SD Worx gaat met tijdritkanon Marlen Reusser ook 'klassement-project' aan: 'Heel veel zin in' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

SD Worx gaat met tijdritkanon Marlen Reusser ook 'klassement-project' aan: 'Heel veel zin in'

SD Worx gaat met tijdritkanon Marlen Reusser ook 'klassement-project' aan: 'Heel veel zin in'

Marlen Reusser is een van de absolute sterkhouders binnen SD Worx, de Nederlandse succesformatie die heden ten dage het vrouwenwielrennen domineert. De Zwitserse is meestal als meesterknecht van grote waarde, al weet ze steeds vaker ook zelf te zegevieren. Woensdag was het nog raak bij het EK tijdrijden in Emmen. Begin september, daags voor de door Mischa Bredewold gewonnen GP Plouay - Classic Lorient Agglomération, nam ze de tijd voor een aantal vragen van In de Leiderstrui!

De in Jegenstorf geboren Reusser rijdt pas sinds 2022 voor SD Worx, maar wist zich in relatief korte tijd te ontpoppen tot een van de belangrijkste troefkaarten van de ploeg die Lars Boom, Danny Stam en Anna van der Breggen als ploegleiders kent. De 1.80 meter lange dertiger staat hoofdzakelijk te boek als tijdritspecialiste: van haar inmiddels 22 profoverwinningen behaalde ze er (met het EK erbij) dertien in een individuele tijdrit.

Op het WK tijdrijden wist ze bovendien al twee keer naar een zilveren medaille te snellen. Winnen lukte haar echter nog niet. Ook niet in 2023, toen ze als topfavoriete van start ging. Reusser stopte begin augustus halverwege de chrono in en rondom Stirling, gaf haar fiets hoofdschuddend af en ging in het gras zitten. Het is een dag waar ze het liever niet meer over heeft, zo geeft ze te kennen in de lobby van een viersterrenhotel in Larmor-Plage.

Reusser is enthousiast over 2023 en wil zich de komende jaren graag verder ontwikkelen

Reusser vertelt met grote tevredenheid terug te kijken op 2023. 'Ik heb zelf aardig wat wedstrijden gewonnen. Als ik daar de ereplaatsen bij optel, kan ik spreken van een geslaagd seizoen. Bovendien denk ik dat ik mezelf als renster goed ontwikkeld heb. Eerst was ik écht alleen heel sterk op de tijdrit, maar ik denk dat nu wel gesteld kan worden dat ik ook in ritten in lijn van een hoog niveau ben', aldus de winnares van Gent-Wevelgem.

Lees verder onder de foto!

SD Worx gaat met tijdritkanon Marlen Reusser ook 'klassement-project' aan: 'Heel veel zin in'
Op het WK tijdrijden van 2022 finishte Reusser als derde

De goedlachse tempobeul geeft aan dat ze over uiteenlopende kwaliteiten en vaardigheden beschikt. 'Toegegeven, de tijdrit steekt er natuurlijk bovenuit. Maar ik kan in principe op allerlei terreinen goed uit de voeten. Sprinten is niet zo mijn ding, maar voor de rest van de denkbare kwaliteiten ben ik wel minstens subtop. Met het oog op de toekomst zou ik me in theorie op twee verschillende dingen kunnen gaan focussen. Ofwel de voorjaarsklassiekers, ofwel het rijden van algemene klassementen. Ik denk immers dat ik heb laten zien dat ik aardig omhoog rijd. Als ik er zo over nadenk, kan ik nog best veel kanten op', stelt ze al lachend.

Naar eigen zeggen is het ook voor Reusser zelf maar de vraag aan welke specifieke wedstrijden we dan moeten denken. 'Zoals men heeft kunnen zien, ben ik ook afgelopen jaar nog veel veranderd qua profiel. Aan de ploeg en mij is het dus de taak om uit te kienen welk plan het meeste kans van slagen heeft. Het ligt natuurlijk wel voor de hand om te kiezen voor rittenkoersen die een individuele tijdrit bevatten. Wat betreft andersoortige meerdaagse koersen, is het natuurlijk maar de vraag. Ik ben in ieder geval hartstikke benieuwd hoe ik er op dat gebied voor sta. Ik heb er ook gewoon heel veel zin in om dat te gaan ontdekken. Het is een interessant traject, alsmede een mooi project.'

SD Worx gaat met tijdritkanon Marlen Reusser ook 'klassement-project' aan: 'Heel veel zin in'
Reusser finishte op het WK wielrennen in Glasgow (2023) als vierde

'Het idee dat je als atleet zijnde jezelf sneller of beter kan maken, is iets wat me enorm aanspreekt'

Reusser is niet iemand die snel panikeert of veel stress heeft, zo laat ze weten. Ook als het gaat om haar 'ontdekkingstraject' is ze vrij relaxt. 'Ik vind het gewoon leuk! Als ik het geen tof proces had gevonden, zou ik er niet aan beginnen. Het ontwikkelen en verbeteren van jezelf is ook iets wat leuk moet zijn. Het idee dat je als atleet zijnde jezelf sneller of beter kan maken, is iets wat me enorm aanspreekt. Ik ben er tevens nog niet helemaal aan uit wat voor renster ik ben op mentaal gebied. Dat is natuurlijk weer een heel ander verhaal, maar het feit dat het allemaal met elkaar te maken heeft, is wel gaaf. Ik ben ervan overtuigd dat het interessante inzichten gaat opleveren. Ik zie het eigenlijk gewoon als levensavontuur. Als het ergens toe leidt, is dat nice. Maar als het nergens toe leidt, is dat ook geen probleem. Het is nu ook weer niet zo dat ik hier al twintig jaar mee bezig ben en mezelf bepaalde verplichtingen opleg.'

De nummer drie van de meest recente Luik-Bastenaken-Luik vermoedt dat ze een van de meest kalme dames in het peloton is. 'Ik heb nooit te maken gehad met ouders die de lat erg hoog legden. Ik kwam eigenlijk per toeval in het wielrennen uit. Volgens mij speelt dat wel een belangrijke rol. Ik sta er sowieso heel open in. Als iets ervoor zorgt dat ik boos of verdrietig word, stop ik er gewoon mee. Zo ben ik dan ook wel weer', toont ze haar mentale weerbaarheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Demi Vollering heeft Reusser dan ook geen mental coach. 'Ik vind het wel fijn om zulke dingen zelf te regelen', geeft ze ons ter afsluiting mee.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws