Ludwig klopt Vos in explosieve finale Tour de France Femmes; Van Vleuten verliest kostbare tijd Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Ludwig klopt Vos in explosieve finale Tour de France Femmes; Van Vleuten verliest kostbare tijd

Ludwig klopt Vos in explosieve finale Tour de France Femmes; Van Vleuten verliest kostbare tijd

Cecilie Uttruo Ludwig heeft na een spetterende finale de derde rit van de Tour de France Femmes gewonnen, voor Marianne Vos. Topfavoriet Annemiek van Vleuten verloor kostbare tijd nadat ze moest passen in volle finale.

Hard, harder, hardst: zo vertrok het peloton vanuit Reims voor de derde etappe van de Tour de France Femmes. Zonder enkele namen: Marta Cavalli (FDJ) finishte gisteren al niet na het incident met Nicole Frain (Parkhotel Valkenburg), terwijl de geblesseerde dames Ally Wollaston (AG Insurance) en Amanda Spratt (BikeExchange-Jayco) niet meer van start gingen.

Vos sluipt vroeg mee in aanvalspoging

Vroeg in de etappe kregen we al enkele interessante situaties: nadat enkele mindere godinnen het geprobeerd hadden, zagen we op 120 kilometer van de finish plots gele trui Vos meesluipen met een vlucht van vijf dames. Hierop schoot het peloton uiteraard ook in gang, met hardrijders als Ellen van Dijk die deze poging neutraliseerden.

Femke Gerritse maakte hier slim gebruik van door de bolletjestrui virtueel van ploeggenote Femke Markus over te nemen, die op haar beurt even later ook weer ten aanval trok. De nervositeit in het peloton verdween echter geen moment en op die manier zagen we de hele dag geen échte vroege vlucht.

Ludwig klopt Vos in explosieve finale Tour de France Femmes; Van Vleuten verliest kostbare tijd
Het was mooi toeven in de Champagnestreek. 

Op 55 kilometer begonnen we aan de heuvelachtige gedeeltes van de formidabele Champagnestreek, waar Gerritse andermaal bergpunten wist te rapen. Elise Chabbey, haar naaste belager, probeerde op de verrassing te spelen, maar Gerritse had een antwoord klaar.

Kopecky opent finale, Vollering valt en Van Vleuten valt tegen

In de fase daarna zagen we - wederom - aanval na aanval. Onder meer Van Dijk en Kopecky probeerden te anticiperen, maar het was enkel Alena Amialiusik die serieus voorsprong wist te nemen. Ook zij gooide haar kaarten echter te vroeg op tafel, daar de échte heuvelzone nog moest beginnen. Net voor de finale waren er wel nog twee crashes te betreuren, zonder al te grote slachtoffers.

Op de zeer steile Cote de Mutigny nam Van Vleuten de kop, maar het was nog enigszins met de rem erop. Net voor de top van deze heuvel viel Aisleigh Moolman aan, waardoor Vos het wat moeilijker kreeg. Ook Cecillie Uttrup Ludwig, Kasia Niewiadoma en Juliette Labous moesten laten lopen. Vollering nam vervolgens de kop, maar ze denderde samen met Liane Lippert (DSM) hard onderuit in een bocht.

Vollering kwam hierdoor op achterstand en nam plaats in de groep met Vos, die inmiddels op twintig seconden van de kop van de koers reed. Net voor de laatste beklimming van de dag, de Mont Bernon, vonden ze weer de aansluiting. Hierop plaatste Niewiadoma een versnelling, die Van Vleuten verrassend te machtig was. Longo Borghini en Moolman-Pasio volgden en dit drietal dook de afdaling in.

Vos dichtte het gat in een snelle afzink, waarna ze met negen rensters de slotkilometer ingingen. Tien, want ook Van Vleuten sloot met het gepoker voorin weer aan. In het sprintje ging Niewiadoma vroeg aan, wat perfect was voor Vos. De gele trui denderde in de laatste honderd meter over haar opponenten heen, maar het was Ludwig die zeer knap over iedereen heen ging en won.

Uitslag etappe 3 Tour de France Femmes 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees  etappe 3 Tour de France Femmes 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw browser of druk op F5!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws