Familie van Mads? Vluchter Pedersen verschalkt topfavorieten op EK voor beloften mannen, vluchtgenoot Romeo tweede Wielrennen
Wielrennen

Familie van Mads? Vluchter Pedersen verschalkt topfavorieten op EK voor beloften mannen, vluchtgenoot Romeo tweede

Familie van Mads? Vluchter Pedersen verschalkt topfavorieten op EK voor beloften mannen, vluchtgenoot Romeo tweede

Henrik Breiner Pedersen heeft zich gekroond tot Europees kampioen bij de beloften. De 18-jarige Deen ging mee in een vroege vlucht van drie, die na het afhaken van de Pool Mateusz Gajdulewicz nog uit twee man bestand. In de ultieme slotfase wist de Scandinaviër ook de Spanjaard Ivan Romeo te lossen, waarna hij glansrijk naar de zege soleerde. Romeo werd nog wel tweede, terwijl vanuit het peloton Paul Magnier (Frankrijk) naar de derde stek snelde.

Wereldkampioen Axel Laurence gaf geen acte de présence in Drenthe, uittredend kampioen Felix Engelhardt was inmiddels te oud en ook de veelzijdige Thibau Nys was er niet bij in Noord-Nederland. Toch stond er in startplaats Hoogeveen genoeg schoon volk aan het vertrek. Mannen als Per Hagenes (recentelijk nog geïnterviewd door deze website), Madis Mihkels (ook recentelijk geïnterviewd door deze website), Alec Segaert en Francesco Busatto hadden zich weten te ontpoppen tot topfavorieten van dienst op 135 kilometer lange parcours, dat in de tweede helft hoofdzakelijk werd gekenschetst door vijf keer het lokale rondje op en rondom de Col du Vam.

Ivan Romeo (Spanje), Henrik Breiner Pedersen (Denemarken) en Mateusz Gajdulewicz (Polen) kozen al vrij vroeg in de wedstrijd het hazenpad. In het peloton was het vooral Nederland dat de dienst uitmaakte. Met nog 45 kilometer te gaan had het dappere trio echter nog meer dan drie minuten voorsprong over, wat resulteerde in paniek in het pak. Op en rondom de Col du VAM moesten derhalve alle zeilen worden bijgezet om het drietal bij de lurven te grijpen.

Pedersen wacht niet op de sprint en lost Romeo in slotfase, peloton komt te laat

Vooraan was het er op een van de beklimmingen genoeg aan voor Gajdulewicz, die zijn twee vluchtmakkers moest laten gaan. Ondanks dat de samenwerking tussen Pedersen en Romeo vervolgens erg goed verliep, kwam het peloton ineens met rasse schreden aanzetten. Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer bedroeg het voorgift nog zo'n anderhalve minuut. Het zorgde ervoor dat de Spaans-Deense kopgroep de kans op uitzingen tot aan de finish langzaam maar zeker als sneeuw voor de zon zag verdwijnen, ware het niet dat op veertien kilometer van de aankomst het verschil nog altijd boven de minuut was!

Gingen Pedersen en Romeo het op spectaculaire wijze dan toch halen? In het inmiddels sterk uitgedunde peloton leidden inmiddels de Italianen en de Belgen de dans, al kwamen ze niet echt veel dichterbij. De strijd tussen Pedersen en Romeo leek uit te gaan monden in een sprint-à-deux, maar daar had met name Pedersen geen behoefte aan. De youngster reed met machtige pedaalslagen zijn Zuid-Europese vluchtmakker uit het wiel, waarna hij naar de overwinning soleerde. Romeo werd tweede, vanuit het peloton werd Magnier derde. Topfavoriet Mihkels werd vierde. Gianluca Pollefliet was de best geklasseerde Belg (elfde), gevolgd door Segaert (24ste). Martijn Rasenberg deed het namens Nederland het beste (twaalfde).

Uitslag EK wielrennen wegrit beloften mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws