Clean sweep voor SD Worx: Nederlandse formatie wint alle ritten in Thüringen Ladies Tour, dubbelslag Kopecky op slotdag Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Clean sweep voor SD Worx: Nederlandse formatie wint alle ritten in Thüringen Ladies Tour, dubbelslag Kopecky op slotdag

Clean sweep voor SD Worx: Nederlandse formatie wint alle ritten in Thüringen Ladies Tour, dubbelslag Kopecky op slotdag

Lotte Kopecky heeft de heuvelachtige slotetappe in de Thüringen Ladies Tour naar zich toegetrokken. De Vlaamse dame van SD Worx soleerde, na een verschroeiende late aanval, richting de overwinning. Kopecky sloeg ook een ware dubbelslag, daar zij de leiding in het algemeen klassement overnam van haar ploeggenote Lorena Wiebes. Het betekende een heuse clean sweep voor de succesformatie, aangezien alle zes de ritten in de Duitse wedstrijd zijn gewonnen door SD Worx (waarbij iedere rit is gewonnen door een andere renster!).

SD Worx was de ploeg die in de eerste vijf van in totaal zes etappes flink had huisgehouden, daar na de overwinning in de ploegentijdrit achtereenvolgens Mischa Bredewold, Barbara Guarischi, Lonneke Uneken en Lorena Wiebes een ritje meepikten. Voor een volle bingokaart moest de Nederlandse formatie dus ook de laatste rit, die 125 kilometer lang was, op een bepaalde manier zien te winnen. Gelukkig voor Danny Stam, Anna van der Breggen en Lars Boom had de ploeg genoeg sterke ijzers in het vuur.

De gemeente Mühlhausen was de eer toebedeeld om zowel als start- en finishplaats van de afsluitende rit in de Duitse rittenkoers te dienen. De rit kon met recht bestempeld worden als heuvelrit, aangezien er onderweg maar weinig échte vlakke meters te bespeuren waren. Er stonden weliswaar slechts twee gecategoriseerde beklimmingen op het programma, maar dat deed niets af aan het verraderlijke van de etappe. Onderweg moesten de rensters qua officiële cols de beklimming naar Waldbaden (1,7 kilometer aan 5 procent) en de 'Höhe Weg'-beklimming (3,2 kilometer aan 6,1 procent) bedwingen.

Wiebes verricht beulswerk, Kopecky soleert naar de overwinning en maakt SD Worx-feestje compleet

Alle ogen waren dus gericht op SD Worx, waarbij het vooral de vraag leek of Wiebes haar wagonnetje kon blijven aanhaken. Zo niet, dan had de succesformatie met Lotte Kopecky nog een tweede pion om vooruit te schuiven (in een eventuele sprint). Al vroeg in de wedstrijd was het Emily Watts (Team Bridgelane WE) die in haar uppie het hazenpad koos. Het peloton, dat werd aangevoerd door SD Worx, zorgde er echter voor dat de 22-jarige Australische niet al te veel ruimte kreeg. Toen Watts alweer vlug werd ingerekend, waren ook daarna ontstane kopgroepen geen lang leven beschoren.

Naarmate alle aanvallen waren gepareerd en de finish dichterbij kwam, was het opvallenderwijs Wiebes die het meeste kopwerk voor haar rekening nam. Het was zodoende dus nog even gissen naar de tactiek van SD Worx. Die werd op zo'n twintig kilometer van de meet al duidelijk: aanvallen! Bewonderenswaardig was het uitgerekend Wiebes, die er net talloze flinke kopbeurten op had zitten, die er als eerste vantussen piepte. Toen haar aanval werd gecounterd, was het Kopecky die er op vijftien kilometer van de meet met een verschroeiende demarrage vandoor ging. Niemand leek haar te kunnen bijbenen, waarna de Belgische veelwinnares glansrijk naar de zege soleerde. Kopecky nam bovendien de leiding in het algemeen klassement over van Wiebes. Toevalligerwijs was Kopecky de enige renster die nog geen etappezege had geboekt. De ploeg ving de koers namelijk aan met één renster minder. In de verre achtergrond sprintten Wiebes en Ruby Roseman-Gannon naar de plaatsen twee en drie.

Uitslag etappe 6 Thüringen Ladies Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws