Zinderende tweestrijd in Heusden-Zolder! Van Empel verslaat Alvarado na spannende cross in sprint Veldrijden
Veldrijden

Zinderende tweestrijd in Heusden-Zolder! Van Empel verslaat Alvarado na spannende cross in sprint

Zinderende tweestrijd in Heusden-Zolder! Van Empel verslaat Alvarado na spannende cross in sprint

Fem van Empel heeft de Superprestige van Heusden-Zolder bij de vrouwen gewonnen. Na een interessante, bizarre en bij vlagen zenuwslopende tweestrijd met Ceylin del Carmen Alvarado, waarin beide dames fouten maakten en van de fiets moesten, was de renster van Jumbo-Visma de beste in de sprint a deux.

Gegroepeerd doken de dames de eerste rechte strook op en gedurende de eerste honderden meters werd er vervolgens voorzichtig gekoerst. Op de eerste zandstroken was het de getergde Van Empel die al eens aan de boom schudde. Annemarie Worst en Alvarado konden mee met de jongeling van Jumbo-Visma. Ook Marie Schreiber en Lauren Molengraaf overleefden de eerste schifting. Maar het was duidelijk dat de wereldkampioene er zin in had. Zowel Van Empel als Alvarado moest van de fiets in de eerste ronde, maar bleken al gauw de beste twee te zijn van het veld, ver voor de rest uit. Ze sloegen een gaatje en bleven vooraan samen over.

Alvarado plakt zich vast aan wiel Van Empel, die valt in zandige bocht

Alvarado nam nauwelijks over en zodoende reed de renster van Fenix-Deceuninck zwoegend achter Van Empel aan. Het leek een kwestie van tijd voor het elastiek van de voormalig wereldkampioene zou breken. Achter beide dames had Inge van der Heijden de kracht gevonden om onder andere Schreiber en Worst achter te laten. Laatstgenoemde had een leegloper en moest van fiets wisselen en aan een inhaalslag beginnen.

Speelde Alvarado verstoppertje of speelde Van Empel met Alvarado? Die laatste moest regelmatig een gaatje laten en weer dichtrijden. Tot Van Empel plots onderuit ging in een haakse bocht. De wereldkampioene bleef haken in het zand en bleef een seconde of drie liggen, reed verder en voelde direct weer aan haar pijnlijke knie. Op de streep van ronde drie had Van Empel een achterstand van zes seconden en dat was het moment voor Alvarado om even druk te zetten.

Secondespel tussen Alvarado en Van Empel mondt uit in sprint, wereldkampioene heeft meeste inhoud

Het gat bleef vervolgens minutenlang een seconde of vijf. Van Empel toonde zich veerkrachtig en taai en leek wel aan het achterwiel van Alvarado te trekken. Halverwege ronde vier was ze terug in het wiel en besloot haar tegenstreefster maar eens het werk te laten doen. Van der Heijden volgde op een seconde of vijftien, de rest van het veld lag reeds veel verder achter. Van Empel besloot iets minder risico te nemen in de bochten en ook Alvarado maakte weer wat foutjes. Beide dames jojoden zodoende op plek één en twee heen en weer.

Beide dames bleven verwikkeld in een zenuwslopend duel. Ook Alvarado kwam namelijk weer terug in het wiel van Van Empel. De laatste twee ronden had laatstgenoemde meer inhoud, maar Alvarado bleef aanhaken op basis van haar technische passages. Intussen werden vele dames gedubbeld. Hierdoor raakte Van Empel soms verstrikt in de achterhoede van het veld, waardoor Alvarado bij het ingaan van de laatste ronde weer in het veld zat van de jonge wereldkampioene.

Techniek of toch weer de inhoud: wat zou de doorslag geven omtrent de zege? Van Empel gaf enkele malen een volle patat om Alvarado te lossen, maar, hoewel op hangen en wurgen, bleef de renster van Alpecin-Deceuninck in het wiel. Van der Heijden kwam in de laatste ronde plots gevaarlijk dichtbij en dus trok Alvarado ineens door op een nieuwe adem. De slotfase was bizar. De oud-wereldkampioene viel vervolgens uit totale vermoeidheid bergop en hinderde hiermee Van Empel. De dames kwamen niet van elkaar af en lieten het aankomen op een sprint. Hierin was Van Empel op inhoud te sterk voor Alvarado en zodoende haalde de wereldkampioene na dinsdag nog geklopt te zijn haar sportieve revanche. Inge van der Heijden werd uiteindelijk knap derde.

Uitslag Superprestige Heusden-Zolder 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws