Column: UCI zet zichzelf wederom voor schut met behandeling van vrouwentenues Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Column: UCI zet zichzelf wederom voor schut met behandeling van vrouwentenues

Column: UCI zet zichzelf wederom voor schut met behandeling van vrouwentenues

Nu het nieuwe jaar begonnen is, wagen veel mensen en organisaties zich weer aan goede voornemens. De UCI heeft daar schijnbaar meer moeite mee, want na vier dagen 2022 staat de teller alweer op de tweede flater in hetzelfde straatje.

Het begon op Kerstavond, toen de continentale vrouwenploeg Andy Schleck - CP NVST - Imoo Losch bekendmaakte dat het haar tenue voor 2022, wat nota bene exact dezelfde is als in 2021, aan moet passen van de mondiale wielerbond. Reden: de tenues van SD Worx en UAE Team ADQ lijken te veel op die van de ploeg van de Luxemburgse ex-Tourwinnaar.

Nou is daar natuurlijk niet bijster veel op tegen, ware het niet dat SD Worx het nieuwe tenue slechts enkele weken van tevoren presenteerde en UAE een nieuwe ploeg is. Gevolg: een heel aantal shirtjes van de ploeg van Andy Schleck, die nota bene al een jaar gebruikt werden, kunnen de prullenbak in. Later kwamen ze er op terug: de shirtjes zijn de verkoop ingegaan om de verloren kosten deels terug te verdienen.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat die ploeg ontsteld is over de gang van zaken. 'Veel wieleroutfits van de UCI Women's World Teams zijn recent gepresenteerd. Onze ploeg was heel verrast, omdat wij de enige ploeg waren die het tenue voor komend seizoen NIET heeft aangepast. Ondanks dat wij het eerste team waren met dit desgin, wees de UCI onze shirts voor het komende seizoen af. Dat voelde niet fair.'

Winnares van het Women's World Tour-klassement? Dat is dan 0 euro

Net na de start van het nieuwe jaar was daar de volgende reprimande: de continentale vrouwenploeg Bizkaia Durango moet de outfit herzien, omdat dit te veel zou lijken op de dat van de leidster in de UCI Women's WorldTour. Dat de ploeg al zes jaar in dezelfde roze kleur rondfietst, deed er overigens vrij weinig toe.

Uiteraard was er ook teleurstelling bij de Spaanse formatie. 'We weten nog niet of we onze kleur dit seizoen nog wel kunnen dragen, maar hopen binnenkort ook onze nieuwe outfit te kunnen presenteren. Ze hebben twee verschillende designs van ons tenue afgekeurd.'

Dat de leidster van de Women's World Tour überhaupt een paars shirtje moet dragen, is al een farce. Annemiek van Vleuten, marketingkanon voor het blauwe Team Movistar, moest als leidster van dat klassement zo nu en dan dat tricot dragen en kreeg uiteindelijk precies 0 euro voor het winnen van dat klassement, zo liet ze weten op Twitter. Zie het als Tadej Pogacar die zijn wedstrijden af moet werken in een foeilelijk groen tenue, in plaats van zijn UAE-tenue. Ik zou zeggen: UCI, sort your shit out.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws