Voorbeschouwing Strade Bianche Donne 2023 | Nieuwe strijd tussen Kopecky en Van Vleuten op grindpaden? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Strade Bianche Donne 2023 | Nieuwe strijd tussen Kopecky en Van Vleuten op grindpaden?

Voorbeschouwing Strade Bianche Donne 2023 | Nieuwe strijd tussen Kopecky en Van Vleuten op grindpaden?

Volgens Annemiek van Vleuten is het één van de mooiste koersen in het jaar: Strade Bianche. De grindpaden rondom Siena gaan weer voor een epische strijd zorgen. Wie is in staat alle obstakels te overleven en te winnen? In de Leiderstrui doet een rondje langs de velden!

Afgelopen jaar was Strade Bianche het decor van een werkelijk episch duel tussen Lotte Kopecky (SD Worx) en Van Vleuten (Movistar). Kopecky gooide de knuppel in het hoenderhok door vroeg aan te vallen, waarna de Belgische en Van Vleuten in de diepe finale de sterksten bleken. De toen 39-jarige Van Vleuten probeerde het op de begenadigde slotklim nog maar eens, maar Kopecky bleek venijniger in de sprint en pakte haar grootste overwinning tot dan toe. Beide vrouwen staan dit jaar weer aan de start. Maken ze er opnieuw zo'n mooie strijd van?

Praktische informatie Strade Bianche Donne 2023

  • Siena - Siena (136 km)
  • Zaterdag 4 maart
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.WWT

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Strade Bianche Donne

2022 Lotte Kopecky

2021 Chantal van den Broek-Blaak
2020 Annemiek van Vleuten
2019 Annemiek van Vleuten
2018 Anna van der Breggen
2017 Elisa Longo Borghini
2016 Elizabeth Deignan
2015 Megan Guarnier

Strade Bianche Donne: Parcours, weer en tijden


Tradities zijn er om in stand te worden gehouden en dus is het parcours voor de vrouwen volledig intact gebleven. Al na een twintigtal kilometer doemen de eerste gravelstroken op. Eigenlijk houdt het daarna, een tussenstuk buiten beschouwing gelaten, nooit meer op. In totaal wacht bijna 32 kilometer aan witte grindwegen. Het blijft een komen en gaan van heuveltjes en gravelstroken en zeker de finale is heel lastig met veel venijnige klimmetjes. De laatste kilometers zijn het mooiste van allemaal en ook de naam van de finishstraat doet eer aan: Piazza del Campo!

Daar is het 700 meter klimmen aan 9,1% en worden vaak verhitte duels uitgevochten. Wie het snelst bovenkomt mag daarna door de smalle straatjes naar de finish kletteren. Handjes omhoog, want Strade Bianche is een wedstrijd die iedereen ooit wel wil winnen!

Gravelstroken

19,5 km: Vidritta (2,1 km)
30,5 km: Bagnaia (5,8 km)
41,0 km: Radi (4,4 km)
53,0 km: La Piana (5,5 km)
77,0 km: Martino in Grania (9,5 km)
112,5 km: Monteaperti (0,8 km)
118,5 km: Colle Pinzuto (2,4 km)
123,5 km: La Tolfe (1,1 km)

Weer

Het zonnetje schijnt heerlijk op de rensters aanstaande zaterdag. Wel is het bij de vroege start flink koud. Warme jasjes zijn aan te raden, daar het één graden Celsius is. Langzamerhand wordt het warmer en de rensters finishen onder perfect voorjaarsweer! In de volle finale gaan de jasjes waarschijnlijk uit en krijgt iedereen het zowaar nog warm.

Tijden

Start: 9:30 uur
Finish: Rond 13:30 uur

Favorieten Strade Bianche Donne 2023

De deelnemerslijst is nog niet compleet, dus er kunnen nog aanpassingen volgen bij het onderstaande stuk.

Zoals gezegd staan de nummers één en twee van afgelopen jaar weer aan de start en daarmee hebben we beide topfavorieten al te pakken. Lotte Kopecky (SD Worx) en Annemiek van Vleuten (Movistar) lijken in dit startveld the ones to watch te zijn. Het is bij Van Vleuten wel nog een beetje gissen hoe sterk ze al is. Tijdens de Omloop reed de Nederlandse namelijk lek en kon ze zich niet mengen in de finale. Van Kopecky is duidelijk dat ze goed is, getuige haar solozege in diezelfde Omloop.

Naast de twee absolute topfavorieten mag het blok van Trek-Segafredo verre van afgeschreven worden. Met Amanda Spratt en Elisa Balsamo staan gekende veelwinnaars aan het vertrek. Voor Balsamo is het wellicht te lastig, maar Spratt kan toch een aardig potje klimmen. Dat geldt ook voor Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance - Soudal Quick-Step). De Zuid-Afrikaanse won de Ronde van Valencia en versloeg daar onder meer Van Vleuten. Over Van Vleuten gesproken; mocht het haar niet lukken, heeft Movistar nog meer kanonnen in huis. Floortje Mackaij en Liane Lippert kunnen zomaar de leegte opvullen. SD Worx zit in hetzelfde schuitje, daar Demi Vollering altijd uit een hoekje kan komen als sterkste vrouw.

Nog een ploeg met een sterk blok? Canyon SRAM Racing. Katarzyna Niewiadoma en Elise Chabbey zijn geen topfavoriet, al moet er altijd rekening worden gehouden met dit duo. Vanuit Fenix-Deceuninck en UAE Team ADQ kunnen Yara Kastelijn en Silvia Persico zomaar gaan verrassen. De Nederlandse en Italiaanse kunnen aardig klimmen en voelen zich wel thuis als de weg ineens onverhard is.

Een beetje chauvinisme kan tenslotte geen kwaad. Wie voelt zich, net als Kastelijn en Persico, als een vis in het water als het op onverharde stroken aankomt? Juist, Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck). De twintigjarige Nederlandse gaat het ook op de weg proberen en liet in de winter al zien explosief te zijn. Winnen is wellicht wat hoog gegrepen, maar kort eindigen zou er zomaar eens in kunnen zitten!

Puck Pieterse
Puck Pieterse

Favorieten Strade Bianche Donne 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Lotte Kopecky (SD Worx) en Annemiek van Vleuten (Movistar)

Schaduwfavorieten: Demi Vollering (SD Worx), Amanda Spratt (Trek-Segafredo), Katarzyna Niewiadoma (Canyon SRAM Racing) en Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance - Soudal Quick-Step)
Longshots: Floortje Mackaij, Liane Lippert (beide Movistar), Elise Chabbey (Canyon SRAM Racing), Silvia Persico (UAE Team ADQ), Elisa Balsamo (Trek-Segafredo), Yara Kastelijn en Puck Pieterse (beide Fenix-Deceuninck)

Poll

Wie wint Strade Bianche Donne 2023?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws