Voorbeschouwing etappe 13 Vuelta a Espana | Bibberen voor steile Los Machucos Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 13 Vuelta a Espana | Bibberen voor steile Los Machucos

Door Jannick van der Hooft 06 september 2019 | 08:00


De Vuelta staat in de dertiende etappe wederom op ontploffen, want we trekken de bergen weer in, met de monsterklim Los Machucos erin. Toepasselijk voor de ronde van Spanje trekken de renners deze rit naar het monument van de Pasiega, een kenmerkende rode koeiensoort zoals ook in het logo van de koers te zien is. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie etappe 13 Vuelta a Espana

De laatste keer dat Los Machucos opgenomen is in het parcours van de Vuelta is nog niet al te lang geleden. In 2017 maakte het peloton reeds kennis met dit monster. Ook in die etappe was de finishstreep getrokken bovenop de klim. Het spektakel dat daar ontstond, moet reden geweest zijn voor de Vuelta-organisatie om hier terug te keren.

Het was Stefan Denifl die vanuit de kopgroep de klassementsrenners wist voor te blijven. De Oostenrijker staat echter niet meer als winnaar in de geschiedenisboeken, want hij is geschrapt als winnaar van de rit vanwege zijn betrokkenheid bij Operation Aderlass. De nummer twee van die dag, Alberto Contador, zal voor zijn gevoel winnaar zijn van die dag.

Contador zou zich sowieso al een morele winnaar hebben gevoeld op de flanken van Los Machucos. De Spanjaard was ontketend in de jacht op de rode trui van Chris Froome. De Brit, later eindwinnaar van die Vuelta, stond in de rit op kraken. Hij eindigde op meer dan een minuut van El Pistolero en mocht Wout Poels danken voor het beperken van de schade.

Parcours etappe 13 Vuelta a Espana

Het wordt geen gemakkelijke dag in de Vuelta, dat is een understatement. De renners zullen voorbereid zijn op de verschrikkingen die hen te wachten staan op de slotklim, maar daarvoor moeten er ook nog 160 kilometers afgelegd worden. Daarin krijgen de renners maar liefst zes andere gecategoriseerde beklimmingen voor de kiezen.

De renners krijgen nog wel even de kans om in te komen. De eerste twee beklimmingen volgen pas na 33 kilometer en zijn van de derde categorie. Met percentages van 4 en 6 procent zullen veel renners nog wel kunnen overleven, maar daarna volgt de Collado del Ason. Deze klim is niet zo steil (3,9 procent), maar wel ruim twaalf kilometer lang. Daarna komt nog een klim van de tweede categorie van wederom 6 procent.

Als de renners dat overleefd hebben, komen ze in de zone van de waarheid. Twee klimmen van de derde categorie zijn het voorspel van Los Machucos. Deze volgen elkaar in rap tempo op. Op het moment dat de Puerto de la Cruz de Usaño overwonnen is, volgen nog dertien kilometers tot de voet van de slotklim. 

Het eindverdict zal dus, zoals aangekondigd, vallen op Los Machucos. De renners rijden richting het monument van La Vaca Pasiega. De renners zullen blij zijn als die koe in het zicht is, want de eindklim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 procent en is 6,8 kilometer lang. Dat zegt nog niet genoeg, want het is een zeer onregelmatige klim. Vlakkere stukken wisselen zich af met stijgingen tot ruim 25 procent! De laatste kilometer daalt even en loopt dan licht op naar de streep.

Favorieten etappe 13 Vuelta a Espana

We kunnen hier twintig namen gaan noemen, maar deze etappe lijkt in principe lijkt deze aankomst op die van etappe zeven, waarin Alejandro Valverde de rit won. Het is simpelweg te steil, de sterkste renners gaan hier als eerste aankomen, of een vlucht moet met tien minuten voorsprong beginnen. In dat opzicht kijken we naar de Big Four. Naast Valverde is dat uiteraard leider Primoz Roglic. De Sloveen zal ook willen bewijzen dat hij bergop de sterkste is.

Naast Valverde kan Movistar rekenen op Nairo Quintana, die op de steile slotklim in rit zeven indruk maakte. Hij moet echter wel solo aankomen, want heeft niet de punch van Valverde en Roglic. Dat geldt eigenlijk ook voor Miguel Angel Lopez. De hele ronde al zit vlak achter de grote vier het grote talent Tadej Pogacar. Hij won al een rit, dus is vooral de vraag; hoe lang kan hij dit niveau nog halen?

Uit het klassement lijken er verder niet veel kanshebbers, of goede klimmers zoals Esteban Chaves, Wout Poels en Fabio Aru moet een geweldige dag hebben en de ruimte krijgen van de toppers. Vooral die laatste twee staan al ver, dus vormen geen bedreiging. Klimmers die ook al wat verder staan en tot dusverre indruk maken bergop zijn Hermann Pernsteiner, James Knox, Carl Frederik Hagen en Oscar Rodriguez. Zij zullen in dat geval wel met wat speling moeten beginnen, voordat de grote mannen los gaan.

TV en tijden etappe 13 Vuelta a Espana

Om 13:00 uur mogen de renners beginnen aan hun helletocht richting Los Machucos. Vanaf 15:00 uur kunt u live inschakelen op Sporza of Eurosport voor beelden vanuit de koers. We raden aan om in ieder geval vanaf 17:10 uur klaar te zitten, zodat u niets mist van de slotklim. Een goed half uur later zouden de eerste renners binnen verwacht worden. Ook valt de etappe natuurlijk weer bij In de Leiderstrui te volgen in de vorm van een liveblog, dat om 12.00 uur online komt. (foto: Sirotti)

Lees 1 reacties

Tags:

Reacties

19.8
6 Sep 2019 om 08:06

Wout Poels deed eerder deze Vuelta, nadat hij zijn aspiraties voor het podium moest loslaten, de belofte om voor een etappeoverwinning te gaan. Ik denk dat vandaag die dag is. Daarom zeg ik Wout Poels en oranje boven!

Reageren


Meer nieuws