Like ons!
Voorbeschouwing etappe 9 Tour de France | Weer op en af op Franse feestdag

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 9 Tour de France | Weer op en af op Franse feestdag

Quatorze julliet: de nationale feestdag van de Fransen. Terwijl er landelijk stilgestaan wordt bij de bestorming van de Bastille, trekken de renners van het Tourpeloton ten strijde richting Brioude. In de Leiderstrui blikt vooruit op wat deze speciale dag te bieden heeft.

Historie etappe 9 Tour de France

Brioude zal voor de meeste renners in het peloton geen al te bekende plaats zijn. Met haar 6000 inwoners heeft het stadje geen al te prominente positie in de Franse atlassen. Toch heeft het de eer om de geboorteplaats te zijn van één van de Franse Tour-favorieten: 29 jaar geleden werd Romain Bardet in Brioude geboren.

Eenmaal eerder werd Brioude opgenomen in het rondeboek van de Ronde van Frankrijk. In de roerige editie van 2008 was het de vertrekplaats in de zevende etappe. Met Kim Kirchen in de gele trui was het Luis Leon Sanchez die de groep der favorieten wist te verrassen. Met een solo wist hij uiteindelijk als eerste te finishen in Aurillac.

Voor Saint-Etienne geldt een veel groter aandeel in de historie van de Tour de France. Met de aankomst van de vorige etappe is daar wederom een hoofdstuk aan toegevoegd. Voor de laatste keer dat de stad diende als vertrekplaats moeten we terug naar 2014. Die dag toonde Vincenzo Nibali wederom zijn dominantie door in de gele trui beslag te leggen op zijn (toen) derde etappezege die Tour de France. Later volgden nog een vierde en de eindoverwinning. 

Parcours etappe 9 Tour de France

Het parcours van de negende etappe van de Tour de France vloeit over een route van ruim 170 kilometer. Met een beklimming van de eerste categorie op het programma mag deze rit zeker niet onderschat worden, maar de Mur d’Aurec-sur-Loire staat al na 36,5 kilometers op het programma. De klassementsrenners hoeven dus nog niet afgeschrikt te worden van de beklimming van ruim drie kilometer aan 11%.

Hierna pakken de coureurs nog twee beklimmingen mee op hun tocht. De Guillaumanches (7,8 kilometer à 4,1%) en de Côte de Saint-Just (3,6 kilometer à 7,2%) bieden genoeg mogelijkheden om eens flink aan de boom te schudden en de sprinters af te matten. Na de laatste klim wordt er nog twaalf kilometer in dalende lijn naar Brioude gereden, alvorens de renners finishen.

Favorieten etappe 9 Tour de France

Omdat de laatste klim van deze etappe dichtbij de finish zit, zou dit een dag voor de aanvallers kunnen zijn. Thomas De Gendt en Alessandro de Marchi lijken hun kruid verschoten te hebben in rit acht, maar misschien kunnen ze opnieuw iets uitrichten? Veel meer nog lijkt dit een aankomst voor Julian Alaphilippe, die in het geel mogelijk weer explosief kan aanvallen en vervolgens goed kan dalen. Ook andere renners met zijn kwaliteiten noemen we hier: Maximilian Schachmann, Dylan Teuns, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Alexey Lutsenko en Lilian Calmejane.

Mocht het peloton de controle kunnen houden, dan is ook een sprint van een ongetwijfeld uitgedund peloton een optie. Peter Sagan is in dat opzicht de topfavoriet in het groen. Michael Matthews, Matteo Trentin, Wout van Aert, Mike Teunissen en Edvald Boasson Hagen kunnen ook een heuvel over. En wie weet kan een Elia Viviani op een goede dag wel overleven?

Net als een dag eerder trekken we ook het klassieke register open. Nils Politt, Oliver Naesen, Matej Mohoric, Yves Lampaert, Michael Valgren, Niki Terpstra en Greg Van Avermaet noemden we gisteren, dus doen we dat nu opnieuw. Terpstra was van hen op zaterdag al in de aanval, dus zit er nog wat op? 

Tv en tijden etappe 9 Tour de France

Om 13:05 uur zal het startschot voor de negende etappe van de Tour de France klinken. De renners worden vervolgens tussen 17:20 uur en 17:40 uur aan de finish verwacht. Vanaf de start valt de koers live te volgen via Eurosport en later ook via de NOS en Sporza. In de Leiderstrui is erbij voor het liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven