Favorieten etappe 1 Parijs-Nice 2024 | De Lie en Pedersen moeten van Nederlandse sprinters af zien te komen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Parijs-Nice 2024 | De Lie en Pedersen moeten van Nederlandse sprinters af zien te komen

Favorieten etappe 1 Parijs-Nice 2024 | De Lie en Pedersen moeten van Nederlandse sprinters af zien te komen

Daags na Strade Bianche begint in Frankrijk alweer het volgende markeerpunt op de wielerkalender: Parijs-Nice. Op dag één staat het peloton direct een listige rit te wachten, zoals we die in de Koers naar de Zon standaard genoeg hebben. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 1 Parijs-Nice 2024

Favorieten etappe 1 Parijs-Nice 2024 | De Lie en Pedersen moeten van Nederlandse sprinters af zien te komen

Parijs-Nice gaat dit jaar van start in Les Mureaux, dat zo'n 35 kilometer ten westen van Parijs ligt. Vanuit de plaats met circa 30.000 inwoners trekt men zuidwaarts, om na tien kilometer bij de eerste bergpunten aan te komen op de Cote de Bazemont, die 1,7 kilometerlang is aan 6,6 procent gemiddeld. Vervolgens krijgen de coureurs een lange tussenfase, waarna het feest in de tweede helft van de etappe los kan barsten.

Dit begint met de Cote d'Herbeville, die op circa zestig kilometer van de aankomst voor een eerste - van in totaal tweemaal - keer bedwongen moet worden. Met de tweede beproeving van de Cote de Bazemont, op ongeveer veertig kilometer van de finish, belandt de rit in een volgende fase met meerdere muurtjes die de dubbele percentages aantikken

De laatste top van de Herbeville is op ongeveer acht kilometer van de meet, waarna men via een volle afdaling in lekkere vaart de slotkilometers bereikt. Vanaf het vod loopt het nog aan 2,2 procent gemiddeld omhoog, dus timing zal in het geval van een sprint ook cruciaal zijn.

Favorieten etappe 1 Parijs-Nice 2024 | De Lie en Pedersen moeten van Nederlandse sprinters af zien te komen

Beklimmingen
10,6 km: Cote de Bazemont (1,7 km a 6,6%)
90,8 km: Cote d'Herbeville (2,6 km a 5,1%)
119,9 km: Cote de Bazemont (1,7 km a 6,6%)
149,7 km: Cote d'Herbeville (2,6 km a 5,1%)

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish 16.38 uur

Weer etappe 1 Parijs-Nice 2024

Het is zondag relatief fris in Frankrijk, waar het in tegenstelling tot zaterdag wel droog zal zijn. De wind komt uit het noordwesten en de temperaturen komen rond de 9 graden Celsius uit.

Favorieten etappe 1 Parijs-Nice 2024

Het meest aannemelijke scenario lijkt toch wel dat enkele ploegen gebruik gaan maken van de heuvelzone om het de pure sprinters, genre Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), lastig te maken. Dan kijken we in eerste instantie naar de teams van Lidl-Trek en Lotto-Dstny, daar zij allebei mannen mee hebben die we als meer dan enkel en alleen spurters kunnen beschouwen.

Mads Pedersen is misschien wel dé te kloppen man. De Deen van Lidl-Trek won dit jaar al twee etappekoersen in Frankrijk en piepte er nadien even tussenuit voor een stage op Mallorca, om nu terug te keren in Parijs-Nice. Hij kan die opeenvolging van hellinkjes dus zeker aan, maar dat geldt net zo goed voor de jonge Belg Arnaud De Lie. De Lie kon nog niet winnen dit jaar, maar - helemaal na zijn val in Le Samyn - zou een zege nu wel bevrijdend werken.

mads pedersen

Ook de Aussies Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Michael Matthews (Jayco AlUla) kunnen een heuveltje over, al kon Groves zich niet echt mengen in de UAE Tour en zit Matthews met de factor-Groenewegen. Kiwi Laurence Pithie van Groupama-FDJ toonde in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en recenter nog Omloop Het Nieuwsblad dat we hem ook in de gaten moeten houden, terwijl Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) als snelle man ook zal hopen mee te kunnen als het erom draait.

Kijken we iets verder naar de scenario's, dan komen ook de vluchters in beeld. Rémi Cavagna (Movistar, dat ook Will Barta heeft), Anthony Turgis (TotalEnergies), Dorian Godon (Decathlon AG2R) en Fred Wright (Bahrain Victorious) zijn enkele van die rasaanvallers, maar even goed kunnen sterkere spurters als Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Bryan Coquard (Cofidis), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) en Matteo Trentin (Tudor) komen bovendrijven. De klassementsmannen houden hun kruit vermoedelijk droog.

Favorieten etappe 1 Parijs-Nice 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mads Pedersen (Lidl-Trek) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Michael Matthews (Jayco AlUla), Laurence Pithie (Groupama-FDJ) en Olav Kooij (Visma | Lease a Bike)
Long shots: Matteo Trentin (Tudor), Rémi Cavagna (Movistar), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Fred Wright (Bahrain Victorious), Bryan Coquard (Cofidis) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe)

Poll

Wie wint etappe 1 van Parijs-Nice

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws