Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2023 | Kopecky en SD Worx willen hegemonie Trek-Segafredo doorbreken Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2023 | Kopecky en SD Worx willen hegemonie Trek-Segafredo doorbreken

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2023 | Kopecky en SD Worx willen hegemonie Trek-Segafredo doorbreken

Het is pas de derde editie van de Parijs-Roubaix voor vrouwen, maar de koers is al uitgegroeid tot een onvervalste klassieker. In de Leiderstrui blikt dus maar al te graag vooruit op de Hel van het Noorden voor vrouwen!

Tot dusver is de Parijs-Roubaix voor vrouwen één groot feestje voor Trek-Segafredo. Bij de eerste editie, door wind en regen, won Elizabeth Deignan. Afgelopen seizoen was Elisa Longo Borghini van de Amerikaans/Italiaanse formatie de beste.

Praktische informatie Parijs-Roubaix vrouwen 2023

  • Denain - Roubaix (145,4 km)
  • Zaterdag 8 april
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Parijs-Roubaix vrouwen

2022 Elisa Longo Borghini
2021 Elizabeth Deignan

Parijs-Roubaix vrouwen 2023: Parcours, weer en tijden

De mannenrace gaat zondag van start in Compiègne, maar de vrouwen geraken niet tot de voorstad van Parijs. Zij gaan namelijk van start in Denain, van waaruit een route van 145 kilometer is opgesteld door de organisatie.

In de laatste 84 kilometer werken de dames dezelfde kilometers af als de mannen. Dit is net na de welbekende strook van Arenberg, die vermeden wordt. 'Het is de meest lastige strook die je kunt hebben. Als je die helemaal in het begin van de koers legt, dan loop je het risico dat de boel al vroeg helemaal aan flarden ligt. De spanning is dan te snel weg', aldus parcoursbouwer Thierry Gouvenou.

Afijn, bij de strook van Hornaing (vier sterren) vatten de vrouwen dezelfde omloop als de mannen aan. Dat betekent dat er nog altijd zeventien stroken resteren in de laatste 85 kilometer, met onder meer bekende namen als Mons-en-Pévele en Carrefour de l'Arbre. Die laatste kan op iets meer dan vijftien kilometer van de meet wel eens bepalend zijn, al gebeuren de moves bij de vrouwen ook al wel eens eerder in de koers.

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2023 | Kopecky en SD Worx willen hegemonie Trek-Segafredo doorbreken

Kasseistroken

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2023 | Kopecky en SD Worx willen hegemonie Trek-Segafredo doorbreken

Weer
De vrouwen hebben zaterdag te maken met goede weersomstandigheden, dus we mogen een stoffige editie van Parijs-Roubaix verwachten. De temperatuur komt uit op ongeveer 13 graden Celsius, bij een licht briesje van zes kilometer per uur vanuit het noordoosten.

Tijden
Start: 13.45 uur
Finish: 17.30 uur

Favorieten Parijs-Roubaix vrouwen 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet.

Tsja, wie stopt de vrouwen van SD Worx? Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Ronde van Drenthe, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en Scheldeprijs werden allemaal gewonnen door een vrouw van die ploeg. Topfavoriete is in elk geval Lotte Kopecky, die haar zinnen volledig heeft gezet op de koers in Noord-Frankrijk.

Ook Lorena Wiebes is van de partij, maar de winnares van de Scheldeprijs gaf na afloop van die koers al aan dat ze zondag in dienst rijdt van Kopecky. Daarnaast kunnen ook Christine Majerus, Femke Markus en Elena Cecchini een heel eind komen.

Marianne Vos is een vrouw die alle kwaliteiten bezit om Parijs-Roubaix te kunnen winnen. De overwinning in de Hel van het Noorden zou een mooie kroon op haar loopbaan zijn voor de renster van Jumbo-Visma, die in 2021 tweede werd en vorig jaar niet kon starten door corona.

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2023 | Kopecky en SD Worx willen hegemonie Trek-Segafredo doorbreken

En dan Trek-Segafredo, dat de laatste twee edities kon winnen. Zij doen het deze zondag met Elisa Longo Borghini, vorig jaar winnares van deze koers en vorige week derde in de Ronde van Vlaanderen, Italiaans kampioene Elisa Balsamo en de beresterke Lucinda Brand. Drie dames die het SD Worx in ieder geval toch lastig moeten kunnen maken.

Bij Team DSM rekenen ze op Pfeiffer Georgi en Charlotte Kool, terwijl Movistar - bij afwezigheid van Annemiek van Vleuten, die na haar val in 2021 niet meer wil starten in Parijs-Roubaix - rekent op Arlenis Sierra en Floortje Mackaij. Andere outsiders zijn Victoire Berteau (Cofidis), Grace Brown (FDJ-Suez), Chiara Consonni (UAE) en Elisa Chabbey (Canyon/SRAM).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Parijs-Roubaix vrouwen?

Topfavoriete: Lotte Kopecky (SD Worx)
Outsiders: Marianne Vos (Jumbo-Visma), Elisa Balsamo en Elisa Longo Borhini (Trek-Segafredo)

Longshots: Lorena Wiebes (SD Worx), Lucinda Brand (Trek-Segafredo), Pfeiffer Georgi (Team DSM), Floortje Mackaij, Arlenis Sierra (Movistar), Elisa Chabbey (Canyon/SRAM) en Grace Brown (FDJ-Suez)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Parijs-Roubaix 2023

De NOS maakt vanaf 15.07 uur tijd vrij op NPO 1 voor de wedstrijd, Sporza volgt acht minuten later om 15.15 uur op Eén. Eurosport kiest op het hoofdkanaal voor de Ronde van het Baskenland, maar is op de online platformen wel bereikbaar voor live beelden.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws