Adam Yates soleert naar zege op Thyon 2000 en slaat dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Romandië Wielrennen
Wielrennen

Adam Yates soleert naar zege op Thyon 2000 en slaat dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Romandië

Adam Yates soleert naar zege op Thyon 2000 en slaat dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Romandië

Adam Yates heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. Na een spectaculaire slotfase kwam de Brit van UAE Team Emirates als eerste boven op Thyon 2000, het populaire Zwitserse skiresort. Thibaut Pinot werd tweede, Damiano Caruso werd derde. Yates neemt bovendien de leiding in het algemeen klassement over van Ayuso.

Dat de ziektekiemen weer rond aan het waaien zijn in het peloton, merkten we de afgelopen dagen al met opgaves van onder meer Simon Yates, Alexeu Lutsenko, Marc Cavendish, Ion Izagirre en Sergio Higuita. Zaterdag kwamen daar nog eens enkele renners bij, met het Jumbo-Visma-duo Tobias Foss (derde in het klassement) en Robert Gesink als belangrijkste namen. Beide mannen worden over één week aan de start verwacht van de Giro, dus een bittere pil was het wel voor de Nederlandse ploeg.

Kruijswijk, Hermans en De Gendt roeren zich in de openingsfase

Enfin, in slechte omstandigheden moest er 'gewoon' gekoerst worden. En dat werd er ook, vanaf de start. Bergtruidrager Julien Bernard (Trek-Segafredo) was zeer actief, wat uiteindelijk zorgde tot afscheiding van een groep van 24 renners. In die groep bevonden zich onder meer Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) en Thomas De Gendt (Lotto-Dstny).

Het peloton was toch niet helemaal tevreden met deze situatie. Met name Bahrain Victorious begon actief te achtervolgen, waardoor de grote groep uiteindelijk weer werd ingelopen. Een andere poging van tien renners was vervolgens wel succesvol, met opnieuw De Gendt en Hermans. Verder aanwezig waren proloogwinnaar Josef Cerny (Soudal Quick-Step), Gianmarco Garofoli (Astana), Bernard, Ewen Coustiou (Arkéa-Samsic), Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe), Christopher Juul Jensen, Lawson Craddock (beiden Jayco AlUla) en Antoine Debons van de Zwitserse nationale selectie.

UAE-Team Emirates pakte vervolgens de controle op in de grote groep, waardoor de voorsprong van de tien voortvluchtigen nooit al te groot werd. Op 55 kilometer van het einde, toen we aan de voorlaatste klim richting Suen (14,4 km a 6,6%) begonnen, spatte het dan ook al uiteen. Bernard, Hermans en Delbons moesten als eerste passen, terwijl het Groupama-FDJ van Thibaut Pinot er duchtig de pees oplegde in het peloton. Op de top van de beklimming naar Suen bedroeg de voorsprong van het overgebleven vijftal (Zwiehoff, Cerny, Craddock, Juul-Jensen en De Gendt) nog 1.45 minuut.

Michael Woods, ex-winnaar op Thyon 2000, gaat hard onderuit in aanloop naar slotklim

Wat volgde was een wegens slecht en natgeregend wegdek als 'gevaarlijk' te karakteriseren afdaling in de richting de voet van de monsterbeklimming naar Thyon 2000 (20,9 km a 7,6%). Het gevaar van de afdaling weerhield Astana-ploegmakkers Garofoli (die na zijn lossen uit de kopgroep nog voor het peloton reed) en Harold Tejada er in ieder geval niet van om aan een duo-onderneming te beginnen. Het Colombiaans-Italiaanse stel kwam echter in een welbekende chasse patate terecht, daar zij continu zo'n twintig seconden voor het peloton uit reden en bij lange na niet in de buurt van het leidende vijftal kwamen. Waar de Astana-boys wél in slaagden, was het opslokken van Hermans en Bernard. Daarmee werd de achtervolgende groep een vierkoppige.

De achtervolging van het viertal was echter maar van korte duur. In een mum van tijd rekende het pak hen al weer in, waardoor een 'kopgroep versus het peloton'-situatie ontstond. Aan de voet van de slotklim gingen Michael Woods (Israel-Premier Tech), die in 2021 nog wist te triomferen op Thyon 2000, hard onderuit. Als gevolg daarvan kon de Canadees zichzelf niet opvolgen als winnaar op de klim van buitencategorie: hij stapte niet lang na de crash uit koers.

Verslag loopt verder onder tweet.

Strijd om dagzege én leiding in klassement barst volledig los op slotklim naar Thyon 2000, Adam Yates toont zich de allersterkste

Eenmaal op de beklimming was het in de kopgroep Cerny die als allereerste de rest moest laten lopen. Niet veel later volgde De Gendt zijn voorbeeld. Beide heren werden al snel ingehaald door het aanstormende peloton. Bij de drie overgebleven koplopers was er daardoor een twee-tegen-een-situatie ontstaan: Juul-Jensen en Craddock tegen Zwiehoff. Het bleek een gevecht tegen de bierkaai voor het trio, want op ongeveer elf kilometer van de meet was het einde van de kopgroep een feit. Het zag ernaar uit dat een man met klassementsambities ook met de etappezege in de koninginnenrit aan de haal zou gaan. Achterin het peloton stond de deur inmiddels ook wagenwijd open. Onder aanvoering van Jayco Alula (in dienst van Simon Yates) en Team DSM (in dienst van Bardet) werd het peloton steeds verder uitgedund.

Ook voor klassementsleider Ayuso ging het te snel. De jonge Spanjaard moest op zo'n acht kilometer van de finish lossen en was aangewezen op een verwoede achtervolging. Van de favorieten die nog wel aanwezig waren in de voorste groep, was het Bardet die (met nog zes kilometer te gaan) als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide. Dat zorgde andermaal voor een verdere uitdunning van de favorietengroep. Er werd slag om stoot gedemarreerd, maar niemand wist een definitief gaatje te slaan.

Met nog vier kilometer voor de boeg was er dan eindelijk een aanval die écht voor de nodige scheuren in de favorietengroep zorgde. Adam Yates, die na zijn derde plaats in de tijdrit als nummer vijf in het algemeen klassement aan de start stond van de koninginnenrit, ging er op slinkse wijze vandoor. De Brit fietste in no-time een voorsprong van tien seconden bijeen en gaf deze niet meer uit handen. Hij soleerde op mooie wijze naar de overwinning. In de achtergrond liet Pinot zien 'the best of the rest' of te zijn. De Fransman kwam een aantal keer in de buurt van Yates, maar had net niet genoeg over om de UAE Team Emirates-renner bij te benen. Caruso werd namens Bahrain Victorious derde in de strijd om de dagzege.

Uitslag etappe 4 Ronde van Romandië 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws