Voorbeschouwing X2O Trofee Loenhout 2021 | One-(wo)man-show Brand en Van Aert? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Loenhout 2021 | One-(wo)man-show Brand en Van Aert?

Voorbeschouwing X2O Trofee Loenhout 2021 | One-(wo)man-show Brand en Van Aert?

Wout vs. Mathieu part three! Dat leek het te worden voor de Azencross in Loenhout, maar opspelende rugproblemen zorgden ervoor dat de Nederlander verstek laat gaan. Het belangrijkste is dat er wel gewoon gekoerst mag worden, al zal dat gebeuren zonder publiek. In de Leiderstrui levert alle info in hapklare brokken af.

Praktische informatie X2O Trofee Loenhout 2021

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars X2O Trofee Loenhout

2020 Niet verreden
2019 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2018 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016 Wout van Aert / Sanne Cant
2015 Tom Meeusen / Sanne Cant
2014 Wout van Aert / Katherine Nash
2013 Sven Nys / Marianne Vos
2012 Niels Albert / Sanne Cant
2011 Niels Albert / Marianne Vos

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Loenhout 2021

Het parcours in Loenhout staat niet direct bekend als één van de meest zware van het veldritcircuit. Geen overbodige luxe overigens, gezien het aantal crossen in de Kerst- en nieuwjaarsperiode. Loenhout staat met name bekend om zijn wasbord, al zijn er ook edities geweest dat de verschillen heel klein bleven en dat we op die manier zeer spannende cross te zien kregen.

Voorbeschouwing X2O Trofee Loenhout 2021 | One-(wo)man-show Brand en Van Aert?

Weer
Bij het bekijken van het weerbericht zullen ook de renners wel even twee keer met de ogen moeten knipperen. 13 graden Celsius, en dat op 30 december? Toch is het echt zo: de lange broeken en armstukken kunnen derhalve thuisblijven. In de ochtend wordt er wel nog wat regen verwacht, dus de omloop kan er ietwat nat bijliggen.

Voorbeschouwing X2O Trofee Loenhout 2021 | One-(wo)man-show Brand en Van Aert?

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen X2O Trofee Loenhout 2021

Vijf op vijf. Dat is de score die Wout van Aert tot dusver heeft neergezet dit seizoen, waardoor het met een vergrootglas zoeken wordt naar mannen die hem serieus kunnen bedreigen. Cross na cross wordt het imponerender wat de Belg van Jumbo-Visma laat zien, dus hij is met recht de enige topfavoriet voor deze cross in Loenhout.

Tom Pidcock doet niet mee, terwijl Mathieu van der Poel maandag op moest geven in Heusden-Zolder. Waarschijnlijk baren zijn rugproblemen hem zoveel zorgen, dat hij ook al verstek laat gaan bij de crossen in Loenhout (28 december) en Hulst (2 januari). Zodoende geven we Eli Iserbyt momenteel de grootste kans om bij Van Aert in de buurt te blijven; hij kan ook uitstekend overweg op parcoursen als dat van Loenhout.

Voorbeschouwing X2O Trofee Loenhout 2021 | One-(wo)man-show Brand en Van Aert?
Eli Iserbyt en Quinten Hermans in Namen

Corné van Kessel toonde zich ook een uitstekende uitdager in Heusden-Zolder, terwijl Toon Aerts namens Baloise-Trek Lions zijn leiderspositie in de X2O Trofee moet verdedigen. Michael Vanthourenhout is er ook weer bij na een dagje rust, maar hij heeft het over het algemeen liever wat lastiger.

Quinten Hermans lijkt daarentegen wel in prima vorm, ook hem plaatsen we bij de outsiders. Hetzelfde geldt voor Laurens Sweeck, die dit op een goede dag zeker aan moet kunnen. Voor een mogelijke plek in de top vijf op een goede dag houden we ook Daan Soete en Vincent Bastaens in de gaten.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Loenhout 2021

Lucinda Brand is momenteel de Wout van Aert van de vrouwen: ze wint de jongste weken bijna alles wat los en vast zit. Weliswaar is er bij de vrouwen iets meer spanning momenteel, Brand moet er meer dan eens voor vechten. Met Denise Betsema bijvoorbeeld, die haar techniek goed kwijt kan op dit parcours in Loenhout.

Annemarie Worst toonde zich in Heusden-Zolder ook een uitstekende uitdager op een snel parcours. Samen met onder meer Kata Blanka Vas kon zij vechten om een plek in de top vijf. Dit was helaas niet weggelegd voor Ceylin del Carmen Alvarado, die teleurgesteld opgaf na een matige dag. Kan zij in Loenhout het tij omkeren?

Voorbeschouwing X2O Trofee Loenhout 2021 | One-(wo)man-show Brand en Van Aert?
Shirin van Anrooij, de pechvogel van afgelopen week

Shirin van Anrooij was de afgelopen twee crossen (Dendermonde en Heusden-Zolder) bij de besten in de wedstrijd, maar twee keer wierp een pechgeval haar net naast het podium. Is het derde keer, goede keer voor de jongeling van Baloise-Trek Lions? Ook Yara Kastelijn heeft de afgelopen weken haar portie bad luck gehad.

Sanne Cant is ook wedstrijd voor wedstrijd voor wedstrijd beter in vorm aan het geraken, waardoor zij tot één van de kandidates voor het podium gerekend mag worden. Ook de Noord-Amerikaanse dames Maghalie Rochette en Clara Honsinger zijn aanwezig, al kunnen zij normaliter beter uit de voeten op een zwaarder en trager parcours.

TV X2O Trofee Loenhout 2021

Voor de mensen die de Azencross in Loenhout graag op TV willen aanschouwen donderdag: je kunt bij zowel Sporza (op één, vanaf 13.30 uur) als Eurosport (op het hoofdkanaal en de Player, vanaf 13.45 uur) terecht voor een lekker middagje cross!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws