Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2022 | Wie luidt het nieuwe jaar in met knalzege? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2022 | Wie luidt het nieuwe jaar in met knalzege?

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2022 | Wie luidt het nieuwe jaar in met knalzege?

Traditioneel is de GP Sven Nys op 1 januari de opener van het nieuwe wielerjaar. Zo ook in 2022, als we Wout van Aert en co zien strijden om de wedstrijd in de X2O Trofee. In de Leiderstrui neemt u mee.

Praktische informatie X2O Trofee Baal 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars GP Sven Nys

2021 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Jolanda Neff
2018 Mathieu van der Poel / Katie Compton
2017 Toon Aerts / Marianne Vos
2016 Wout van Aert / Sanne Cant
2015 Wout van Aert / Katherine Nash
2014 Sven Nys / Katie Compton
2013 Kevin Pauwels / Katherine Nash
2012 Sven Nys / Daphny van den Brand

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Baal 2022

De GP Sven Nys wordt traditioneel rondom het Sven Nys Cycling Center verreden, een plek gemaakt voor crossers van jong tot oud. Dit maakt het één van de mooiste parcoursen van de nog prille jaargang, niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van de Balenberg, die meermaals beklommen moet worden.

Om deze veldrit winnend af te sluiten is een goede dosis gezonde power vereist, maar ook technisch moet je in orde zijn. Er zitten namelijk enkele lastige passages bij, waarbij je op basis van behendigheid op de fiets het verschil kan maken. Al bij al al een prachtige cross dus!

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2022 | Wie luidt het nieuwe jaar in met knalzege?

Weer
Ontzettend aangenaam. Anders kunnen we de weersomstandigheden voor de veldrit in Baal niet noemen. Een Nieuwjaarsdag met veertien graden, briesje en zonnetje, dat zullen de crossers niet erg vinden!

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2022 | Wie luidt het nieuwe jaar in met knalzege?

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen X2O Trofee Baal 2022

Wout van Aert, Wout van Aert en nog eens Wout van Aert. Dat zijn de topfavorieten voor deze veldrit op Nieuwjaarsdag: de Belg won alle zes zijn crossen tot dusver en doet dat telkens op zeer knappe wijze. Het is dan ook moeilijk om een andere topfavoriet aan te wijzen, het lijkt toch vooral een strijd om de podiumplaatsen te worden.

Tom Pidcock deed in Loenhout niet mee, maar was wel de man die vorig jaar het dichtst bij Van der Poel en Van Aert in de buurt bleef. Het feit dat hij een rustdag extra heeft gehad speelt in zijn voordeel; Pidcock zou normaal gesproken mee moeten doen om de knikkers.

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2022 | Wie luidt het nieuwe jaar in met knalzege?
Tom Pidcock: dé uitdager voor Van Aert?

Dan de mannen die in Loenhout met Van Aert mee op het podium mochten: Toon Aerts en Michael Vanthourenhout bewezen in het verleden ook al uitstekend mee te kunnen in de GP Sven Nys en ook hen verwachten we zaterdag op de eerste rij gedurende de race.

Eli Iserbyt zal zich willen revancheren voor zijn matige prestatie op donderdag, terwijl ploeggenoot Laurens Sweeck langzamerhand zijn goede benen terug aan het vinden is. Ook het Tormans-duo Corné van Kessel en Quinten Hermans maakt serieus kans op het podium.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Baal 2022

Wie Van Aert zegt bij de mannen, zegt Lucinda Brand bij de vrouwen. De wereldkampioene van Baloise-Trek Lions toonde zich de afgelopen weken onverslaanbaar, maar de concurrentie in Baal is niet mals. Om te beginnen in haar eigen ploeg: Shirin van Anrooij is aan een indrukwekkende race bezig, die na Loenhout nog een podiumplaats zou verdienen.

Ook de vrouwen van Pauwels Sauzen-Bingoal komen goed gestoffeerd naar het Sven Nys Cycling Center. Denise Betsema was op donderdag misschien wel de betere van Lucinda Brand, terwijl Fem van Empel enkele dagen voordien Brand het vuur aan de schenen wist te leggen in Heusden-Zolder. fem

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2022 | Wie luidt het nieuwe jaar in met knalzege?
Fem van Empel en Lucinda Brand in Heusden-Zolder

Ceylin del Carmen Alvarado verschalkte Brand de afgelopen twee jaar op Nieuwsjaarsdag, maar het zou ons verbazen als de Nederlands kampioene plots haar benen terug zou vinden voor deze cross. We zouden het Alvarado meer dan gunnen, maar realistisch gezien kijken we dan eerder naar bijvoorbeeld Kata Blanka Vas, het multitalent van SD Worx.

Tot slot nog enkele dames die een gooi zullen willen doen naar het podium: de nummer vier en vijf van Loenhout, Annemarie Worst en Sanne Cant, evenals Clara Honsinger, die dan wel haar matige start op zal moeten krikken.

TV X2O Trofee Baal 2022

Net als de overige wedstrijden van de X2O Trofee is de GP Sven Nys te zien op Sporza en Eurosport. Beide zenders zijn er vanaf 13.40 uur (start vrouwen) tot 16.00 uur (finish mannen) bij op respectievelijk Eén en Eurosport 1/Eurosport Player.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws