Like ons!
Voorbeschouwing etappe 12 Tour de France | Klimspektakel in finale gegarandeerd

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 12 Tour de France | Klimspektakel in finale gegarandeerd

Klimmen, de Peyresourde en een finish in Bagneres-de-Bigorre. Het gebeurde al vaker in de Tour de France en ook dit jaar zal er gefinisht worden in de straten van Bagneres-de-Bigorre, dat voor het laatst in 2013 aankomstplaats was in de Tour.

Historie etappe 12 Tour de France

We moeten zes jaar terug in de tijd als we de laatste aankomst in Bagneres-de-Bigorre willen tegenkomen. In 2013 was de etappe een stuk zwaarder met vijf beklimmingen, waaronder overigens ook de Peyresourde. De zege in de negende etappe toendertijd ging naar Dan Martin, die Jakob Fuglsang versloeg in een sprint-a-deux.

Ook in 2008 kwam de Tour er aan. Riccardo Ricco won, maar zijn zege is al uit de boeken geschrapt. Vladimir Efimkin heeft de etappe nu op zijn naam staan. 

Parcours etappe 12 Tour de France

Een lange aanloop voordat het vuurwerk begint. Pas op 76 kilometer van de meet begint het echte klimmen in de etappe, die 209,5 kilometer lang is. In de eerste helft van de etappe liggen er weinig spannende hindernissen te wachten op de renners. Een klimmetje van de vierde categorie zal weinig invloed hebben op het koersverloop. Misschien dat de sprintersploegen het wel lang bij elkaar willen houden want vlak voor de start van de eerste klim ligt de tussensprint in een bekende plek voor de Tour, Bagneres-de-Luchon. Daarna gaat de weg eigenlijk direct omhoog en start de beklimming van de Peyresourde. 13,2 kilometer lang aan gemiddeld 7 procent wacht de renners. 

Na een goede dertien kilometer dalen en een vlak stuk van een kilometer of zeven volgt de tweede klim van de dag, de Hourquette d’Ancizan. Net als de Peyresourde is het een klim van de eerste categorie. Met een lengte van 9,9 kilometer is de klim wat korter, het stijgingspercentage ligt iets hoger met 7,5 procent. De eerste drie kilometers van de klim zijn het zwaarst. De eerste kilometer stijgt gemiddeld met 8,5 procent, de tweede met 9 procent en de derde met 9,5 procent. Vanaf de top is het nog dertig kilometer in dalende lijn naar de finish. In de laatste kilometer liggen nog twee verraderlijke bochten; een haakse op 750 meter van de finishstreep en de laatste ligt op iets minder dan 200 meter van de meet.

Favorieten etappe 12 Tour de France

We kijken deze Tour eindelijk weer naar de aanvallers met een goede klim in de benen. Met dertig kilometer afdalen zoeken we bovendien naar mensen die een beetje lef in de donder hebben. Natuurlijk komt Julian Alaphilippe als eerste op. Hij klimt geweldig en stuift naar beneden. Met het geel om zijn schouders zal hij echter de ruimte niet krijgen, normaal gesproken. 

In dat opzicht zijn andere aanvallers in het voordeel. Maximilian Schachmann zal namens BORA weleens willen uitpakken en bij Bahrain-Merida wrijven Vincenzo Nibali, Dylan Teuns en Matej Mohoric zich in de handen bij het zien van een afdaling richting de meet. Bij EF Education First zien we Michael Woods, die nog onzichtbaar was so far. Kan en mág hij voor zijn kans gaan? Of wordt het ploegmaat Simon Clarke? Bij Astana is dit geweldig terrein voor aanvallers Omar Fraile, Pello Bilbao en Alexey Lutsenko. Dat geldt ook voor Jesus Herrada van Cofidis. 

Een mannetje van Lotto Soudal in de vlucht lijkt een zekerheid. Men kan daar kiezen uit Thomas De Gendt, Tim Wellens en Tiesj Benoot. Bij UAE Team Emirates noemen we Rui Costa, vooral omdat ploegmaat Fabio Aru in principe nog te weinig achterstand heeft om al voor ritten te kunnen gaan. Dat geldt misschien ook voor Lutsenko en Guillaume Martin, maar zij worden door de klassementsmannen misschien minder gevaarlijk geacht richting Parijs.

Team Sunweb en Trek-Segafredo hebben met Wilco Kelderman en Giulio Ciccone twee mannen die deze Tour zijn aangevangen met plannen om aan te vallen. Ciccone deed dat al en staat nog te goed in het klassement, Kelderman verloor al veel tijd en moet nog beginnen. Ook Ilnur Zakarin hield zich nog rustig, maar lijkt als brokkenpiloot in de afdaling op voorhand al kansloos op deze aankomst. Tot slot: wordt het niet eens tijd voor een succesje bij Dimension Data? Misschien kan Roman Kreuziger iets leuks uitrichten of krijgt hij op drie minuten geen ruimte?

Voor de klassementsmannen lijkt dit geen rit voor een strijd om de dagzege, al kunnen we het fout hebben. Aangevallen wordt er ongetwijfeld, maar dan als wedstrijd in de wedstrijd? 

TV en tijden etappe 12 Tour de France

Even voor het middaguur, om 11.50 uur om precies te zijn, vertrekt het peloton uit Toulouse. Tussen 16.53 uur en 17.27 uur verwacht de organisatie de finish. Eurosport is er zoals iedere dag live bij vanaf de start, net als het liveblog van In de Leiderstrui. NOS en Sporza komen in de middag met beelden. 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven