Vijf op vijf voor SD Worx: Wiebes slaat dubbelslag in voorlaatste rit Thüringen Ladies Tour Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vijf op vijf voor SD Worx: Wiebes slaat dubbelslag in voorlaatste rit Thüringen Ladies Tour

Vijf op vijf voor SD Worx: Wiebes slaat dubbelslag in voorlaatste rit Thüringen Ladies Tour

Lorena Wiebes heeft met flinke overmacht de vijfde etappe in de Thüringen Ladies Tour naar zich toegetrokken. De Nederlandse sprintster van SD Worx was de snelste in een sprint van een uitgedunde groep. Wiebes sloeg met haar overwinning een ware dubbelslag, daar zij ook de leiding in het algemeen klassement overneemt van haar ploeg- en landgenote Mischa Bredewold. Marta Bastianelli werd tweede in de daguitslag, Marta Lach derde.

De eerste vier dagen van de Duitse rittenkoers konden bestempeld worden als een feest met een Nederlands tintje, daar na de zege van SD Worx in de ploegentijdrit-ouverture ook de tweede, derde en vierde rit achtereenvolgens gewonnen werd door een renster van de Nederlandse formatie (zijnde Mischa Bredewold, Barbara Guarischi en Lonneke Uneken).

Op de vijfde dag stond er 132 kilometer lange etappe op het programma die ogenschijnlijk leek te gaan uitmonden in een massasprint. Er stonden weliswaar wat hoogtemeters op het programma, maar de parcoursbouwers hadden ervoor gekozen om het zwaartepunt van de etappe in het begin te leggen. Vrijwel direct na de start stond namelijk de beklimming naar 'Oberdorf' (7,7 kilometer aan 4,1 procent) op de rol, gevolgd door de 'Kühndorf-beklimming' (2,7 kilometer aan 3,9 procent) en de 'Feldwege-puist' (2,8 kilometer aan 5,8 procent). Nadat de top van een tweede keer Kühndorf was bereikt, volgden nog meer dan twintig kilometer over biljartvlak parcours naar de finish. Ook tussen de heuveltjes door was de route hoofdzakelijk vlak te noemen.

SD Worx controleert de etappe, Wiebes maakt het gemakkelijk af in de sprint

Als er al dames waren die het vanuit de vroege vlucht wilden proberen uitzingen tot aan de finish, zou de eventuele kopgroep direct op de weg naar Oberdorf al moeten ontstaan. Zo geschiedde echter niet, getuige het feit dat het peloton als één geheel bijeen bleef op de lastigste beklimming van de dag. SD Worx nam het voortouw en bepaalde het tempo, waarschijnlijk met als doel zoveel mogelijk dames te lossen. Daar slaagde de formatie, die onder anderen Lars Boom en Anna van der Breggen als ploegleiders kent, glansrijk in. Een aantal dames moest namelijk laten lopen, ware het niet dat het deel van hen in de afzink hun wagonnetje weer wist aan te haken.

In de afdaling vond Laura Molenaar het allemaal wel welletjes en besloot zij om er in haar uppie vantussen te piepen. De 21-jarige renster van Parkhotel Valkenburg fietste een voorsprong van welgeteld één minuut bijeen, maar zag deze als gevolg van het torenhoge tempo in het peloton ook weer zo als sneeuw voor de zon verdwijnen. In het vervolg van de etappe waren er meerdere aanvallen te zien, maar deze leidden allemaal tot niets. Een flink gereduceerd peloton, dat nog uit ongeveer dertig dames bestond, trok richting Schmalkalden voor een sprint om de ritzege. In die sprint toonde Wiebes zich de allersterkste. De Nederlandse werd perfect afgezet door haar ploeggenotes, waarna zij onklopbaar bleek.

Uitslag etappe 5 Thüringen Ladies Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws