Voorbeschouwing etappe 17 Tour de France | Laatste kans voor heuvelaanvallers Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 17 Tour de France | Laatste kans voor heuvelaanvallers

Door Aljan Wassens 24 juli 2019 | 08:00


200 kilometer. Van Pont du Gard naar Gap. Een eerste blik op het parcours zegt Peter Sagan. Toch lijken ook de vluchters een uitstekende kans te hebben. Een gewone sprint gaat het zeker niet worden met een lastige klim vlak voor de finish. 

Historie etappe 17 Tour de France

De start van de etappe vindt plaats rond de Pont du Gard. Een prachtige aquaduct dat er al zo’n 2000 jaar staat. Historie genoeg daar dus, maar niet in combinatie met de Tour de France. Dat heeft finishplaats Gap wel. Al 23 keer finishte er een etappe en in 1972 werd er ook het WK wielrennen gehouden. Mariano Basso won voor Franco Bitossi. Eddy Merckx werd vierde, Joop Zoetemelk vijfde. 

De laatste keer dat er een etappe finishte in Gap was in 2015. Ruben Plaza won vanuit de kopgroep die maar liefst 22 renners kende. Onder meer Peter Sagan, Bob Jungels, Jarlinson Pantano, Thomas de Gendt en Thomas Voeckler trokken aan het kortste eind. 

Parcours etappe 17 Tour de France

Heel lastig is de etappe op papier niet. Tenminste, als je kijkt naar het aantal gecategoriseerde klimmen. Dat zijn er slechts twee; één van de vierde categorie en één van de derde categorie. Toch moeten er gedurende de dag behoorlijk wat hoogtemeters moeten overwonnen. De start van de etappe ligt op nog geen honderd meter hoogte terwijl de top van de eerste klim achthonderd meter hoger ligt. Slechts honderddertig meter daarvan zijn opgenomen in de Côte de La Rochette-du-Buis, waar één punt voor het bergklassement te verdienen is. De top ligt op negentig kilometer van de finish.

Na een lange afdaling, die vooral bestaat uit kilometers lang vals plat volgt er een lang stuk vlak richting de laatste klim. Daar zal waarschijnlijk de beslissing vallen. De top ligt op 8,5 kilometer van de finishstreep in Gap die volgt na de snelle afdaling. De klim van derde categorie, de Col de la Sentinelle, is overigens 5,2 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 5,4%. Het is dalen, met een kleine onderbreking af en toe, tot een kilometer van de meet. Daarin liggen nog twee flauwe bochten maar die mogen geen probleem vormen aangezien de laatste kilometer ook nog heel lichtjes oploopt. 

Favorieten etappe 17 Tour de France

Op het oog zijn er twee groepen renners die kans maken in deze etappe. Ten eerste zijn het de aanvallende heuvelrijders die een kans maken. Ten tweede zullen ook de sprinters die een heuveltje kunnen verteren likkebaardend uitkijken naar deze etappe.

In de eerste groep zou Julian Alaphilippe de grootste kanshebber zijn, ware het niet dat hij waarschijnlijk niet mag aanvallen in zijn gele trui. Er zijn echter meer klasbakken die dit werk aankunnen. Thomas de Gendt won al een etappe en was ook sterk in de tijdrit. Zijn ploeggenoten bij Lotto Soudal, Tiesj Benoot en Tim Wellens, zouden ook een gooi kunnen doen naar de ritzege. Wellicht zou Vincenzo Nibali of Edvald Boasson Hagen zijn slag kunnen slaan in de laatste afdaling.

En er zijn nog meer aanvallend ingestelde types. Na het uitvallen van Jakob Fuglsang gaat Astana voor ritzeges, dus kunnen Alexey Lutsenko en Omar Fraile het meteen proberen. Matej Mohoric zal ook zeer enthousiast worden van dit parcours. Daarnaast zal ook Greg Van Avermaet een poging willen doen om zijn ploeg aan een zege te helpen.

Er is een handvol sprinters die dit werk kan overleven, mocht het daarop aankomen. Peter Sagan is de voornaamste naam, maar ook Matteo Trentin en Michael Matthews zijn hier fan van. Er zijn nog meer kapers op de kust: Jasper Stuyven doet het vaak goed na een zware koers, en hetzelfde geldt voor Sonny Colbrelli. En zou Alexander Kristoff de heuvels over komen?

TV en tijden etappe 17 Tour de France

Om 12.25 uur worden de renners op gang geschoten waarna om 12.40 uur de strijd kan beginnen om in de kopgroep te belanden. De organisatie verwacht de winnaar van de etappe tussen 17.12 uur en 17.40 uur over de streep te zien komen. De NOS en Sporza zijn er vanaf respectievelijk 14.20 en 14.15 bij. Eurosport 1 schakelt eerder in, vanaf vlak na de start is de rit daar te zien. In de Leiderstrui is vanaf een uur voor de start aanwezig met een liveblog.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws