Like ons!
Voorbeschouwing etappe 6 Tour de France | Eerste zware krachtmeting bergop

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 6 Tour de France | Eerste zware krachtmeting bergop

De klassementsmannen zullen in de zesde etappe met hun billen bloot moeten. Het is heel de dag op en af in de Vogezen met de finish op de gevreesde La Planche des Belles Filles. Speciaal voor deze editie van de Tour de France is de klim met een kilometer onverharde weg verlengd. Het kan niet anders dan dat vandaag de eerste grote verschillen in het klassement worden gemaakt. 

Historie etappe 6 Tour de France 

Mulhouse is een vaak geziene gast in de Tour de France. De laatste keer dat Mulhouse als village départ fungeerde ging de rit ook naar La Planche des Belles Filles. Toen, in 2014, wist Vincenzo Nibali de gele trui weer te heroveren op Tony Gallopin, die hij een dag eerder bij aankomst in Mulhouse juist had overgenomen van Nibali. Nibali won de etappe en vergrootte de voorsprong op zijn concurrenten. Hij zou de gele trui niet meer afstaan in deze ronde. 

De aankomstplaats, La Planche des Belles Filles, maakte in 2012 haar debuut in de Tour de France. Pas toen was de klim geasfalteerd en kon de La Grande Boucle daar voor het eerst finishen. Chris Froome werkte de hele klim op kop voor zijn kopman Bradley Wiggins. In de laatste honderden meters ging Cadel Evans de sprint aan, maar Froome had nog genoeg over om Evans een mentale tik uit te delen en de etappe te winnen. Wiggins nam die dag het geel over van Fabian Cancellara om deze vervolgens tot het einde te dragen.

In 2017 finishte de Tour voor het laatst bovenop de La Planche des Belles Filles. Toen was het Fabio Aru die op de steile flanken van de klim Dan Martin en Froome het nakijken gaf. Froome pakte wel de gele trui. Hij zou hem deze ronde nog twee dagen afstaan aan Aru, maar in Parijs zat de trui weer om de schouders van Froome. Het lijkt er dus op, dat wie de gele trui mag aantrekken bovenop La Planche des Belles Filles mag aantrekken kan rekenen op de eindwinst in de Tour. 

Parcours etappe 6 Tour de France

Vanuit Mulhouse krijgen de renners twintig kilometer om zich warm te rijden, want daarna gaat het direct omhoog richting Le Markstein (10,8 km à 5,4%). Op de top kunnen de renners nauwelijks uitrusten, want dan wordt direct de Grand Ballon (1,3 km à 9%) geslecht. 

Na een lange afdaling arriveren de renners aan de voet van Col du Hundruck (5,3 km à 6,9%). Na een overbruggend stuk in dalende lijn is de volgende col de Ballon d’Alsace (11 km à 5,8%). Vervolgens gaat het peloton met twee relatief makkelijkere klimmen, Col des Croix (3,3 à 6,1%) en Col des Chevrères (3,5 km à 9,5%) naar het klapstuk van de rit; La Planche des Belles Filles.

De renners hebben inmiddels 151 kilometer met alle klimmen onder de wielen gehad en dan moet de laatste col nog komen. Zoals gezegd is de klim van La Planche des Belles Filles dit jaar verlengd met een strook van een kilometer onverharde weg naar de top. Dit maakt de klim zeven kilometer lang met een gemiddelde stijgingspercentage van 8,7%. Een beginstuk van gemiddeld 3,4% doet het gemiddelde zakken, maar de renners zullen met regelmaat stukken van over de tien procent moeten overwinnen. In de laatste honderd meter zit daar zelfs een stuk van 24% in. Dat is zo steil dat dit stuk wel geasfalteerd is, anders zouden renners niet fietsend boven komen.

Favorieten etappe 6 Tour de France

Het wordt de eerste echte bergrit en dus is de kans groot dat de klassementsmannen elkaar flink zullen gaan bestoken. Daarom schrijven we alleen favorieten van het klassement op. Echter bestaat natuurlijk altijd de kans dat een mooie groep klimmers de zegen krijgt en voor de zege mag strijden. Omdat het de eerste bergetappe is, is het lastig om te zeggen welke renners kunnen en mogen van hun kopman.

Gezien het aantal klimmen, hoogtemeters en de steiltegraad, gaan we ervan uit dat de pure klimmers boven komen drijven. Wie schiet u dan als eerste te binnen? Egan Bernal. De grote favoriet voor de eindzege is een echt lichtgewicht en zal hier voor het eerst zijn duivels kunnen ontbinden. Hij heeft nog weinig tegenslag gekend in de eerste week, we weten zijn kunnen en dus is hij de grote favoriet voor deze rit.

Niet ver achter Bernal scharen we een rijtje andere lichtgewichten. Nairo Quintana heeft wat te bewijzen, net als Adam Yates. Enric Mas barst van het talent en is eigenlijk op de achtergrond gebleven wat betreft media-aandacht, maar als Alberto Contador himself in je gelooft, ben je geen misselijke renner. Natuurlijk willen de Fransen zich ook meteen tonen. Romain Bardet misschien wel het meest, want hij kreeg de grootste klap in de ploegentijdrit. Maar Thibaut Pinot is scherp, zagen we al een paar keer.

We weten na deze rit wat Vincenzo Nibali gaat doen. Kan hij hier met de eersten mee omhoog? Schrijf hem maar op voor een klassement. En waarom niet? Hij liet in de Giro ook al vorm zien. Toen had hij het met Primoz Roglic aan de stok, nu moet hij dealen met Steven Kruijswijk. De best geklasseerde klassementsman na de eerste dagen. Hij en de ploeg zitten in een lekkere flow. Dat gaat zeker niet tegenzitten op La Planche des Belles Filles.

Maar de vijver om in te vissen is nog veel groter. Ilnur Zakarin won in de Giro een mooie bergrit en heeft zijn ritten in de Tour uitgekozen. Misschien deze? Uit Colombia hebben we verder nog de altijd gevaarlijke Rigoberto Uran. Over Colombia gesproken: Bernal en Quintana hebben met Geraint Thomas en Mikel Landa levensgevaarlijke ploeggenoten die kunnen winnen. Van Richie Porte weten we niet wat we moeten verwachten, net als Jakob Fuglsang, die keihard viel in de eerste week. En wat kan BORA-duo Emanuel Buchmann en Patrick Konrad?

Tv en tijden etappe 6 Tour de France

De etappe wordt om 13:05 uur in gang geschoten. De renners worden na 160,5 slopende kilometers rond de klok van 17.45 uur in La Planche des Belles Filles verwacht. In de Leiderstrui is er natuurlijk bij ons liveblog. Wij starten rond de klok van 12.00 uur om u op de hoogte te houden van wat er gebeurt.
Eurosport zendt de rit integraal uit op Eurosport 2. De NOS en Sporza haken vanaf respectievelijk 14.10 uur en 14.15 uur aan. Alle drie de zenders hebben ook een livestream.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven