Vuelta a España etappe 12 | Daniel Martin en Vlasov kozen eigen tempo Vuelta a España
Vuelta a España

Vuelta a España etappe 12 | Daniel Martin en Vlasov kozen eigen tempo

Vuelta a España etappe 12 | Daniel Martin en Vlasov kozen eigen tempo

De twaalfde etappe van de Vuelta a España met aankomst op de monsterlijk steile Angliru heeft het klassement enigszins opgeschud. Richard Carapaz wist zijn directe concurrent Primoz Roglic op de slotklim af te schudden en nam daarmee de rode leiderstrui van de Sloveen over. Hugh Carthy won de etappe en schoof daardoor op naar de derde plek in het klassement. In de Leiderstrui bundelt de reacties.

We hebben een losse reactie van:
-
Hugh Carthy
- Richard Carapaz
- Primoz Roglic

Vlasov: 'Op een klim als de Angliru moet je elke inspanning goed afwegen'

Aleksandr Vlasov speelt in het klassement geen grote rol, maar jaagt volop op een etappeoverwinning. Op de Angliru was hij met een tweede plek dichtbij. ‘Iedereen zat op zijn limiet op deze klim’, doet Vlasov zijn verhaal op de ploegsite. ‘Ik wist dat ik mijn eigen tempo moest kiezen en die tactiek werkte best goed. Op het laatste stuk van de klim bleef ik in het wiel, wachtend op het beste moment om aan te vallen. Op een klim als de Angliru moet je elke inspanning goed afwegen. Omdat je daar later mogelijk de rekening voor moet betalen’, gaat Vlasov verder.

In de finale wist de Rus Mas en Carapaz terug te pakken, maar toen hij aansloot, was Carthy net vertrokken. ‘Het was onmogelijk om hem terug te pakken. Desondanks ben ik heel blij met mijn prestatie. Ik heb het gevoel dat ik elke dag beter word. Ik hoop dat ik daardoor volgende week wel kan winnen’, besluit Vlasov.

Mas: 'Heb nog een week om mijn ploeggenoten blij te maken'

Waar Enric Mas het harde werk van zijn ploeg in de eerste weken niet kon belonen met een goede prestatie, kon hij dat zondag op de Angliru wel. De Spaanse klimmer werd derde en pakte, buiten Carthy, tijd op zijn concurrenten. Ondanks de goede prestatie begint Mas met excuses. ‘Ik wil mijn excuses aan de Spaanse fans, de Movistar-fans en de ploeg maken voor het niet winnen van de etappe’, aldus Mas op de ploegsite. ‘Het team was wederom fenomenaal, maar ik had niet die uiterste punch van energie voor een extra aanval.’

‘Ik ben dus niet tevreden met het resultaat, omdat we voor de winst gingen’, vervolgt een teleurgestelde Mas. ‘We waren zo gemotiveerd, zowel ik als de ploeg.’ Mas hoopt zijn ploeggenoten nog te belonen. ‘Er is nog een week over mijn ploeggenoten blij te maken.’ In het klassement staat Mas met plek vijf op 1.50 minuten een beetje op een eiland. Hij hoeft van achteruit weinig te vrezen, maar het podium is met een dikke minuut achterstand geen vanzelfsprekendheid. Mas verwacht echter dat in de tijdrit van dinsdag nog veel mogelijk is. ‘Zowel het vlakke stuk als de slotklim naar Ézaro kunnen voor grote verschillen zorgen.

Martin: 'Elke seconde telt'

Dan Martin verloor zijn derde plek aan Carthy, maar hield de schade verder beperkt. De Ier kwam in het gezelschap van Sepp Kuss en Roglic als zevende boven op de Angliru en staat nu vierde in het klassement op 35 seconden van leider Carapaz. ‘Het was opnieuw een heel zware dag’, vertelt Martin na afloop. ‘Alle beklimmingen werden heel snel opgereden, en ik voelde mij goed. De Angliru was daarna eigenlijk meer een tijdrit dan een wedstrijd. Je trapt zo hard als je kan en dan zie je op de top wel het resultaat. Ik voelde mij goed, tot de steile stukken vlak onder de top.’

Daar verloor Martin verschillende keren de aansluiting met zijn concurrenten, maar écht lossen, deed de renner van Israel Start-Up Nation niet. ‘Het was belangrijk om niet te vroeg in het rood te gaan en mijn eigen tempo te rijden. Maar het was opnieuw een sterke prestatie en het is belangrijk om nog mee te doen in de top van het klassement’, aldus Martin, die nog altijd kans maakt op het podium. ‘Je ziet dat het niveau van de beste renners heel dicht bij elkaar zit, dus elke seconde telt. Als je van tevoren had gezegd dat we op de tweede rustdag op 35 seconden van de leider zouden staan, had ik meteen getekend’, besluit Martin tevreden.

Großschartner: 'Dat was een échte wielerwedstrijd'

Felix Großschartner verloor op de Angliru ruim twee minuten op Carthy, maar behield zijn zevende plek in het klassement. Reden tot tevredenheid bij de Oostenrijker. ‘Dat was een échte wielerwedstrijd!’, vertelt hij enthousiast op de ploegsite. ‘Ik verloor wat tijd in de laatste kilometers, maar al met al ben ik heel tevreden met hoe het ging. Ik finishte de etappe als tiende en sta nog steeds zevende in het klassement, wat een heel goed resultaat is’, aldus Großschartner.

Nieve: 'Het was niet goed, maar ook niet slecht'

Waar Esteban Chaves aanvankelijk de kopman was bij Mitchelton-Scott blijkt dat nu Mikel Nieve te zijn. De ervaren Spaanse klimmer reed een prima etappe en werd elfde op de Angliru, waarmee hij zijn tiende plek in het klassement bevestigde. ‘Het was een zware explosieve dag’, vertelt Nieve op de ploegsite. ‘Ik deed mijn best, maar het was niet goed, maar ook niet slecht. Ik doe nog steeds mee, dus ik zal blijven proberen.’

Nieve hoopt in de slotweek van de Vuelta nog wat te kunnen stijgen in het klassement. ‘Ik ga eerst genieten van de rustdag morgen, proberen zoveel als mogelijk te rusten. Ik hoop dat ik dan in de derde week nog wat beter kan worden. En als het mogelijk is om nog wat te stijgen, dan ga ik het zeker proberen.’ (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws