Voorbeschouwing GP Criquielion 2023 | Zorgt Soudal-Quick Step voor een ommekeer in de Belgische koersen? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Criquielion 2023 | Zorgt Soudal-Quick Step voor een ommekeer in de Belgische koersen?

Voorbeschouwing GP Criquielion 2023 | Zorgt Soudal-Quick Step voor een ommekeer in de Belgische koersen?

Het Waalse Lessines is zaterdag het strijdtoneel van de Grand Prix Criquielion. Op een golvend parcours strijden de sprinters en de klassieke renners om de zege. In de Leiderstrui blikt vooruit!

De GP Crquielion dankt zijn naam zijn aan de eerste winnaar van de koers: Claude Criquielion. De in 2015 overleden klassieke coureur won grote koersen, zoals de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en de Clasica San Sebastian. In 1984 veroverde Criquielion de wereldtitel in Barcelona. De eendagskoers maakt sinds 2012 deel uit van de Europe Tour, het derde niveau van koersen op de UCI-kalender.

Na de eerste editie van 1991 volgde de tweede editie pas in 1995. Daarna werd de koers elk jaar verreden, afgezien van de jaren 2020 en 2021. Toen ging de koers niet door wegens de coronapandemie. Een opvallende naam op de erelijst is voormalig crosser Sven Nys. Hij won de wedstrijd in 1998. De koers is sprinters goed gezind. Zo zegevierde in 2017 de Nederlander Bram Welten en in 2016 Timothy Dupont. Vorig jaar won de Canadees Pier-André Coté nadat hij de sterkste was uit een kopgroep van vijf.

Praktische informatie GP Criquielion 2023

  • Ath - Lessines (201 km)
  • Zaterdag 4 maart
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Criquielion

2022 Pier-André Coté
2021 Niet verreden wegens coronapandemie
2020 Niet verreden wegens coronapandemie
2019 Arne Marit
2018 Lionel Taminiaux
2017 Bram Welten
2016 Timothy Dupont
2015 Jelle Wallays
2014 Kevin Peeters
2013 Boris Valée

Parcours, weer en tijden GP Criquielion 2023

De wedstrijd is 201 kilometer lang en voert over twee plaatselijk rondes in en rondom Lessines. Na een aanloop van acht kilometer wordt aan het eerste rondje begonnen. Deze is 24 kilometer lang en kent een paar klimmetjes, die niet al te lastig zijn. Eén van die klimmetjes is de Rue la Blanche, waarvan een deel over kasseien voert. Door de ligging vlak voor de finish kan deze in de finale nog een rol spelen.

Na vijf rondes over het eerste circuit volgt de tweede ronde, de finaleronde. Dit circuit is 38 kilometer lang en kent in vergelijking met de eerste ronde twee extra hellingen, die ook het officiële stempel van beklimming krijgen. De zwaarste is de Cote Des Plachettes (1 km aan 5,7). Bij dit klimmetje gaat het vooral om de eerste vijfhonderd meter, die aan bijna acht procent gaan. Vlak voor de finish ligt net als in de eerste ronde de Rue la Blanche. Na die strook gaat het in dalende lijn naar de laatste vijfhonderd meter, die weer vervelend omhoog lopen.

Voorbeschouwing GP Criquielion 2023 | Zorgt Soudal-Quick Step voor een ommekeer in de Belgische koersen?

Weer
Het weer zal geen beslissende rol spelen in de GP Criquielion. In en in de omgeving van Lessines wordt het maximaal 8 graden. Verder wordt er geen regen verwacht en de wind waait uit het noorden aan een windkracht 3.

Tijden
Start: 12.35 uur
Finish: Tussen 17.05 en 17.15 uur

Favorieten GP Criquielion 2023

Het is zeker niet vlak, maar de hellingen zijn niet van dien aard dat de sprinters gespannen aan de start zullen staan. Van de sprinters is Sam Welsford de grootste naam. De voormalig baanrenner is bezig aan een geslaagde overgang naar wegsprinter. Hij won dit seizoen al twee etappes in de Vuelta a San Juan, waar een sterk deelnemersveld van sprinters aanwezig was. De Australiër Alex Edmondson geeft DSM een optie als de finale te zwaar voor Welsford blijkt te zijn.

Sam Welsford
Sam Welsford

De grootste uitdager voor Welsford wordt geleverd door Soudal-Quick Step. Zij hebben de jonge sprinter Ethan Vernon, die dit seizoen al won op Mallorca en in de Tour van Rwanda. De ploeg van Patrick Lefevere heeft met Jordi Warlop en Stan Van Tricht nog twee rappe renners. Zij komen echter beter tot hun recht is een lastigere koers. De golvende finale is alleszins niet in hun nadeel. Met hardrijders Jannik Steimle en Josef Cerny kan Quick Step ook vroeger de koers openen. Het zit Quick Step voorlopig niet mee in de Belgische koersen. Zorgen ze zaterdag voor een ommekeer?

Lotto-Dstny zal met Victor Campenaerts en Florian Vermeersch ongetwijfeld de koers hard willen maken. En daar kan de talentvolle Alec Segaert ook zijn steentje aan bijdragen. Met Jarne Van De Paar heeft Lotto een sprinter achter de hand, die niet schuw is om te koersen. Zo reed hij in Le Samyn een sterke finale, al werd dat niet beloond met een korte uitslag. Intermarché-Circus-Wanty beschikt met de 19-jarige Est Madis Mihkels en Boy van Poppel over twee rappe mannen. Hardrijders Julius Johansen en Laurenz Rex én de boomlange Nederlander Roel Van Sintmaartensdijk bieden een alternatief bij een zwaardere koers.

Hugo Hofstetter
Hugo Hofstetter

Arkéa-Samsic brengt de nummer twee van Samyn Hugo Hofstetter. Weet hij zaterdag op het hoogste schavot te staan? Luca Mozzato biedt de ploeg een andere sprintoptie, daar Jenthe Biermans in de aanval kan gaan en over een vinnig sprintje beschikt om het af te ronden. En zien we de Omloop-revelatie Mathis Le Berre weer een straffe koers rijden? Cofidis heeft met Jelle Wallays een tweevoudig winnaar van de koers in de gelederen, al is het alweer even geleden. Piet Allegeart is echter misschien wel hun beste troef. De Belg reed een sterk Openingsweekend met zowel een top vijftien plaats in de Omloop Het Nieuwblad als Kuurne-Brussel-Kuurne.

Pier-André Coté mag zijn titel verdedigen. De renner van Human Powered Health heeft een goede sprint in de benen, maar zal om te winnen van de pure sprinters af moeten zien te geraken. Eén van die pure sprinters en ook oud-winnaar is Timothy Dupont. De Belgische sprinter zit in nadagen van zijn carrière. Kan hij nog één keer flink uitpakken? Andere sprinters die kunnen verrassen zijn Taj Jones (Israel-Premier Tech), Erlend Blikra (Uno-X) en Szymon Sajnok (Q36.5 Pro Cycling Team)

Favorieten GP Criquielion 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Sam Welsford (Team DSM) en Ethan Vernon (Soudal-Quick Step)
Outsiders:
Hugo Hofstetter, Jenthe Biermans (beide Arkéa Samsic), Victor Campenaerts, Florian Vermeersch (beide Lotto-Dstny), Piet Allegaert (Cofidis), Jordi Warlop (Soudal-Quick Step)
Outsdiers:
Pier-André Coté (Human Powered Health), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Luca Mozzato (Arkéa-Samsic), Jarne Van De Paar (Lotto-Dstny), Madis Mihkels en Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty) en Josef Cerny (Soudal-Quick Step) en Alex Edmondson (Team DSM)

Poll

Wie wint de GP Criquielion?

TV GP Criquielion 2023

De GP Criquielion is helaas niet via televisie of livestream te volgen. Wel zorgt In de Leiderstrui direct na de koers voor een verslag met alle belangrijke koersontwikkelingen.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws