Voorbeschouwing WK wielrennen - elite vrouwen 2023 | Kopecky moet koppie erbij houden tegen sterke Nederlanders Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing WK wielrennen - elite vrouwen 2023 | Kopecky moet koppie erbij houden tegen sterke Nederlanders

Voorbeschouwing WK wielrennen - elite vrouwen 2023 | Kopecky moet koppie erbij houden tegen sterke Nederlanders

Het slotstuk van het WK wielrennen: de wegrit bij de vrouwen elite, met tal van kansen voor dames uit de Lage Landen. Exact één week na het pronkstuk van Mathieu van der Poel kan Nederland hier het zo succesvolle Wereldkampioenschap met een knaller afsluiten. In de Leiderstrui heeft je het nodige mee!

Als er één land is dat het afgelopen decennium heerste op de wereldkampioenschappen, dan waren het de Nederlanders wel. Van de laatste zes edities gingen er maar liefst vijf naar ons land, waarvoor drie verschillende rensters (Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen twee keer, Chantal van den Broek-Blaak één keer) verantwoordelijk waren.

Eén van de meest memorabele edities werd afgelopen seizoen door Van Vleuten op de mat gelegd. Na een tijdens de Mixed Relay opgelopen elleboogbreuk verraste zij vriend en vijand door de wegrit in het Australische Wollongong nog op haar naam te schrijven. Dit seizoen rijdt Van Vleuten haar laatste WK.

Praktische informatie WK wielrennen elite vrouwen 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaressen WK wielrennen elite vrouwen

2022 Annemiek van Vleuten
2021 Elisa Balsamo
2020 Anna van der Breggen
2019 Annemiek van Vleuten
2018 Anna van der Breggen
2017 Chantal van den Broek-Blaak
2016 Amalie Dideriksen
2015 Lizzie Deignan
2014 Pauline Ferrand-Prévot
2013 Marianne Vos

WK wielrennen elite vrouwen 2023: Parcours, weer en tijden

De heren mochten zondag van start gaan in de Schotse hoofdstad Edinburg, maar tot daar gaan de beloften mannen (zaterdag) en elite vrouwen (zondag) niet geraken. Treuren hoeven ze daar echter zeker niet over te doen, daar hun start in Balloch is. Deze plaats ligt aan de oevers van het Loch Lomond, een groot meer dat als toeristische trekpleister elk jaar heel wat bekijks trekt.

Vanuit die plaats trekken ze in noordoostelijke richting, om na circa 25 kilometer aan te komen op de weg die ook de mannen aflegden. Dat houdt in dat we ook zaterdag en zondag weer over Crow Road trekken, de eerste serieuze helling van de dag. Vijf kilometer lang, maar vooral positionering zal in deze fase nog belangrijk zijn. Binnen circa 25 kilometer zijn we namelijk al op het plaatselijke rondje in Glasgow, waar de boel waarschijnlijk weer direct in brand gestoken gaat worden.

Voorbeschouwing WK wielrennen - elite vrouwen 2023 | Kopecky moet koppie erbij houden tegen sterke Nederlanders

Hoe dat rondje er precies uitziet? Exact hetzelfde als zondag. Meer als een crossersparcours dus, met maar liefst 45 (!) bochten erin. Draaien, keren, optrekken en heel goed opletten: dat gaan een beetje de sleutelfactoren zijn op het veertien kilometer lange rondje in Glasgow, wat we natuurlijk vorige week zondag al zagen bij de door Mathieu van der Poel gewonnen wegrit bij de mannen. De dames werken er zes rondes af.

Lang zijn de zeven heuvels op het stadsparcours niet met lengtes tussen de 150 en 500 meter, maar steil zeker wel. Met name Montrose Street leent zich tot koersen: deze ultrakorte helling van nog geen 200 meter aan maar liefst 13 procent moet bedwongen worden in de voorlaatste kilometer en wordt door de organisatie ook gepresenteerd als cruciale heuvel, maar er zijn er nog een hele hoop. Scott Street en de passage door Kelvingrove park bijvoorbeeld.

Na de top van de Montrose Street is het nog iets minder dan anderhalve kilometer tot aan de meet op George Square, maar daarin zitten nog wel meerdere linke bochten. In de laatste 500 meter zitten nog twee haakse bochten, alvorens de laatste 400 meter rechttoe rechtaan zijn in dit stratencircuit. Smullen voor de kijkers, maar wat gaat het pijn doen aan de benen!

Voorbeschouwing WK wielrennen - elite vrouwen 2023 | Kopecky moet koppie erbij houden tegen sterke Nederlanders

Weer
Afgelopen week was het redelijk goed weer, maar in het weekeinde waarin de beloften en vrouwen aan de bak moeten is dat niet het geval. Zondag wordt er bij een temperatuur van 18 graden Celsius de hele dag regen verwacht in Glasgow, wat het stadscircuit vermoedelijk tot een afvalrace gaat doen reduceren.

Tijden
Start: 12.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd)

Favorieten WK wielrennen elite vrouwen 2023

Wie naar het weerbericht en het parcours kijkt, kan bijna niet anders dan tot de conclusie komen dat er - op individuele basis - maar één topfavoriete is voor dit WK wielrennen: Lotte Kopecky, de superster uit België. Zij hield op de baan al de hele week huis en wil die lijn nu voortzetten op de weg. Met haar crosserskwaliteiten en goede punch vindt ze in Glasgow een parcours op haar maat.

Cadeau zal Kopecky het allerminst krijgen, waarbij we vooral naar de sterke Nederlandse ploeg krijgen. Wat een team heeft bondscoach Loes Gunnewijk weer kunnen samenstellen, met voor elk wedstrijdscenario iemand die voor de overwinning kan gaan. Hardrijdsters als Loes Adegeest, Riejanne Markus en Mischa Breedewold zullen heel belangrijk zijn in de ondersteuning, waarna het aan de kopvrouwen is.

Annemiek van Vleuten kan er een lange, zware wedstrijd van maken, terwijl Lorena Wiebes en Marianne Vos met hun crosserskwaliteiten meer baat hebben bij een sprint met een kleinere groep. Demi Vollering is dan weer het orakel dat zo'n beetje alle facetten bezit, terwijl er met Shirin van Anrooij nog wel een dame tussendoor fietst die dit stiekem óók heel goed kan!

Voorbeschouwing WK wielrennen - elite vrouwen 2023 | Kopecky moet koppie erbij houden tegen sterke Nederlanders

Met Kopecky, Vollering en Wiebes hebben we al drie dames van SD Worx benoemd, maar er zijn er nog. Marlen Reusser stapte namens Zwitserland donderdag nog uit in de tijdrit, terwijl Blanka Vas met haar crosserskwaliteiten ook ver moet kunnen komen op deze omloop. Silvia Persico, normaliter uitkomend voor UAE, is als Italiaanse ook zo'n figuur. Elisa Balsamo lijkt als ex-wereldkampioene namens dat land nog niet op punt te zijn, waar Elisa Longo Borghini eerder al verstek liet gaan.

Dan dames die recent vorm lieten zien: Liane Lippert (Duitsland) en Emma Norsgaard (Denemarken) wonnen ritten in de Tour, Grace Brown (Australië), Christina Schweinberger (Oostenrijk), Juliette Labous (Frankrijk) en Anna Henderson (Groot-Brittannië) reden dan weer een goede WK-tijdrit. Die laatste beschikt met Elizabeth Deignan en Pfeiffer Georgi ook over twee goede landgenotes.

Andere outsiders zijn Cecillie Uttrup Ludwig (Denemarken), Mávi Garcia (Spanje), Aisleigh Moolman-Pasio (Zuid-Afrika), Elise Chabbey (Zwitserland) en Soraya Paladin (Italië), maar het lijkt toch vooral een spel tussen Kopecky en de sterke Nederlandse ploeg te worden.

Favorieten WK wielrennen elite vrouwen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Lotte Kopecky (België) en Demi Vollering (Nederland)
Outsiders: Lorena Wiebes, Marianne Vos (Nederland), Silvia Persico (Italië) en Marlen Reusser (Zwitserland)
Long shots: Shirin van Anrooij, Annemiek van Vleuten (Nederland), Emma Norsgaard (Denemarken), Liane Lippert (Duitsland), Blanka Vas (Hongarije), Grace Brown (Australiëb) en Anna Henderson (Groot-Brittannië)

Poll

Wie wint het WK bij de vrouwen?

TV WK wielrennen elite vrouwen 2023

Het WK wielrennen bij de vrouwen wordt zondag uiteraard uitgezonden op de kanalen die al de hele week uitkomst bieden. De NOS (NPO 1), Sporza (VRT 1) en Eurosport (zowel op TV als online) geven flink wat aandacht aan de wedstrijd in hun programmering op zondag!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws