Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2024 | Warempel, wie legt vuur aan de schenen van Van Empel? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2024 | Warempel, wie legt vuur aan de schenen van Van Empel?

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2024 | Warempel, wie legt vuur aan de schenen van Van Empel?

Hij staat bijna voor de deur: het hoofdgerecht van het veldritseizoen 2024, het WK veldrijden in het Tsjechische Tábor. Komend weekeinde leggen de mondiale veldritsterren elkaar het vuur aan de schenen in dat plaatsje, met op zaterdag de titelstrijd bij de vrouwen. Wat moet je daarvan weten? In de Leiderstrui legt het haarfijn uit!

Wie de erelijst van het WK veldrijden bij de dames overloopt, komt - hoe kan het ook anders? - vooral België en Nederland tegen. De afgelopen jaren is het al wat oranje is wat de klok slaat in het damescrossen, al wordt er vanuit enkele wat minder traditionele crosslanden ook steeds meer gestreden. Desondanks heersen de Nederlandse dames ook deze winter weer, met titelverdedigster Fem van Empel in een hoofdrol.

De Brabantse wist vorig seizoen in eigen provincie (Hoogerheide) de wereldtitel te pakken, terwijl het in de jaren daarvoor respectievelijk Marianne Vos (Fayetteville), Lucinda Brand (Oostende) en Ceylin del Carmen Alvarado (Dübendorf) waren die er met de regenboogtrui vandoor gingen. Vos is er dit seizoen niet bij, de andere twee wel.

Praktische informatie WK veldrijden vrouwen 2024

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden vrouwen

2023 Fem van Empel
2022 Marianne Vos
2021 Lucinda Brand
2020 Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Sanne Cant
2018 Sanne Cant
2017 Sanne Cant
2016 Thalita de Jong
2015 Pauline Férrand-Prevot
2014 Marianne Vos

Parcours, weer en tijden WK veldrijden 2024

Het parcours van het WK veldrijden is voor veel renners niet direct een verrassing, daar de omloop in Tábor al jarenlang onderdeel is van het Wereldbekercircuit en in de recente geschiedenis ook al meermaals dienstdeed als WK-parcours (2015, 2010 en 2001). Recenter nog werd de omloop voor een laatste keer getest op het Tsjechisch kampioenschap cross.

De omloop is 2950 meter lang en begint met een redelijke strook asfalt, alvorens we na een flauwe bocht parallel aan de rivier de Luznice het veld induiken. Daarbij moeten de renners een brug op en af, om daarna bij de eerste kleine technische passage te komen. Vervolgens trekken we in dezelfde richting over de brug terug, gevolg door een strook met veel draaien en keren.

In het Tsjechische veld begint het vervogens ook al wat bergop te lopen, waarbij de balken op een cruciaal punt liggen, net voor die eerste serieuze hoogtemeters. Snelheid behouden of verliezen, dat is daar de cruciale vraag. Nadien komt men voor een eerste keer bij de pits uit, waar het weer wat bergop begint te lopen in meerdere trapjes.

Tot het laatste kwart van het rondje blijft het ook een kwestie van veel draaien en keren, maar voor het overgrote deel ligt het er in Tábor wel goed overzichtelijk bij. Echt afdalen doen we pas richting de finishstrook, waar we na x aantal rondes weten wie zichzelf na afloop in de regenboogtrui mag gaan laten huldigen.

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2024 | Warempel, wie legt vuur aan de schenen van Van Empel?

Weer
Over de weersomstandigheden hoeven de renners en rensters weinig te klagen komend weekeinde. Zowel zaterdag als zondag blijft het kwik ruim boven nul, waardoor we snelle veldritten mogen verwachten. Kans op neerslag is er amper, maar de wind kan wel matig tot stevig opzetten vanuit het westen.

Tijden
Start
: 14.35 uur
Finish: 15.20 uur

Favorieten WK veldrijden vrouwen 2024

Het mag geen verrassing heten dat we Fem van Empel naar voren schuiven als absolute topfavoriete voor de titelstrijd in Tábor. De Nederlandse van Visma | Lease a Bike heerst deze winter op haar crossfiets en lijkt na een periode vol tegenslag weer helemaal terug in 2024. Ze won haar laatste drie crossen in Benidorm, Hamme en Hoogerheide en verdient het predicaat topfavoriet op die manier meer dan.

Andere factor is de tegenslag die enkele van haar grootste concurrentes kenden. Lucinda Brand, Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado zaagden eind 2023 aan de stoelpoten van Van Empel, maar om verschillende redenen konden ze die lijn niet volledig doortrekken in 2024. Brand brak haar neus bij een val in Zonhoven (maar lijkt nog steeds de grootste uitdaagster te worden), Pieterse werd ziek in de week voor Hoogerheide en Alvarado kampt al enige tijd met rugklachten.

brand van empel pieterse worst

Afgelopen week was daar in West-Brabant plots Blanka Kata Vas uit Hongarije die haar eerste Wereldbeker-podiumplek wist op te eisen, waarmee ze zichzelf ook direct in het rijtje podiumkandidaten voor Tábor fietste. De renster van SD Worx kampt echter met een virale infectie en moest noodgedwongen verstek laten gaan voor het wereldkampioenschap. Jammer!

Namens België maken de goed in vorm zijnde Laura Verdonschot en good old Sanne Cant kans op een mooie ereplaats, waarom ze dan vermoedelijk zullen strijden met andere Nederlandse dames als Manon Bakker, Inge van der Heijden, Annemarie Worst, Denise Betsema en Aniek van Alphen. Ook de Italiaanse EK-verrassing Sara Casasola en Britse Anna Kay zullen zich willen mengen, terwijl de omloop minder geschikt lijkt voor Noord-Amerikaanse types als Maghalie Rochette (Canada) en Clara Honsinger (VS).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK veldrijden 2024 bij de vrouwen? 

Topfavoriete: Fem van Empel (Nederland)
Outsiders: Lucinda Brand, Puck Pieterse (Nederland)
Long shots: Ceylin del Carmen Alvarado (Nederland), Sara Casasola (Italië) en Laura Verdonschot (België)

TV WK veldrijden vrouwen 2024

Het WK veldrijden is komend weekeinde te volgen via Eurosport (zowel het hoofdkanaal als Eurosport.nl/Discovery+), Sporza (VRT 1) en de NOS (via NPO en nos.nl). In de Leiderstrui houdt over de gehele periode dat het WK duurt alles bij, zowel met verslagen als alle relevante info vanuit Tábor.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws