Jumbo-Visma speelt het ook bij de dames perfect uit; Markus klopt Van Anrooij en Wiebes Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Jumbo-Visma speelt het ook bij de dames perfect uit; Markus klopt Van Anrooij en Wiebes

Jumbo-Visma speelt het ook bij de dames perfect uit; Markus klopt Van Anrooij en Wiebes

Riejanne Markus heeft zich tot Nederlands kampioene op de weg gekroond. De renster van Jumbo-Visma was de beste op de VAM-berg na een zeer vermakelijke titelstrijd bij de dames. Shirin van Anrooij werd tweede, Lorena Wiebes derde.

Met Amy Pieters in gedachten stond het voltallige peloton om 14.30 uur klaar voor de start in Westerbork. Pieters won het NK wielrennen in 2021 en voor de start van de wedstrijd was er een klein eerbetoon aan haar en haar familie, waarbij een crowdfunding-actie werd gestart om geld op te halen voor het lange revalidatietraject van de Nederlandse renster.

Drie ploeggenotes van Pieters stonden aan de start van dit NK wielrennen en voor hen gaf het een uiterst dubbel gevoel. Demi Vollering, Chantal van den Broek-Blaak en Lonneke Uneken hadden logischerwijs tranen in de ogen, maar waren verbeten om er alles aan te doen om op de VAM-berg hun ploeggenote te eren.

Korte wedstrijd, dan maar vroeg koers maken

In de wandelgangen klonk er ook wat kritiek: de wedstrijd van de dames was namelijk slechts 124 kilometer lang, wat dan wel weer uitnodigde om snel koers te maken. Dit gebeurde overigens zonder Carlijn Achtereeke (Jumbo-Visma) en Floortje Mackaij (Team DSM), die niet van start gingen.

Een échte kopgroep kregen we niet, zoals wel vaker in het vrouwenwielrennen. In plaats daarvan werd er al vroeg koers gemaakt door de betere dames, waarvan Ellen van Dijk en Lucinda Brand zichzelf zeer actief toonden in de middenfase van de wedstrijd. Jumbo-Visma miste die slag en moest met favoriete Marianne Vos in de achtervolging. De geelzwarte brigade slaagde in die opzet.

Brand trok op de VAM-berg stelselmatig door, waarmee ze Van den Broek-Blaak (herstellende van een valpartij) al vroeg onder druk zette. In de nasleep van deze ronde, op vijftig kilometer van de meet, probeerde Markus het. Onder haar impuls ontstond een kopgroep van acht, met ook Shirin van Anrooij en Karlijn Swinkels.

Toppers laten zich zien in spannend slot van het NK

SD Worx was niet mee, dus moest Vollering het zelf neutraliseren op de beklimming van de VAM-berg. De andere favorietes volgden gezwind, maar al deze inspanningen begonnen zich verderop in het peloton wel uit te betalen. Kort daarna was het voorin alle hens aan dek: Vos ging namelijk solo en wist dat er redelijk wat ploeggenotes konden afstoppen in de achtervolgende groep.

Binnen mum van tijd pakte Vos driekwart minuut, maar door toedoen van Trek-Segafredo werd het gat weer verkleind. Met nog twintig kilometer te gaan werd de Tilburgse weer bij de lurven gevat, waarna Van Anrooij bij het ingaan van de laatste ronde haar move plaatste. Vos en Wiebes slopen mee, maar de samenwerking was direct zoek.

Van Anrooij en Markus tegen de rest

Zodoende konden de stoomwalsen Van Dijk en Markus op het vlakke weer wegrijden, maar andermaal was het Wiebes die bij de pinken was. De sprintster kon echter niet reageren op een move van Van Anrooij en Markus, op tien kilometer van de meet.

Deze twee dames begonnen met twintig seconden voorgift aan de laatste drie kilometer, toen Markus plots niet meer overnam. Hierdoor verkleinde het gat zienderogen, waarmee ze hun eigen kansen ook deels te grabbel gooiden.

Bij het ingaan van de slotkilometer nam Markus plots wel weer de kop, in een poging Van Anrooij los te rijden. Jumbo-Visma en Trek-Segafredo stopten af in de achtergrond, waardoor het een strijd met twee werd. Van Anrooij gebruikte haar techniek om vroeg aan te gaan, maar werd overruled door Markus. Die hield net stand en werd zo Nederlands kampioene! Wiebes werd even later derde.

Uitslag NK wielrennen vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees NK wielrennen vrouwen 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Klik dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws