Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024 | Kopecky in regenboog, Vollering wil pedalen laten spreken! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024 | Kopecky in regenboog, Vollering wil pedalen laten spreken!

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024 | Kopecky in regenboog, Vollering wil pedalen laten spreken!

De Hoogmis! Ook de dames hebben het voorwerk (in hun geval Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen) afgerond en zijn klaar voor de grote afspraak op paaszondag. In de Leiderstrui blikt vooruit op wat weer een enerverende editie belooft te worden!

Lotte Kopecky gaat in haar regenboogtrui als titelverdediger van start namens SD Worx-Protime, nadat de Nederlanders met de inmiddels gestopte Annemiek van Vleuten de race in 2021 op haar naam wist te schrijven. Ook oudgedienden als Chantal van den Broek-Blaak, Ellen van Dijk en Marianne Vos hebben de koers al op hun erelijst staan.

Praktische informatie Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024

  • Zondag 31 maart 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Ronde van Vlaanderen

2023 Lotte Kopecky
2022 Lotte Kopecky
2021 Annemiek van Vleuten
2020 Chantal van den Broek-Blaak
2019 Marta Bastianelli
2018 Anna van der Breggen
2017 Coryn Labecki
2016 Lizzie Deignan
2015 Elisa Longo Borghini
2014 Ellen van Dijk

Parcours, weer en tijden Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024

Lood- en loodzwaar, dat is het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Starten doen we de dames in Oudenaarde, wat goed 160 kilometer later ook de finishplaats is van de koers. Daartussen liggen natuurlijk een resem aan kasseistroken en Vlaamse hellingen, welke de koers altijd loodzwaar maken.

Na zeventig vlakke kilometers komen de dames bij de heuvelzone aan, welke afgetrapt wordt met de Wolvenberg. Goed vijftien kilometer later volgen de Molenberg, Marlbouroughstaart, Berendries en Valkenberg, alvorens er wat ademruimte is tot de superzware Koppenberg op 45 kilometer van de aankomst.

Ademruimte na de Koppenberg? Amper. De Steenbeekdries en Taaienberg volgen binnen tien kilometer, waarna men via de Kruisberg naar de laatste twee hellingen van de koers gaan. De welbekende Oude Kwaremont en Paterberg dwingen de rensters nog eenmaal tot het uiterste, waarna er nog dertien kilometer voor de boeg is tot de meet in Oudenaarde.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024 | Kopecky in regenboog, Vollering wil pedalen laten spreken!

Beklimmingen
72,1 km: Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
86,4 km: Molenberg (463 meter aan 7%)
88,6 km: Marlboroughstraat (2040 meter aan 3%)
92,5km: Berendries (940 meter aan 7%)
97,9km: Valkenberg (550 meter aan 8,2%)
118,4 km: Koppenberg (600 meter aan 11,6%))
123,7 km: Steenbeekdries (700 meter aan 5,3%)
126,2 km: Taaienberg (530 meter aan 6,6%)
136,5 km: Kruisberg-Hotond (2500 meter aan 5%)
146,3 km: Oude Kwaremont (2200 meter aan 4%)
149,7 km: Paterberg (360 meter aan 12,9%)

Kasseistroken
48,7 km: Lippenhovestraat (1300 meter)
50,1 km: Paddestraat (1500 meter)
75,8 km: Kerkgate (2500 meter)
78,4 km: Jagerij (800 meter)
122,4 km: Mariaborrestraat (2400 meter)
123,8 km: Stationsberg (600 meter)

Weer
Prima weersomstandigheden voor een Ronde van Vlaanderen. De temperaturen komen tussen de 15 en 20 graden Celsius uit, neerslag hoeft er - tot op heden - niet gevreesd te worden en ook de wind steekt niet al te sterk op.

Tijden
Start: 13.25 uur
Finish: 17.55 uur

Favorieten Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024

Dit belooft een interessante te worden! Zagen we vorig jaar absolute dominantie van het kamp SD Worx-Protime, dit seizoen valt het goed mee. Desalniettemin heeft de Belgische ploeg met Lotte Kopecky de absolute topfavoriete in huis: als tweevoudig winnares is zij erop gebrand om haar overwinning te verdedigen in Oudenaarde.

Dat doet ze met SD Worx-Protime, dat ook Demi Vollering, Lorena Wiebes, Marlen Reusser, Mischa Bredewold en Christine Majerus in de ploeg heeft. Vollering heeft de Ronde van Vlaanderen nog nooit gewonnen, maar zit deze week in een wat aparte situatie met alle contractperikelen. Wiebes en Reusser moeten het elk op hun eigen manier doen, respectievelijk een sprint en lange aanval. Genoeg smaken om uit te kiezen dus!

demi vollering omloop

Kijken we iets verder, dan treffen we de nummers één en twee van Dwars door Vlaanderen: Marianne Vos en Shirin van Anrooij. Vos wist eerder al de Omloop Het Nieuwsblad te winnen en loopt nu dus twee op twee in de Vlaamse voorjaarswedstrijden, terwijl Van Anrooij er met ploeggenote Elisa Longo Borghini ook steevast bij is als het ertoe doet. Vos heeft ook nog Fem van Empel aan haar zijde, terwijl Lidl-Trek in de breedte ook nog op Elisa Balsamo, Lucinda Brand en Ellen van Dijk rekent.

Outsiders zijn er ook, met Puck Pieterse en Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck) voorop. Ook Thalita de Jong (Lotto-Dstny), Kasia Niewiadoma, Chloé Dygert (Canyon/SRAM), Pfeiffer Georgi (dsm-firmenich PostNL), Kristen Faulkner (EF Education), Grace Brown (FDJ-Suez), Letizia Paternoster (Jayco AlUla) en Silvia Persico (UAE Team ADQ) kunnen mee koers maken, zij het in een rol vanuit de schaduw.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024?

Topfavoriet: Lotte Kopecky (SD Worx-Protime) en Marianne Vos (Visma | Lease a Bike)

Outsiders: Demi Vollering, Lorena Wiebes (SD Worx-Protime), Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Shirin van Anrooij (Lidl-Trek)
Longshots: Marlen Reusser (SD Worx-Protime), Elisa Balsamo, Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek), Fem van Empel (Visma | Lease a Bike), Thalita de Jong (Lotto-Dstny), Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM), Pfeiffer Georgi (dsm-firmenich PostNL) en Silvia Persico (UAE Team ADQ)

Data powered by FirstCycling.com

TV Ronde van Vlaanderen vrouwen 2024

De Ronde van Vlaanderen is zondag te volgen via Sporza, de NOS en Eurosport. Na de finish van de mannen kun je bij alle zenders terecht voor de dameswedstrijd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws