Van Vleuten wint voor tweede keer in carrière Tour of Scandinavia, Uttrup Ludwig komt net tekort voor dubbelslag Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Vleuten wint voor tweede keer in carrière Tour of Scandinavia, Uttrup Ludwig komt net tekort voor dubbelslag

Van Vleuten wint voor tweede keer in carrière Tour of Scandinavia, Uttrup Ludwig komt net tekort voor dubbelslag

Cecilie Uttrup heeft de slotetappe in de Tour of Scandinavia gewonnen. De Deense renster van FDJ-SUEZ sprong op het slotmuurtje in Haderslev weg uit het gereduceerde peloton, waarna ze glansrijk naar de ritzege soleerde. Ze kwam net tekort voor een heuse dubbelslag en dus mag Annemiek van Vleuten zich de laureate van de rittenkoers doorheen Scandinavië noemen. Achter een ontketende Uttrup Ludwig sprintte Lorena Wiebes (SD Worx) nog naar een tweede plaats.

Op zaterdag was de tijdrit een kolfje naar de hand van Grace Brown, terwijl Annemiek van Vleuten de leiderstrui overnam van Cecilie Uttrup Ludwig. De 40-jarige Nederlandse moest tijdens de slotrit op zondag een voorsprong van zeventien seconden op haar Scandinavische concurrente te zien verdedigen. Op zich leek er in dat kader voor Van Vleuten in de ogenschijnlijk vlakke etappe geen vuiltje aan de lucht, ware het niet dat de laatste 700 meter van de 143 kilometer lange tocht tussen Middelfart en Haderslev aan gemiddeld 6,5 procent opliep.

Het duurde vrij lang vooraleer de eerste kopgroep van de dag een feit was, daar alle ondernomen pogingen al vlug in de kiem gesmoord werden. Anya Louw (AG Insurance - Soudal Quick-Step) en Elena Hartmann (Israel-Premier Tech Roland) waren halverwege de etappe de eerste dames die wél slaagden in hun aanvalsopzet. Het duo fietste in een mum van tijd zelfs een voorsprong van maar liefst vijf minuten bijeen, waarna het wachten was op wat de sprinters- en puncheursploegen in het peloton zouden gaan doen.

Uttrup Ludwig weet nét geen dubbelslag te realiseren, Van Vleuten wint eindklassement van voorlaatste wedstrijd in carrière

Ook het dappere duo was uiteindelijk als een vogel voor de kat. Dat kwam mede doordat beide dames voorop hard tegen de vlakte gingen. Hartmann bleef lang liggen, Louw wist haar weg nog te vervolgen. Van een leien dakje ging het echter niet meer voor de Australische, die dus ook bij de lurven werd gevat. Daarna werd alles in werking gesteld voor een ultieme krachtsexplosie in de straten van Haderslev, gelegen in het zuiden van Denemarken.

Op het allesbeslissende slotmuurtje was het Uttrup Ludwig die zich in natgeregende en bovenal heroïsche omstandigheden de allersterkste toonde. De thuisrijdster wist met rasse schreden weg te rijden vanuit het peloton, waarna het zelfs eventjes leek dat ze in extremis nog een heuse dubbelslag ging slaan. Zo ver kwam het echter niet en dus was het enkel de ritzege en de tweede plaats in het eindklassement voor de Deense. Van Vleuten mocht zich voor de tweede keer in haar carrière winnares van de Tour of Scandinavia noemen.

Uitslag etappe 5 Tour of Scandinavia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws