Mohoric triomfeert in slotrit Renewi Tour, Wellens voor de derde keer eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Mohoric triomfeert in slotrit Renewi Tour, Wellens voor de derde keer eindwinnaar

Mohoric triomfeert in slotrit Renewi Tour, Wellens voor de derde keer eindwinnaar

Matej Mohoric heeft de laatste etappe in de Renewi Tour naar zijn hand gezet. De Sloveen van Bahrain Victorious klopte Matteo Trentin (UAE Team Emirates) en Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck) in een sprint van een sterk uitgedunde groep. Tim Wellens (UAE Team Emirates) mag zich voor de derde keer in zijn carrière eindwinnaar noemen. In 2014 en 2015 (toen nog Eneco Tour) wist hij namelijk al eens te zegevieren.

Daags na de knappe sprintzege van Sam Welsford (Team DSM-firmenich), die spurttoppers als Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) naar de dichtste ereplaatsen verwees, stond het peloton op de slotdag van de vijfdaagse rittenkoers een verraderlijke etappe te wachten. In de 187 kilometer lange tocht tussen Riemst en Bilzen moesten namelijk de nodige klimmetjes overwonnen worden, waarbij de Keiberg (400 meter aan gemiddeld 6,8 procent) en Slingerberg (600 meter aan gemiddeld 7,8 procent) - allebei moesten meermaals bedwongen worden - als scherprechters van de dag dienden.

Kopgroep van negen, renners leggen koers stil als protestactie: lokale omloop in Bilzen zou te gevaarlijk zijn

Al vroeg in de wedstrijd kozen negen renners het hazenpad. Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Nicolò Buratti, Dusan Rajovic (Bahrain Victorious), Cameron Wurf, Luke Plapp (INEOS Grenadiers), Andrey Amador (EF Education-EasyPost), Oliver Le Gac (Groupama-FDJ), Derek Gee (Israel-Premier Tech) en Karl Lauk (Bingoal WB) vormden de kopgroep van de dag. Het nonet kreeg een maximale voorsprong van circa drie minuten cadeau van het peloton, dat hoofdzakelijk door de WorldTour-formaties werd aangevoerd.

Eenieder met een beetje fantasie zou zeggen dat er zich halverwege de rit in België iets soortgelijks voordeed als in Spanje. Bij de Vuelta a España kwam het merendeel van de renners namelijk nog voor de etappe in protest tegen het gevaarlijke parcours: onder anderen Geraint Thomas en Remco Evenepoel deden hun beklag, daar de barre weersomstandigheden in Catalonië er volgens hen voor zorgden dat de koers onveilig was. In de Renewi Tour was er tijdens de etappe ook zowaar een protest waarneembaar. De renners in België hadden besloten te stoppen met koersen, omdat zij vonden dat het lokale lusje in Bilzen te gevaarlijk was. En net als in de Vuelta 'wonnen' de renners: het algemeen klassement van de Belgisch-Nederlandse rittenkoers zou op vijf kilometer van de meet al opgemaakt worden (in Spanje op negen).

Verslag loopt verder onder tweet.

Philipsen gooit knuppel al vroeg in hoenderhok, maar het is Mohoric die slotrit wint; Wellens eindwinnaar

Op de voorlaatste bestijging van de Keiberg was het topfavoriet Philipsen die zijn aanvalslust niet in bedwang kon houden en maar eens op de pedalen ging staan. Dat was ergens wel als opvallend te bestempelen, daar van de sprintkoning van de Tour de France werd verwacht dat hij de spurt wel zou afwachten. De 'Vlam van Ham' kwam niet in z'n eentje weg, maar wist wel voor een fikse schifting in de groep der favorieten te zorgen. Onder anderen Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Tim Merlier (Soudal Quick-Step) moesten lossen als gevolg van het torenhoge tempo voorin.

Een sprint van een sterk uitgedunde groep moest uiteindelijk uitkomst bieden in wie er met de ritzege in de laatste etappe vandoor ging. In de straten van Bilzen was het INVULLEN die zich de allersnelste toonde. Hij verwees Trentin en Kragh Andersen naar de dichtste ereplaatsen. Wellens liet op vijf kilometer van de meet al lopen en kon uitgebreid feestvieren: de derde eindzege in de WorldTour-koers was immers een feit.

Uitslag etappe 5 Renewi Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws