Alaphilippe snoerde eigen ploeg in monstervlucht de mond in 'ongemakkelijke situatie': 'Passie en grinta!' Wielrennen
Wielrennen

Alaphilippe snoerde eigen ploeg in monstervlucht de mond in 'ongemakkelijke situatie': 'Passie en grinta!'

Alaphilippe snoerde eigen ploeg in monstervlucht de mond in 'ongemakkelijke situatie': 'Passie en grinta!'

Een bijzonder mooie overwinning voor Julian Alaphilippe in de Giro d'Italia. De Fransman van Soudal Quick-Step trok al vroeg in de rit naar Fano ten aanval, vond een etappe die op zijn lijf geschreven was en bleef gedurende 126 kilometer uit de greep van de andere achtervolgers. Toen hij vluchtmakker Mirco Maestri ook nog wist te lossen, kon hij solo aankomen op de streep. Niet zomaar een overwinning, zo beaamden mede-vluchters en Tadej Pogacar al. Ook Alaphilippe en zijn ploeg reageerden uitbundig.

'Ik had dit helemaal niet gepland. Ik verwachtte een grote groep die in de aanval wilde. Ik denk dat ik allereerst mijn team moet bedanken, zij controleerden de eerste zestig kilometer perfect om zo de eerste fase goed door te komen. Daarna wilde ik van voren zitten', analyseert de dagwinnaar na afloop in het flash interview.

Wegkomen lukte, maar Alaphilippe kreeg daarbij wel alleen de Italiaan Maestri van Polti-Kometa mee. Ploegleider Geert Van Bondt geeft bij Eurosport eerlijk toe dat het team dat niet ideaal vond. 'Het was voor ons een beetje een ongemakkelijke situatie, met slechts twee mannen vooraan. Hij zei echter dat hij door wilde gaan en wilde zien waar hij uit zou komen, al was dat met 36 man achter hem niet makkelijk. Gelukkig had hij een sterke man bij zich en Julian heeft echt geweldig gereden.'

Lees verder onder de foto

Alaphilippe snoerde eigen ploeg in monstervlucht de mond in 'ongemakkelijke situatie': 'Passie en grinta!'

Maestri bezorgt Alaphilippe mede mooie trilogie

Dat de twee uiteindelijk uit de greep bleven van een enorme groep erachter, was naast wonderbenen van Alaphilippe ook te danken aan Maestri. Die bleef tot de finale flinke beurten doen, waarbij Alaphilippe hem alle tussensprints en bergpuntjes gunde. Op de laatste klim van de dag reed de Fransman er uiteindelijk van weg. 'Samen gingen we, en ik zei gewoon: 'we gaan, we gaan!' Dat gebeurde. Hij verdiende het ook om te winnen, hij was fantastisch en we werkten zo goed samen', klinkt het lovend. 'Ik geloofde daarna op de laatste klim dat ik kon winnen, maar tot de laatste kilometer ging ik gewoon vol.'

'Ik hoorde dat Narváez nog steeds erg dichtbij was', doelt de springveer en tweevoudig wereldkampioen op de winnaar van de eerste etappe en de topfavoriet voor de murenrit. 'Het was mijn droom om een rit in de Giro te winnen en nu ben ik gewoon echt heel erg blij.' Logisch, want door de ritzege heeft Alaphilippe nu in alle drie de grote rondes een etappe gewonnen. 'Dit betekent veel voor hem. Ik schreeuwde onderweg al een paar keer door de radio dat hij nu in een selecte club terecht komt, met ritzeges in alle drie de grote rondes. Daar is hij super blij mee, wij als team ook', vertelt Van Bondt over de motivatie onderweg.

Lees verder onder de foto

Alaphilippe snoerde eigen ploeg in monstervlucht de mond in 'ongemakkelijke situatie': 'Passie en grinta!'

Alaphilippe kwam van ver, maar slaat terug met 'passie en grinta'

Een ritzege in de Giro, Tour en Vuelta is mooi, maar veel wielerfans zullen de etappezege op dag twaalf vooral hebben toegejuicht door al het onheil wat Alaphilippe de afgelopen jaren tegenkwam. Nadat hij in 2021 nog zijn wereldtitel met succes verdedigde, ging het rap bergafwaarts. Harde crashes, flinke blessures en ook wat verbale oorlogen met ploegbaas Patrick Lefevere zorgden voor flink wat minder zeges en vaak anonieme races. 'Julian is altijd een vechter geweest, ook al waren de laatste twee jaar niet fantastisch en moeilijk voor hem. Hij bleef doorgaan en wat hij in de eerste week van deze Giro al liet zien, duidde op een vechtersmentaliteit. Hij gelooft in zichzelf en wat hij vandaag deed, geeft aan wat hij waard is', jubelt Van Bondt.

Alaphilippe beaamt op de persconferentie na afloop dat hij inderdaad van ver komt. De Giro heeft hij echter aangegrepen om weer ouderwets te koersen. 'Zoals ik vandaag heb gekoerst, zo hou ik van wielrennen. Ik heb dit niet gepland, maar heb wel vanuit de start geprobeerd om een rit te winnen. Op dag één had ik nog niet de benen, maar ik ben blijven pushen en dit is een mooie manier om te winnen. Ik koers met passie, grinta en voelde de laatste weken al dat de vorm beter werd. Dat was een goed teken voor de Giro, al blijft het zelfs in topvorm moeilijk om een etappe te winnen. Ik ben daarom ook door blijven gaan tot op 500 meter van de streep, omdat ik bang was dat Narváez nog zou terugkeren.'

Lees verder onder de foto

julian alaphilippe

Hirt reed virtueel op het podium, maar is vooral blij voor ploegmakker: 'Ritzege was het doel'

Die zorgen waren nergens voor nodig, de ritzege was binnen! Dat ook Jan Hirt mee schoof in de vlucht en even virtueel derde stond in de Giro, was daarbij van ondergeschikt belang. 'De etappezege was het grote doel, dus Mauri Vansevenant en ik hebben geprobeerd het daar achter bij elkaar te houden', doelt de Tsjech op de sterke, grote groep. Dat lukte uiteindelijk niet. 'Het brak uiteindelijk en we zaten niet meer, maar Julian bleef gelukkig vooruit.'

Daarna was het even schakelen voor Hirt, die zijn eigen kansen zag verwateren om te stijgen in het klassement. 'Tijd pakken in het klassement was een mogelijkheid die zich voordeed, maar uiteindelijk werden we teruggehaald door het peloton. Julian is tweevoudig wereldkampioen, één van de beste renners ter wereld. Dit is zijn eerste Giroritzege, dus een prachtige dag voor hem en de ploeg', besluit de man die uitdrukkelijk meedoet om de top tien.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news