Voorbeschouwing GP Monseré 2024 | Wie schaart zich in illuster rijtje met Jakobsen, Merlier en De Lie? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing GP Monseré 2024 | Wie schaart zich in illuster rijtje met Jakobsen, Merlier en De Lie?

Voorbeschouwing GP Monseré 2024 | Wie schaart zich in illuster rijtje met Jakobsen, Merlier en De Lie?

De Grote Prijs Jean-Pierre Monseré is traditiegetrouw één van de eerste echte eendagskoersen voor de sprinters. De wedstrijd, die verreden wordt rondom Roeselare, kent al heel wat grote namen op de erelijst. Wie voegt zich in het rijtje met rappe mannen? In de Leiderstrui blikt uitgebreid voor op de Vlaamse koers, die vernoemd is naar de uitzonderlijk getalenteerde en veel te vroeg gestorven Belgische coureur Jean-Pierre Monseré.

Afgelopen jaar brachten de heuveltjes in de lokale rondes geen beslissing: ze waren niet zwaar genoeg om gaten in het peloton te forceren. En dus draaide, net zoals in vele jaren, de GP Monseré ook in 2023 uit in een sprint. In de straten van Roeselare nam een pak van de sprinttop het tegen elkaar op. Gerben Thijssen was de beste, voor Australiërs Caleb Ewan en Sam Welsford. Komende zondag zal duidelijk worden wie de snelle Belg opvolgt.

Praktische informatie GP Monseré 2024

  • Ichtegem - Roeselare (201 km)
  • Zondag 3 maart 2024
  • Deelnemers 
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Monseré

2023: Gerben Thijssen
2022: Arnaud De Lie
2021: Tim Merlier
2020: Fabio Jakobsen
2019: -
2018: André Looij
2017: Laurens Sweeck
2016: Lars Boom
2015: Jürgen Roelandts
2014: Guillaume Van Keirsbulck

Parcours, weer en tijden GP Monseré 2024

Het parcours van de GP Monseré kent dit jaar weinig verrassingen. Het parcours, dat in een lus in de buurt van Roeselare rondtrekt, is eigenlijk een ronde die drie keer afgelegd moet worden. Op die ronde liggen vier klimmetjes: De Gitsberg, de Hoogledeberg, de Ruidenberg en de Lookhuisstraat. Allemaal zijn ze minder dan een kilometer lang, allemaal zijn ze niet steiler dan 3.5% gemiddeld. Appeltje eitje dus voor professionele renners, eigenlijk zijn het geen échte klimmetjes. Maar wie weet... In de slotfase moet de Gitsberg nog een vierde maal bestegen worden, alvorens het peloton zal afkoersen op een waarschijnlijke massasprint in finishplaats Roeselare.

Voorbeschouwing GP Monseré 2024 | Wie schaart zich in illuster rijtje met Jakobsen, Merlier en De Lie?

Weer
Wolkje, drupje en in ieder geval een grijze lucht. Dat zijn vooralsnog de voorspellingen voor de zondag in en rondom Roeselare. Het wordt niet warmer dan negen graden en dus is er sprake van echt vroeg voorjaarskwakkelweer. De wind waait vanuit het westen, maar zal in kracht niet sterk zijn.

Tijden
Start: ongeveer 10:15 uur
Finish: ongeveer 15:00 uur

Favorieten GP Monseré 2024

Dit jaar staan er iets minder grote namen aan de start van de GP Monseré, maar dat mag de pret niet drukken. Voldoende rappe mannen reizen af naar Vlaanderen om zondag voor de overwinning te strijden. Titelhouder Gerben Thijssen is er niet bij, maar Arne Marit is direct een puike vervanger namens Intermarché-Wanty. De Belgische spurter won bijna een rit in Valencia eerder dit jaar en krijgt met Vito Braet een mooie tweede man mee.

Milan Menten is namens Lotto-Dstny uiteraard kanshebber in zware finales. Hetzelfde geldt voor Dries Van Gestel, die al eens derde werd in Gent-Wevelgem. Zondag zou ook een kans voor David Dekker kunnen zijn om zijn naam als sprinter waar te maken. Ervaring en jeugd gaan samen bij dsm-firmenich PostNL, want de jonge Pavel Bittner krijgt gezelschap van een oude reus: John Degenkolb. Itamar Einhorn liet namens Israel-Premier Tech hoogvorm zien in de Ronde van Rwanda en is een gevaarlijke klant.

john degenkolb

Jenthe Biermans voert Arkéa-B&B Hotels aan en rijdt samen met Dekker in de finale. Met Luca Mozzato hebben de Fransen nog een snelle man mee naar Vlaanderen. Wat kan Davide Bomboi namens de exoten van TDT-Unibet? Andere snelle mannen om op te schrijven als dark horse: Robbe Ghys, de Bask Jon Aberasturi, en bij een iets minder deelnemersveld de ervaren rot Timothy Dupont.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de GP Monseré 2024?

Topfavorieten: John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL), Arne Marit (Intermarché-Wanty)
Outsiders: Jenthe Biermans en David Dekker (Arkéa-B&B Hotels), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Milan Menten (Lotto-Dstny)
Long shots: Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech), Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck), Davide Bomboi (TDT-Unibet), Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Vito Braet (Intermarché-Wanty)

TV GP Monseré 2024

De GP Monseré heeft behoorlijk wat televisie-aandacht op de zondag. De koers start redelijk vroeg en dat betekent dat deze precies voor de eerste rit van Parijs-Nice wordt uitgezonden. Vanaf 14.00 uur is de finale te volgen. Dat kan op Eurosport, om precies te zijn op Eurosport 1 en de website, maar ook op Sporza. De Belgische sportzender zendt eveneens de finale van de koers uit op het open net.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws