Kopecky en Wiebes leveren kunststukje af in UAE Tour, meerdere valpartijen op dag één Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Kopecky en Wiebes leveren kunststukje af in UAE Tour, meerdere valpartijen op dag één

Kopecky en Wiebes leveren kunststukje af in UAE Tour, meerdere valpartijen op dag één

Lorena Wiebes (SD Worx-Protime) heeft de openingsrit van de UAE Tour voor vrouwen weten te winnen. In de haven van Dubai was zij na een perfecte lead-out van Lotte Kopecky de beste na een etappe die werd opgeschrikt door meerdere valpartijen.

De mannen mogen volgende week los, maar eerst was het in de Verenigde Arabische Emiraten aan de vrouwen voor hun UAE Tour. Een gebalde editie, met zeven ritten en een bergrit naar Jebel Jais. Niet gek dat tal van toppers de reis naar het Midden-Oosten maakten, met onder meer Kopecky, Wiebes (SD Worx - ProTime) en Elisa Longo Borghini van Lidl-Trek.

Nog voor de koers begon kregen we met het afhaken van de zieke Charlotte Kool (dsm-firmenich PostNL) al een knauw te verwerken. De Nederlandse had zich uitstekend voorbereid op deze koers en enkele duels met rivale Wiebes, maar kon niet anders dan afhaken. 'Ik voel me gebroken, maar kom sterker terug', liet ze weten op social media.

Valpartijen met Longo Borghini en Steels

Goed, over naar de wedstrijd zelf: in Dubai was er de hele dag waaiergevaar, dus het peloton moest constant bij de pinken zijn. Alica Palazzi (Fassa Bortolo) was de dappere vrouw die een poging waagde door er vooruit te gaan rijden, maar dat was geen lang leven gegund. Zodoende bleef de grote groep voor een groot deel van de dag compact rijden, maar dat zorgde wel voor enkele hachelijke situaties.

Op vijftig kilometer van de aankomst kwam titelverdedigster Longo Borghini samen met nog een tiental rensters ten val, maar gelukkig kon ze na een kleine medische check haar weg vervolgen. Het peloton wachtte even, al probeerden Gaia Segato (Fassa Bortolo) en Yanina Kuskova (Tashkent) van de situatie gebruik te maken door ervoor te gaan rijden.

Zij kregen wat ruimte, maar dat leverde geen uitzicht op de dagzege op. Het peloton zette namelijk alles op de eindspurt in Dubai en dan kan valt er weinig tegen te beginnen, merkten ook Segato en Kuskova. Een nieuwe crash op 13 kilometer van het einde zorgde er voor een schokgolf door het peloton, met Claire Steels als grootste slachtoffer. Ook onder meer Femke Gerritse, Femke Markus (SD Worx-ProTime) en Elise Uijen (dsm-firmenich PostNL) waren betrokken.

Ook na deze crash werd er even wat getemporiseerd, maar onder de boog van de tien kilometer ging het toch weer rapper. Daar begon de echte spurtvoorbereiding, waarbij er ternauwernood enkele crashes voorkomen konden worden. Carina Schrempf (Fenix-Deceuninck) probeerde er in de laatste drie kilometer dan maar van weg te rijden en slaagde ook in haar opzet, waardoor er enkele spurtersteams uit hun kot moesten komen.

Schrempf werd uiteindelijk bij de lurven gegrepen voor de laatste bocht op 750 meter van de meet, met name door de vrouwen van UAE. Vervolgens kwam het treintje-Wiebes er met veel power over, waarbij luxe lead-out Kopecky de weg perfect plaveide voor haar ploeggenote. Die maakte het vervolgens simpel af.

Uitslag etappe 1 UAE Tour vrouwen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws