Worst wint na heerlijke strijd op Koppenberg, volledig podium oranje Veldrijden
Veldrijden

Worst wint na heerlijke strijd op Koppenberg, volledig podium oranje

Worst wint na heerlijke strijd op Koppenberg, volledig podium oranje

Annemarie Worst heeft de Koppenbergcross bij de vrouwen gewonnen. In een heerlijke wedstrijd in het X2O-klassement was het oranje boven in de strijd om het podium. Lucinda Brand werd naar plek twee verwezen, Yara Kastelijn werd derde.

Vanuit de start was het meteen klimmen geblazen op de Koppenberg. Er werd niet meteen aangevallen bij de 68 vrouwen, al liet Kastelijn zich wel meteen van voren zien. De Europees kampioene kreeg al snel gezelschap van Betsema en Brand, op een klein gaatje gevolgd door Worst. Alvarado was de grote afwezige in de openingsfase, al deed ze er wel alles aan om vanaf plek vijf dichterbij te komen.

Vier Nederlanders maken er een strijd van

Betsema nam snel de leiding op het lastige parcours, met Kastelijn, Brand en Worst in haar wiel. Richting de voet van de tweede keer Koppenberg sloeg ze zelfs een gaatje, met alleen Kastelijn die daar mee kon. Kastelijn klopte haar landgenote op de top en pakte zo wat kostbare bonificatieseconden voor het klassement. Brand en Worst moesten daar even passen en Alvardo kon na een mooie inhaalrace de aansluiting net niet maken.

De voorste vier Nederlandse vrouwen maakten er een mooi gevecht van, met steeds weer een ander die een tussenversnelling plaatste en de kop nam. Alvarado vocht op plek vijf tegen zichzelf en gaf steeds meer toe. Ze moest zelfs achterom kijken, met Eva Lechner op komst op plek zes. Voor de dagzege leek het niet voor deze twee, helemaal toen Brand vooraan het tempo verhoogde. Alle vier gaven ze weinig toe en waren ze aan elkaar gewaagd. Lechner en Alvarado kwamen na twee rondes al op 36 seconden boven op de Koppenberg.

Alvarado stort verder in, Betsema moet kopgroep laten gaan

In de derde van vijf rondes ging Betsema eraan. De Nederlandse van Texel moest steeds meer ruimte toegeven, door toedoen van Brand, die maar bleef geven. Alvarado was ondertussen steeds meer aan het instorten. Ze moest Lechner al laten gaan voor plek vijf en kreeg voor plek zes gezelschap van de goed rijdende Aniek van Alphen. Sterker nog: Van Alphen liet de wereldkampioene in de derde ronde brutaal achter.

Het was een strijd in de achtergrond, want vooraan ging het om de podiumplaatsen. Brand, Worst en Kastelijn wisselden van posities, maar kwamen andermaal samen boven op de Koppenberg, bij het ingaan van de vierde en daarmee voorlaatste ronde. Betsema kwam door op twaalf seconden, Lechner (37 seconden) en Van Alphen (44 seconden) kwamen op plek vijf en zes boven.

Kastelijn toont veerkracht, maar wie wint?

De finale kon zo onderhand beginnen, al lieten de voorste drie nog niet het achterste van hun tong zien. Brand had het vaakst de kop, totdat Worst er plots een klap op gaf. Worst had zich tot dan vrij afzijdig gehouden, maar was in de rondes waarin het er toe deed bij de pinken. Haar versnelling kostte Kastelijn even de kop, Brand kon nog wel mee. Kastelijn liet andermaal zien dat ze op de Koppenberg het beste klom, waardoor we met drie de laatste ronde in gingen. Betsema was op 23 seconden definitief gezien.

Worst en Brand waren in het veld de twee sterksten, maar Kastelijn bleef maar op dat elastiek hangen. Het was een tussenversnelling van Brand die ervoor zorgde dat Kastelijn toch definitief naar plek drie leek te verwijzen. Brand en Worst gingen na enkele aanvallen samen richting de Koppenberg en hoewel Kastelijn nog heel dichtbij kwam, was het de eindsprint van Worst die de boel bergop besliste. Brand werd tweede, Kastelijn derde. (foto: screenshot Eurosport)

Uitslag Koppenbergcross vrouwen 2020

1. Annemarie Worst
2. Lucinda Brand +0.04
3. Yara Kastelijn +0.10
4. Denise Betsema +0.57
5. Eva Lechner +1.15
6. Aniek van Alphen +1.25
7. Ceylin del Carmen Alvarado +1.53
8. Puck Pieterse +1.58
9. Fem van Empel +2.07
10. Kata Blanka Vas +2.14


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws