Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2023 | Van der Poel en Van Aert ten strijde in Hoogerheide! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2023 | Van der Poel en Van Aert ten strijde in Hoogerheide!

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2023 | Van der Poel en Van Aert ten strijde in Hoogerheide!

Er is al zoveel inkt en ontelbaar woorden aan besteed, maar deze zondag is het eindelijk zover: het WK veldrijden bij de mannen 2023, de ultieme clash tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de thuisgrond van laatstgenoemde. In de Leiderstrui neemt het heel verhaal nog eenmaal met je door!

Na de wat voortslepende winter van 2021/2022, waarin Van der Poel door rugproblemen niet echt aan crossen toekwam, schotelden de twee tenoren het publiek de afgelopen twee maanden talloze ferme duels voor. De ene keer won de Nederlander, dan weer de Belg, maar het was eigenlijk keer op keer weer een duel om duimen en vingers bij af te likken.

Na ongeveer elke wedstrijd klonk louter het WK: dat was namelijk wat écht belangrijk voor beide partijen. Voor de derde van de Grote Drie, Tom Pidcock, was dat in mindere mate het geval. De crosser uit Groot-Brittannië zal zijn titel niet verdedigen in Hoogerheide, waardoor het naar alle waarschijnlijkheid een vijfde titel voor Van der Poel of vierde voor Van Aert gaat worden.

Praktische informatie WK veldrijden mannen 2023

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden mannen

2022 Tom Pidcock
2021 Mathieu van der Poel
2020 Mathieu van der Poel
2019 Mathieu van der Poel
2018 Wout van Aert
2017 Wout van Aert
2016 Wout van Aert

2015 Mathieu van der Poel
2014 Zdenek Stybar
2013 Sven Nys

Parcours, weer en tijden WK veldrijden mannen 2023

Het parcours van het WK veldrijden in Hoogerheide heeft veel weg van de omloop die al sinds jaar en dag in de Wereldbeker wordt aangedaan, maar er zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd om dit Wereldkampioenschap nog aantrekkelijker te maken. De parcoursbouwers, met Adrie van der Poel voorop, moesten door de vele regen van de afgelopen weken nog wel het een en ander veranderen. Zo werden de balkjes verplaatst naar een strook bergop, wat volgens kenners in het voordeel van de goed springende Mathieu speelt.

Vanaf de start loopt het licht bergop, wat volgens parcoursbouwer Jens van der Poel 'best pittig' is. Vervolgens trekken we via een goed lopende situatie naar het veld, waar we omheen rijden in plaats van doorheen. Daarna zetten de coureurs koers richting het bos, waar techniek en kracht gecombineerd moeten worden om de juiste lijn te kiezen.

Ook de 'Stairway to Heaven', de gekende 36 treden lange trap in Hoogerheide net voor de finish, is weer van de partij. Al bij al zit het venijn hem in de staart, met de verplaatste balken, trap en schuine helling vlak na elkander. Op de aankomststrook loopt het ook nog vies op, dus overall zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prachtige, snelle cross!

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2023 | Van der Poel en Van Aert ten strijde in Hoogerheide!
Weer

Naar alle waarschijnlijkheid blijft het dit weekeinde grotendeels droog in West-Brabant, daar de toeschouwers zich op mogen maken voor een dag met temperaturen van zo'n acht graden Celsius en noordwesterwind. Dat komt de snelheid ten goede.

Tijden

Start: 15.05 uur
Finish: 16.05 uur

Favorieten WK veldrijden mannen 2023

'Het is fitfy-fifty', zei Mathieu van der Poel zelf over zijn kansen voor het WK veldrijden. Daarmee doelt de Nederlander op zichzelf en Wout van Aert, de twee tenoren die er toch ruim bovenuit steken voor het Wereldkampioenschap van aankomende zondag. De laatste ontmoeting voor het WK, op 22 januari in Benidorm, eindigde in een overwinning voor Van der Poel.

Rondom de kerstperiode lag het momentum duidelijk bij Van Aert, die daarna naar Spanje trok voor een stage met zijn ploeg Jumbo-Visma. De Belg vertelde vanuit dat land aan In de Leiderstrui dat hij hoopt dat zijn zware trainingen zich maximaal uitbetalen in Hoogerheide, dus dat er nog rek opzat bij hem lijkt een gegeven. Hetzelfde geldt echter voor Van der Poel, die al sinds het begin van de crosswinter maar met één ding bezig is: dat mythische WK in Hoogerheide.

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2023 | Van der Poel en Van Aert ten strijde in Hoogerheide!

Wie bij de bookmakers een gokje waagt op andere kanshebbers, kan knaken verdienen. Niet zonder reden: het lukte nog niet een crosser deze winter om een cross te winnen waarin zowel Van der Poel als Van Aert aan de start stond. Voor plek drie mogen we dan wel een fel duel verwachten: Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Lars van der Haar zijn normaliter zeer aan elkaar gewaagd.

Van der Haar is een renner die op een kampioenschap altijd net wat extra kan, terwijl Vanthourenhout dit jaar een stap zette met het winnen van het Belgisch en Europees kampioenschap. Iserbyt stond in Benidorm dan weer naast de twee tenoren op het derde schavotje, waar Sweeck na de clash met Vanthourenhout op het BK extra getergd zal zijn voor dit WK. Tot slot benoemen we Gerben Kuypers, Joris Nieuwenhuis, Niels Vandeputte, Toon Vandebosch, Kevin Kuhn, Clément Venturini en Cameron Mason: gewaardeerde crossers die ook uit de voeten kunnen op deze omloop.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK veldrijden bij de mannen?

Topfavorieten: Mathieu van der Poel (Nederland) en Wout van Aert (België)
Outsiders: Eli Iserbyt (België), Michael Vanthourenhout (België) en Lars van der Haar (Nederland)
Long shots: Laurens Sweeck (België), Joris Nieuwenhuis (Nederland), Cameron Mason (Groot-Brittannië), Kevin Kuhn (Zwitserland) en Niels Vandeputte (België)

Poll

Wie wint het WK veldrijden bij de mannen?

Geloof jij in een zege van Mathieu van der Poel in Hoogerheide? Dan krijg je ruim 2,00 keer je inzet terug!

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV WK veldrijden mannen 2023

Het WK veldrijden wordt deze zondag live op de beeldbuis gebracht door Sporza op Eén, en de NOS op NPO 1. Beide zenders besteden uitgebreid aandacht aan de mondiale titelstrijd met voor- en nabeschouwingen. Op In de Leiderstrui kun je uiteraard terecht voor een uitgebreid wedstrijdverslag en de nieuwste vooruitblikken en reacties.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws