Kopecky en Vollering spelen het perfect in Strade Bianche: Belgische wint, Nederlandse derde Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Kopecky en Vollering spelen het perfect in Strade Bianche: Belgische wint, Nederlandse derde

Kopecky en Vollering spelen het perfect in Strade Bianche: Belgische wint, Nederlandse derde

Lotte Kopecky (SD Worx-Protime) mag zichzelf winnares noemen van Strade Bianche 2024. De dame was de beste na 137 kilometer volle bak koers over de grindwegen in Toscane, die voor het overgrote deel gedomineerd werd door de dames van SD Worx. Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) legde het in Siena af tegenover de wereldkampioene, die ploeggenote Demi Vollering nog derde zag worden.

Vroeg, dat was het deze ochtend voor de dames. Al om 09.40 uur klonk het startschot, dus dat hield in dat het ontbijt enkele uren op voorhand al achter de kiezen moest zijn. Hiermee toont de RCS zich vooralsnog weerbarstig: organisatoren als Flanders Classics en de A.S.O. kiezen er immers voor om de vrouwen ná de mannen te laten finishen, zodat niemand al te vroeg haar bed uit moet.

Enfin, gekoerst werd er natuurlijk! Bij temperaturen van rond de 11 graden Celsius vertrokken de vrouwen uit het stadscentrum van Siena, waarna ze na iets meer dan tien kilometer aankwamen bij de eerste gravelsector van de dag: op Vidritta gebeurde er echter niet al teveel. Fenix-Deceuninck pakte de koers daar wel in handen, met enige hulp van SD Worx-Protime. Namens die ploeg deed Europees kampioene Mischa Bredewold het nodige kopwerk, waarmee ze eventuele vroege aanvallen uitsloot. Zoals wel vaker in het vrouwenwielrennen, kregen we op die manier geen vroege kopgroep.

Bredewold smaakmaakster in middenrif

Even later werd Bredewold teruggeslagen door een lekke band, maar ploeggenote Barbara Guarischi hielp haar met een vlotte wielwissel weer op weg. Ondertussen bleven er in deze fase, met nog zo'n zeventig kilometer voor de boeg, nog circa zestig rensters over in het peloton. Een valpartij, waarbij dames van Uno-X, dsm-firmenich PostNL, FDJ-Suez en Lidl-Trek betrokken waren, zorgde voor een nieuwe schifting, op ongeveer zestig kilometer van de aankomst. Pfeiffer Georgi stapte ondertussen af, nadat ze zich niet lekker voelde.

Uit deze chaos ontstond een prominente kopgroep van elf dames: Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck), Amber Kraak (FDJ-Suez), Mischa Bredewold (SD Worx-Protime), Kimberley Pienaar (AG Insurance Soudal Quick-Step), Neve Bradbury (Canyon/SRAM) en Letizia Borghesi (EF), Lizzie Deignan (Lidl-Trek), Riejanne Markus (Visma | LaB), Alena Amialiusik (UAE) en Anouska Koster (Uno-X) namen de benen en pakten vrij snel een minuut op het peloton, waar toch wel wat aarzeling ontstond.

Op Le Tolfe, met nog 41 kilometer te gaan, maakte Kopecky met een ferme move een abrupt einde aan die aarzeling. Ze trok de boel uit elkaar, met onder meer Marianne Vos, Puck Pieterse, Kasia Niewiadoma en Demi Vollering in haar spoor. Ook Niam Fisher-Black (SD), Elise Chabbey (Canyon/SRAM), Marianne Vos (Visma | LaB), Shirin van Anrooij, Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek), Aisleigh Moolman (AG Insurance), Silvia Persico (UAE) en Kristen Faulkner (EF) wisten hun karretje aan te haken bij die groep.

SD Worx-Protime wilde Kopecky naar voren brengen, wat nog eens versneld werd door een val van Bredewold in de voorste groep. De Europees kampioene gleed weg in een bocht, smakte op het asfalt en verloor zo het contact met de eerste groep. Daar bleven alleen Markus, Amialiusik en Kraak over, de rest werd simpelweg uit de wielen gereden bergaf. In de groep daarachter was het aan Lidl-Trek en SD Worx-Protime om de boel op orde te brengen.

Markus, Kraak en Amialiusik werkten echter goed samen en hielden het verschil zodoende op een halve minuut, maar Lidl-Trek was er uiteindelijk voor verantwoordelijk dat de voorsprong van de drie als sneeuw voor de zon verdween. Deignan en Amanda Spratt offerden zich volledig op in dienst van Shirin van Anrooij en Elisa Longo Borghini, de twee kopvrouwen van het team.

Vollering plaveit het pad voor Kopecky

Op de voorlaatste gravelstrook van de dag lanceerde Vollering zichzelf eens serieus voor een eerste keer, maar gravelwereldkampioene Niewiadoma zat in haar spoor. Even later kwam ook Pieterse niet weg, het was duidelijk dat de grote dames elkaar goed in het vizier hielden. Bergaf bleek dat minder het geval dan bergop, want in de eerste de beste afzink lukte het Vollering, Longo Borgini en Kasia Niewiadoma om een gat te pakken. Marianne Vos zag het gevaar en maakte de oversteek, de rest volgde even later toch. En zo was alles weer samen, met nog twaalf kilometer voor de boeg.

Richting Le Tolfe, de zo vaak cruciale sector, nam Elise Chabbey de boel namens Canyon/SRAM en kopvrouw Niewiadoma in handen. De Poolse trok hard door en reduceerde de groep zo tot vijf dames, met Kopecky, Vollering, Longo Borghini en Van Anrooij als vrouwen die mee konden. Die laatste paste op het eerstvolgende heuveltje, waar Kopecky haar brommer nog eens extra aanslingerde. Longo Borghini volgde, als enige.

Richting Siena bleven de twee goed samenwerken, waardoor ze Niewiadoma, Vollering, Van Anrooij en de aangesloten Kristen Faulkner (EF) op afstand konden houden. Op de steile paters bij het inkomen van de stad legde Kopecky vervolgens met succes het vuur aan de schenen van haar Italiaanse opponente, die zodoende genoegen moest nemen met plek twee. Vollering maakte het feest compleet door derde te worden.

Uitslag Strade Bianche vrouwen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws