Sloveen slooft zich eens uit: Pogacar finisht 80 km-solo in Strade Bianche en heeft tijd voor van alles en nog wat Wielrennen
Wielrennen

Sloveen slooft zich eens uit: Pogacar finisht 80 km-solo in Strade Bianche en heeft tijd voor van alles en nog wat

Sloveen slooft zich eens uit: Pogacar finisht 80 km-solo in Strade Bianche en heeft tijd voor van alles en nog wat

Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) heeft een voor hem eenzame editie van Strade Bianche naar zijn hand weten te zetten. De Sloveen plaatste zijn aanval op 80 (!) kilometer van de aankomst en zag ze allemaal pas terug aan de finish in Siena. Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) eindigde na een knappe race op het podium, na Toms Skujins van Lidl-Trek.

Een fiks stuk langer, dat was - samen met de weersomstandigheden - toch wel hetgeen waarover gepraat werd in en rondom Siena deze dagen. De dertig kilometer langer durende Strade Bianche, die niet op veel respect kon rekenen van de renners, zorgde er ook voor dat de mannen eerder dan de afgelopen jaren moesten vertrekken uit Siena: om 11.10 uur om precies te zijn, wat nog aanmerkelijker later was dan de dames. Die namen om 09.40 uur al de benen vanuit Siena.

Met mooi weer vertrokken de coureurs uit de stad, maar veel tijd om er lekker in te komen was er niet. Op het moment dat het startschot klonk, begon het geharrewar om in de vroege vlucht van de dag te komen. De eerste aanvallers luisterden naar de namen Mathias Vacek (Lidl-Trek), Anders Halland Johannessen (Uno-X) en Cristían Rodriguez (Arkéa - B&B Hotels), maar het duurde nog niet eens zo lang totdat we ook outsiders als Tom Skujins van Lidl-Trek zagen meeschuiven. Hier ging het peloton dan uiteraard niet in mee.

Met nog 180 kilometer te gaan brak het peloton onder aanvoering van Cofidis en Astana Qazaqstan opeens in twee stukken, maar het duurde niet lang vooraleer deze scheve situatie werd rechtgezet. Een deel van het peloton stond op scherp, zoveel was wel duidelijk. Toch kwam er wat rust in de groep ,mede door het wegrijden van het vijftal Nils Brun (Tudor), Dion Smith (Intermarché-Wanty(, Mark Donovan (Q36.5), Lawson Craddock (Jayco AlUla) en Anders Halland Johannessen (Uno-X). Zij kregen direct anderhalve minuut voorsprong.

Pogacar en UAE zetten de boel vroeg in vuur en vlam, regen maakt de koers nóg onvoorspelbaarder

Zoals zo vaak in Strade Bianche, was deze poging geen lang leven beschoren. Positionering is cruciaal in deze koers en dat houdt in dat het tempo er vaak lekker in blijft. Zodoende werd het kwintet nog voor de laatste honderd kilometer ingerekend, terwijl het peloton toch ook al wat tekenen vertoonde van een typische Strade Bianche. Valpartijen, lekke banden en vroege aanvallen van outsiders, allemaal kwam het voorbij. Zo kozen Magnus Cort (Uno-X) en Quinn Simmons (Lidl-Trek) al vroeg het hazenpad, maar belangrijker nog: UAE-Team Emirates nam de koers al zeer vroeg in handen.

Op de San Martino in Grania, een strook van bijna tien kilometer, bleven er zodoende dertig mannen over in het eerste peloton. Dat kwam niet alleen door het tempo van de mannen van Pogacar (die wel opvallend vroeg er doorheen zakten), maar ook door meerdere valpartijen: zo moesten Julian Alaphilippe en Paul Magnier van Soudal Quick-Step de koers verlaten, terwijl de regen vanuit de hemel stevig over Siena neerviel.

Op circa 84 kilometer van de meet begon men aan de Monte Sante Marie, de langste van allemaal. In aanloop naar deze strook viel Simmons nog maar eens aan, om op die manier met een beetje voorgift aan de strook te beginnen. Tim Wellens maakte daar met stevig tempo echter een einde aan, terwijl de deur achteraan ook al aardig open stond. Even later bleek waarom Wellens in deze fase al zo hard doorreed: Pogacar deed zijn move, met nog tachtig (!) kilometer te gaan. En niemand kon volgen.

In de groep daarachter leek iedereen zich direct neer te leggen bij de dominantie van de Sloveen, al begon het gespuis voor plek twee en drie ook al. Van Gils (Lotto-Dstny), Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike) en Ben Healy (EF Education-EasyPost) toonden hun goede benen bergop. De Belg posteerde zich uiteindelijk tussen Pogacar en de grotere groep achtervolgers in. In dat selecte gezelschap kwamen Simmons en ploeggenoot Toms Skujins ongelukkig ten val, nadat de Amerikaan in een put reed.

Ondertussen kwam Pogacar van de Monte Sante Marie met twee (!) minuten voorgift op het achteropkomende peloton, waar ook Van Gils weer in had plaatsgenomen nadat hij zijn benen verstandig stil hield. Met circa dertig man draaiden ze wat rond, wetende dat de zege in Siena waarschijnlijk zou toebehoren aan de grote man uit Slovenië: Tadej P.

In de achtergrond offerde Thymen Arensman zich op in dienst van kopman Tom Pidcock, al had hij ook vrij snel in de gaten dat het onbegonnen werk was. Op het moment dat hij zich rechtzette, viel de boel volledig stil. Een golf aan aanvallen volgde, waarbij met name Ben Healy (EF Education-EasyPost) zich actief toonde. De Ier leek even met een groepje weg te kunnen rijden, maar toen misten net drie van de vier overgebleven Visma's de slag. Laporte maakte als enige van dat kwartet de oversteek, samen met Pidcock, Skujins en Van Gils. Pogacar kon ondertussen al wat dollen met enkele fans, daar zijn voorsprong al naar de vier minuten liep op vijftig kilometer van de aankomst.

Bij de eerste keer Le Tolfde toonde Van Gils nogmaals dat hij na Pogacar de beste man in deze koers is: de Belg denderde er samen met ploegmaat Lennert Van Eetvelt vandoor, maar die kon zijn wiel niet meer houden. Ditmaal zette de Belg wel door, wetende dat de groep achter hem snel een halve minuut aan de broek had doordat de samenwerking vrijwel meteen stokte. Enkel de beresterke Let Skujins maakte de oversteek naar de jonge Belg: met twee stonden ze immers sterker dan alleen, wetende dat er nog altijd twee podiumplekken te vergeven waren.

Op twintig kilometer van de aankomst kwam vanuit de groep daarachter, die inmiddels op anderhalve minuut van Van Gils en Skujins zat, de aanval van Pidcock. De Brit denderde met de klap weg van zijn medevluchters op dat moment, maar ook hij kon de Belg en Let voor hem niet bedreigen. Zo lag het podium voor een groot deel al vast met nog een halfuur koers voor de boeg, allemaal te danken aan één man: Tadej Pogacar, die gedurende zijn solo ook al de tijd had om high fives uit te delen, duimpjes op te steken en te lachen naar bekenden. Over overmacht gesproken.

Uitslag Strade Bianche 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees Strade Bianche 2024 terug in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws