Voorbeschouwing WK veldrijden - Team Relay 2023 | Nederland favoriet, maar wel zonder livebeelden Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden - Team Relay 2023 | Nederland favoriet, maar wel zonder livebeelden

Voorbeschouwing WK veldrijden - Team Relay 2023 | Nederland favoriet, maar wel zonder livebeelden

Vrijdag wordt het WK veldrijden afgetrapt met een relatief nieuwe discipline: de Team Relay, waarbij er van alle zes de WK-categorieën per land één renster/renner wordt afgevaardigd. Welk land pakt op deze manier de eerste wereldtitel in Hoogerheide? In de Leiderstrui tracht het te ontleden!

De Team Relay werd afgelopen jaar als een test event ingevoerd op het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville, waar onder meer Nederland destijds voor paste. Italië won destijds, voor Amerika en België. Inmiddels is de Team Relay wél volwaardig onderdeel van het WK.

Bij het onderdeel dient elk land zich aan de volgende regels te houden: één junior van zowel de mannen als vrouwen, terwijl er voor het overige gekozen mag worden tussen enerzijds een elite of belofte en belofte of juniore van de mannen en vrouwen. In de praktijk kiezen alle landen - op Tsjechië na - voor zowel een elite coureur van zowel de mannen als vrouwen. Elke renner/rensters dient één rondje af te werken, terwijl de volgorde door de landen zelf gekozen mag worden.

Praktische informatie WK veldrijden Team Relay 2023

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden Team Relay

2022 Italië

Parcours, weer en tijden WK veldrijden Team Relay 2023

Het parcours van het WK veldrijden in Hoogerheide heeft veel weg van de omloop die al sinds jaar en dag in de Wereldbeker wordt aangedaan, maar er zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd om dit Wereldkampioenschap nog aantrekkelijker te maken. De parcoursbouwers, met Adrie van der Poel voorop, moesten door de vele regen van de afgelopen weken nog wel het een en ander veranderen. Zo werden de balkjes verplaatst naar een strook bergop, wat volgens kenners in het voordeel van de goed springende Mathieu speelt.

Vanaf de start loopt het licht bergop, wat volgens parcoursbouwer Jens van der Poel 'best pittig' is. Vervolgens trekken we via een goed lopende situatie naar het veld, waar we omheen rijden in plaats van doorheen. Daarna zetten de coureurs koers richting het bos, waar techniek en kracht gecombineerd moeten worden om de juiste lijn te kiezen.

Ook de 'Stairway to Heaven', de gekende 36 treden lange trap in Hoogerheide net voor de finish, is weer van de partij. Al bij al zit het venijn hem in de staart, met de balken, trap en schuine helling vlak na elkander. Op de aankomststrook loopt het ook nog vies op, dus overall zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prachtige, snelle cross!

Weer

Het belooft vrijdag een redelijk grauwe dag te worden in Hoogerheide, waar het de hele dag tegen de tien graden Celcius aan schuurt. Neerslag valt er naar verwachting niet, terwijl het vanuit de kust wel redelijk fel kan gaan waaien.

Tijden (vrijdag 3 februari 2023)

Start: 12.35 uur
Finish: 13.30 uur

Voorbeschouwing WK veldrijden - Team Relay 2023 | Nederland favoriet, maar wel zonder livebeelden

Favorieten WK veldrijden Team Relay 2023

Het lijkt aannemelijk dat Nederland vrijdag de eerste gouden medailles op kan gaan halen in Hoogerheide. De formatie van bondscoach Gerben De Knegt heeft met Fem van Empel, Tibor del Grosso en Lauren Molengraaf enkele wereldtoppers van hun categorie in de gelederen. 'Het is een leuke aftrap van het wereldkampioenschap', vertelde de keuzeheer. 'Er is die dag gratis entree en ik denk dat we hier hoge ogen kunnen gooien, maar het is moeilijk daar vooraf een klassering op te plakken.' Ryan Kamp, Leonie Bentveld en Guus van den Eijnden completeren de selectie.

De concurrentie komt van verschillende hoeken. België stelt onder meer Joran Wyseure, Marion Norbert Riberolle en Laurens Sweeck op en kan op die manier de nare nasmaak van de derde plek van vorig seizoen wegspelen, terwijl de Britten met onder meer Anna Kay, Zoe Backstedt en Cat Ferguson ook hoge ogen kunnen gooien.

Voorbeschouwing WK veldrijden - Team Relay 2023 | Nederland favoriet, maar wel zonder livebeelden

Ook de Italianen mogen met onder meer Silvia Persico niet onderschat worden, al lijkt het op papier lastig om het kunstje van vorig jaar in Fayetteville te herhalen. Verder willen we de Fransen (met onder meer Line Burquier en Joshua Dubau) en Canadezen (zusjes Holmgren en Maghalie Rochette) nog benoemen.

Wie zijn de favorieten voor het WK Team Relay volgens In de Leiderstrui?

Topfavoriet: Nederland
Outsiders: België en Groot-Brittannië
Long shots: Italië, Frankrijk en Canada

Poll

Wie wint het WK Team Relay?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV WK veldrijden Team Relay 2023

In tegenstelling tot de andere disciplines wordt de Team Relay niet live op de beeldbuis gebracht. In de Leiderstrui verzorgt wel een verslag en is ook ter plekke voor de reacties achteraf.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws