Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2024 | Grote blokken ontmanteld, wat zijn gevolgen voor Van der Poel? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2024 | Grote blokken ontmanteld, wat zijn gevolgen voor Van der Poel?

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2024 | Grote blokken ontmanteld, wat zijn gevolgen voor Van der Poel?

Daar is ie dan: de Hoogmis der hoogmissen! In de agenda van mening wielerliefhebber staat de datum van de Ronde van Vlaanderen aangekruist en dat is voor de editie van 2024 uiteraard niet anders, ook al is het Eerste Paasdag. In de Leiderstrui probeert je het een en ander bij te brengen richting De Ronde!

Je hoeft de erelijst er niet eens bij te pakken om te weten dat enkel de groten der aarde hier winnen. Was De Ronde in de vroege tens nog het jachtterrein van Tom Boonen en Fabian Cancellara, de laatste jaren is het de speeltuin van vooral Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. De Nederlander was de laatste vijf jaar de grootste animator, maar moest vorig seizoen - net als iedereen - de duimen leggen voor de Sloveen.

Eén ding staat vast: niemand van de laatste winnaars heeft de zege gestolen op het loodzware parcours in en rondom Oudenaarde. Alberto Bettiol was in 2019 nog de grootste verrassing, maar ook de Italiaan was die dag simpelweg de sterkste.

Praktische informatie Ronde van Vlaanderen 2024

  • Zondag 31 maart 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Ronde van Vlaanderen

2023 Tadej Pogacar
2022 Mathieu van der Poel
2021 Kasper Asgreen
2020 Mathieu van der Poel
2019 Alberto Bettiol
2018 Niki Terpstra
2017 Philippe Gilbert
2016 Peter Sagan
2015 Alexander Kristoff
2014 Fabian Cancellara

Parcours, weer en tijden Ronde van Vlaanderen 2024

Lood- en loodzwaar, dat is het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Starten doen we deze editie in Antwerpen, de stad die deze eer al even af aan het wisselen is met Brugge. Goed 260 kilometer later komen we dan aan in Oudenaarde, wat ook al weer even vaste koek is.

Vanuit Antwerpen krijgen de coureurs in principe genoeg tijd om in te komen, want in de eerste 130 kilometer staan er geen serieuze hellingen op de rol. Ideaal dus voor enkele mannen om plaats te nemen in de vroege vlucht van de dag, met de stiekeme hoop om hierdoor ook een plekje te kunnen verwerven in de (voor)finale van dit Monument.

Na 136 kilometer treffen we de eerste hindernis, wat direct een serieuze is: de Oude Kwaremont, de helling die de coureurs driemaal moeten bedwingen in totaal. Vanuit de Kwaremont trekt men in bijna twintig kilometer naar de Kortekeer en Wolvenberg, waarvandaan de hellingen elkaar in een zeer rap tempo gaan opvolgen. Ook de Molenberg, Marlbouroughstaart, Berendries en Valkenberg zijn dan namelijk niet ver meer.

Rond de kaap van de tweehonderd kilometer beginnen de benen van vele coureurs al vol te lopen, maar dan wordt met Berg ten Houte en de Hotond opnieuw een nieuw setje beklimmingen aangevat. Ook de tweede passage van de Oude Kwaremont en de eerste keer Paterberg staan dan op de rol, gevolgd door de door iedereen gevreesde Koppenberg. Een voetje aan de grond en je koers kan op die steile kasseienheuvel gedaan zijn.

Ademruimte na de Koppenberg? Amper. De Steenbeekdries en Taaienberg volgen binnen tien kilometer, waarna men via de Kruisberg naar de laatste twee hellingen van de koers gaan. De Oude Kwaremont en Paterberg dwingen de coureurs nog eenmaal tot het uiterste, waarna er nog dertien kilometer voor de boeg is tot de meet in

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2024 | Grote blokken ontmanteld, wat zijn gevolgen voor Van der Poel?

Beklimmingen
136,2 km: Oude Kwaremont (2200 meter aan 4%)
158,9 km: Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
171,3 km: Molenberg (463 meter aan 7%)
175,3 km: Marlboroughstraat (2040 meter aan 3%)
179,3 km: Berendries (940 meter aan 7%)
184,7 km: Valkenberg (550 meter aan 8,2%)
197,1 km: Berg ten Houte (1100 meter aan 6%)
206,6 km: Hotond (1000 meter aan 7,7%)
216,5 km: Oude Kwaremont (2200 meter aan 4%)
219,9 km: Paterberg (360 meter aan 12,9%)
226,2 km: Koppenberg (600 meter aan 11,6%))
231,6 km: Steenbeekdries (700 meter aan 5,3%)
234,0 km: Taaienberg (530 meter aan 6,6%)
244,3 km: Kruisberg-Hotond (2500 meter aan 5%)
254,1 km: Oude Kwaremont (2200 meter aan 4%)
257,6 km: Paterberg (360 meter aan 12,9%)

Kasseistroken
104,2 km: Lippenhovestraat (1300 meter)
105,6 km: Paddestraat (1500 meter)
156,3 km: Holleweg (1500 meter)
162,5 km: Kerkgate (2500 meter)
165,1 km: Jagerij (800 meter)
230,2 km: Mariaborrestraat (2400 meter)
232,1 km: Stationsberg (600 meter)

Weer
Prima weersomstandigheden voor een Ronde van Vlaanderen. De temperaturen komen tussen de 15 en 20 graden Celsius uit, neerslag hoeft er - tot op heden - niet gevreesd te worden en ook de wind steekt niet al te sterk op.

Tijden
Start: 10.00 uur
Finish: 16.45 uur

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024

De Ronde van Vlaanderen is danig zwaar dat het kransje échte favorieten vrij klein is. Iedereen komt in zo'n dergelijke wedstrijd namelijk op zijn plek terecht, wat in het geval van Mathieu van der Poel vaak op het podium is. De Ronde is de favoriete wedstrijd van de Nederlander en laat het nu ook net de race zijn waar hij zijn krachtenarsenaal het beste kwijt kan. Na zijn prestaties in de E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem start hij als absolute topfavoriet. Jasper Philipsen, Gianni Vermeersch en Soren Kragh Andersen zijn ook van de partij.

Visma | Lease a Bike is de uitdager, maar niet met Wout van Aert, die zijn sleutelbeen en enkele ribben brak. Christophe Laporte, normaliter de tweede of derde man, verschijnt na zijn ziekte alvast niet in topconditie aan de start en dat breekt iemand vaak wel op in zo'n koers van 270 kilometer. Dylan van Baarle kan zijn kwaliteiten in de laatste uren van zo'n race vaak nog wel gebruiken (maar had koorts), terwijl ook Jan Tratnik stoeit met knieproblemen. Matteo Jorgenson kan weleens dé leider worden, na winst in Dwars door Vlaanderen, met Tiesj Benoot aan z'n zijde...

peloton klassiekers wout van aert matteo jorgenson

Lidl-Trek nam de laatste koersen het vaandel over van Visma | Lease a Bike. De Duits-Amerikaanse formatie speelt in de Ronde van Vlaanderen alleen Mads Pedersen nog uit als kopman, nadat Jasper Stuyven met een sleutelbeenbreuk wegviel in Dwars door Vlaanderen. IJzervreter Toms Skujins is iemand die zijn rol kan spelen in de heuvelzone, voor Jonathan Milan is een zes uur durende Ronde van Vlaanderen misschien nog wat te veel van het goede.

Kijken we iets verder, dan weten we van types als Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Stefan Küng, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Matteo Trentin (Tudor) en Tim Wellens (UAE-Team Emirates) ook dat ze dergelijke ondernemingen aan kunnen. Normaliter zouden we daar ook de namen van Kasper Asgreen en Julian Alaphilippe van Soudal Quick-Step bij plaatsen, maar dat lijkt niet voor dit jaar te zijn.

Ex-winnaar Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) gaven ook blijk van een goed vormpeil, maar een valpartij in het vorige weekeinde wierp hen wat terug. Narváez heeft zich zodoende met een hersenschudding moeten terugtrekken. Oier Lazkano (Movistar) toonde juist weer goed hersteld te zijn van ziekte, dus ook de nummer drie van Kuurne-Brussel-Kuurne nemen we zonder twijfel mee.

In de voorfinale verwachten we tevens wat van mannen als Michael Matthews (Jayco AlUla), Rasmus Tiller (Uno-X), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Oliver Naesen (Decathlon AG2R), Nils Politt (UAE), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Iván Garcia Cortina (Movistar), Ben Turner (INEOS), Fred Wright (Bahrain) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), die op die manier mogelijk een ticket voor de top tien kunnen bemachtigen. Girmay lag er echter ook bij, midweeks.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Ronde van Vlaanderen 2024?

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)

Outsiders: Mads Pedersen, (Lidl-Trek), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Matej Mohoric (Bahrain Victorious) en Tim Wellens (UAE-Team Emirates)
Longshots: Stefan Küng (Groupama-FDJ), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike), Toms Skujins (Lidl-Trek), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Oier Lazkano (Movistar) en Matteo Trentin (Tudor)

Data powered by FirstCycling.com

TV Ronde van Vlaanderen 2024

De Ronde van Vlaanderen is zondag te volgen via Sporza, de NOS en Eurosport. De Belgen zijn er vanaf 09.15 uur (bij het paasontbijt) bij op VRT 1, terwijl de Nederlanders in de middag aansluiten. Eurosport zendt de koers vanaf 09.45 uur integraal uit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws