Thibau Nys slaagt met vlag en wimpel voor nieuwe test: 'Misschien is status in peloton wel wat veranderd' Wielrennen
Wielrennen

Thibau Nys slaagt met vlag en wimpel voor nieuwe test: 'Misschien is status in peloton wel wat veranderd'

Thibau Nys slaagt met vlag en wimpel voor nieuwe test: 'Misschien is status in peloton wel wat veranderd'

Zowel op als naast de fiets is Thibau Nys misschien wel dé ontdekking van het wielerseizoen. De Belg gaat namens Lidl-Trek rustig verder op het elan dat hij vorig jaar al inzette, terwijl hij ook door koersorganisatoren, journalisten en andere stakeholders graag gezien wordt omwille van zijn uitstraling en goede teksten. . In de Ronde van Zwitserland zette hij nog maar eens een nieuwe stap, waarover hij nababbelde met In de Leiderstrui.

Nys viel de vrijdag voor de start van de sterk bezette WorldTour-koers nog hard in volle sprint van de GP Gippingen. Nadat hij een proloog en een op papier goede punchrit voor hem nam om goed te herstellen, sloeg hij toe in een sprintje bergop op dag drie. Slim, maar was het mentaal niet lastig om zich na die teleurstelling in Regensdorf al te richten op Rüschlikon?

Niet echt, aldus Nys, die die mindere dag al wel wat had ingecalculeerd. ‘Toch wel. Ik wist ook wel dat die eerste intensiteit na die val in Gippingen nog wel even pijn kon doen en het lichaam blokkeerde ook nog wel even in die eerste rit. Maar aan de andere kant wist ik ook dat het één dag later weer anders kon zijn, je moet ook niet teveel denken aan wat er één dag van tevoren is gebeurd', stelt hij realistisch als hij is.

Sowieso is deze Ronde van Zwitserland een koers geweest die nog een trapje hoger lag. Hij reed natuurlijk al de Ronde van Romandië en Renewi Tour op WorldTour-niveau, maar hier zat je toch met een peloton in volle Tourvoorbereiding. ‘Het is toch wel een nieuwe stap. Ik zie het als een situatie waarin ik nog niet al te veel heb gezeten, dus dat is wel leuk', doelt hij op het werken voor een kopman als Mattias Skjelmose. 'Ik haal er eigenlijk ook net zoveel voldoening uit dat ik de ploeg kan helpen als dat ik zelf voor mijn kans ga. Al bij al is het gewoon tof op met zo’n goede, gemotiveerde ploeg op stap te zijn.’

Lees verder onder de foto.

1167909745

Nys neemt informatie uit koersen met Skjelmose en Mollema als een spons op

Nys geniet in ieder geval met het samen koersen met een man als Skjelmose, die uiteindelijk derde werd. ‘Hij is één van de gemakkelijkste kopmannen die er is. Je moet je niet druk maken of hij in je wiel zit of niet, want hij zit daar gewoon altijd. Hij is heel erg met zijn vak bezig.’ Daarnaast lag hij op de kamer met Bauke Mollema, ons Nederlanders uiteraard niet onbekend. 'Het is iemand met enorm veel ervaring en een prachtig palmares. Als je kan leren van zulke renners, dan ga je daar alleen maar beter van presteren. Dat ik daar kleine dingen van op kan pikken, is alleen maar leuk.’

Dat hij in een koers als Zwitserland direct succes boekt en blijft boeken, is niet iets waar Nys direct vanuit ging. ‘Ik verbaas mijzelf nog best wel geregeld', stelt hij eerlijk. 'Het is leuk om telkens die bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent en die lat nog iets hoger te leggen.’ Daarbij merkt hij ook dat het peloton inmiddels anders naar hem begint te kijken. 'Misschien is mijn status wel wat veranderd. Ze vechten iets meer voor mijn wiel dan eerder het geval was, zeker in zo’n finale als in Zwitserland, Gippingen of Noorwegen.’

Nys richt zich nu op het BK wielrennen in Zottegem aankomend weekeinde, waarna hij een trainingsperiode inlast. Mogelijk trekt hij samen met Pim Ronhaar, die vanaf 1 augustus stageloopt bij Lidl-Trek, op trainingskamp naar Spanje.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws