En dat is twee! Wiebes sprint op ogenschijnlijk gemakkelijke wijze naar nieuwe ritzege in Tour of Scandinavia Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

En dat is twee! Wiebes sprint op ogenschijnlijk gemakkelijke wijze naar nieuwe ritzege in Tour of Scandinavia

En dat is twee! Wiebes sprint op ogenschijnlijk gemakkelijke wijze naar nieuwe ritzege in Tour of Scandinavia

Lorena Wiebes heeft de derde etappe in de Tour of Scandinavia gewonnen. De Nederlandse renster van SD Worx toonde zich de allersnelste in de sprint van een uitgedund peloton, nadat een late uitval van Carina Schrempf op drie kilometer van de finish in de kiem werd gesmoord. Liane Lippert (Movistar) werd tweede, Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ) derde.

Daags na de smakelijke sprint-à-deux tussen Uttrup Ludwig en Annemiek van Vleuten stond er op de derde dag van de Scandinavische rittenkoers een relatief makkelijke etappe op het wielermenu. Het damespeloton vertrok vanuit Kongsberg richting Larvik, wat goed was voor een rit van 135 kilometer. Onderweg waren er wel wat heuveltjes te bekennen, al waren ze niet van dien aard dat ze types als Wiebes angst zouden inboezemen. In de laatste kilometer was echter wel een venijnig muurtje opgenomen, waarmee een massasprint allesbehalve een zekerheid was.

Het duurde eventjes vooraleer de eerste officiële kopgroep van de dag een feit was. Pas na meer dan een uur koers kregen twee dames een soort vrijgeleide van het peloton: Zoë Backstedt (EF Education-TIBCO-SVB) en Marita Jensen (Deense nationale selectie) vormden de eerste tête de la course, die echter niet al te veel voorsprong bijeen wist te fietsen. In het peloton was het hoofdzakelijk SD Worx dan ten dienste van Wiebes het achtervolgingswerk verrichtte. Voorin liep het tegelijkertijd ook niet van een leien dakje, waardoor het duo zo'n tien kilometer verderop al weer werd ingerekend.

Schrempf in extremis ingerekend, Wiebes wint sprint van uitgedund peloton

Ook FDJ-SUEZ was verantwoordelijk voor een flinke portie van het kopwerk. Het tempo werd zelfs dusdanig opgevoerd dat het peloton steeds verder uitdunde. Halverwege de etappe waren er nog slechts vijftig vrouwen over. Onderwijl werd er ook nog eens voortdurend aangevallen, wat de kansen van de geloste dames niet ten goede kwam. Verschillende dames probeerden het, maar vrijwel alle ondernemingen werden ook al vrij snel weer in de kiem gesmoord.

Op 28 kilometer van de meet was het de Oostenrijkse Schrempf die ervantussen piepte. In tegenstelling tot haar voorgangers leek de renster van Fenix-Deceuninck wél bezig met een aanval die kans van slagen had. Het werd al snel duidelijk dat het peloton alle zeilen moest bijzetten om de 28-jarige Oostenrijks kampioene terug te pakken. Op tien kilometer van de finish had de soliste namelijk nog altijd een voorsprong van een halve minuut te pakken.

Helaas voor de dappere Schremf werd ook zij ingerekend, zij het in extremis: pas met nog drie kilometer voor de boeg was zij als een vogel voor de kat. Vervolgens kon alles en iedereen zich opmaken voor een sprint van een sterk gereduceerde groep. Ook op het laatste muurtje van de dag werd er namelijk geen verschil gemaakt. Die spurt werd op triomfantelijke wijze gewonnen door Wiebes, die haar favorietenstatus dus meer dan waarmaakte. Op ruime achterstand werd Lippert tweede, gevolgd door Uttrup Ludwig, die in het bezit van de leiderstrui blijft.

Uitslag etappe 3 Tour of Scandinavia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws