan Munro (Verenigde Staten) en Judith Krahl (Duitsland) om ereplaatsen mogen strijden.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK veldrijden bij de beloften? 

Topfavoriet: Shirin van Anrooij (Nederland)
Outsiders: Zoe Backstedt (Groot-Brittannië), Marie Schreiber (Luxemburg) en Leonie Bentveld (Nederland)
Long shots: Line Burquier (Frankrijk), Amadine Fouquenet (Frankrijk), Julie Brouwers (België), Kristyna Zemanova (Tsjechië) en Judith Krahl (Duitsland)

Poll

Wie wint het WK veldrijden bij de beloften vrouwen?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV WK veldrijden beloften vrouwen 2023

De titelstrijd bij de beloften vrouwen geldt aankomende zondag als voorgerecht van de ultieme clash tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De dames zullen om 13.05 uur starten en dit is live te volgen bij Sporza op Eén. In de Leiderstrui is ter plekke voor de reacties achteraf.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news