Alpecin-Fenix lijkt op te gaan voor WT-status in 2023, Lotto Soudal en Cofidis moeten vrezen Wielrennen
Wielrennen

Alpecin-Fenix lijkt op te gaan voor WT-status in 2023, Lotto Soudal en Cofidis moeten vrezen

Alpecin-Fenix lijkt op te gaan voor WT-status in 2023, Lotto Soudal en Cofidis moeten vrezen

We zouden het haast vergeten in deze vreemde coronajaren, maar eind 2022 is de eerste cyclus van WorldTour-licenties voorbij. De UCI deelde in 2020 negentien licenties uit, geldig voor drie jaar. Sporza stelt dat er na 2022 slechts achttien ploegen overblijven.

Die achttien ploegen kunnen hun WorldTour-licentie zelf verdienen, door simpelweg bij de eerste achttien te eindigen op de UCI Team Ranking. Op die ranglijst, gebaseerd op de laatste drie jaar, staat Quick Step-Alpha-Vinyl fier aan kop, Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers completeren de top drie. De grote namen uit de WorldTour hebben geleverd, al staat bijvoorbeeld Movistar op een vijftiende plek wel wat laag.

Toch zijn er ook WorldTour-formaties die net boven of zelfs onder de streep staan. Zij moeten vrezen voor degradatie naar een procontinentale status, als ze in 2022 niet snel punten gaan sprokkelen. Cofidis, Lotto Soudal en Qhubeka NextHash staan op plekken 19, 20 en 21. Qhubeka trok de stekker reeds uit de ploeg, waardoor Cofidis en Lotto Soudal moeten oppassen.

Alpecin-Fenix en Arkéa-Samsic op de goede weg voor 2023

De lage positie van deze twee teams komt mede door henzelf, maar ook door goed presterende procontinentale ploegen. Zo staat Alpecin-Fenix momenteel keurig negende, dankzij de prestaties van Mathieu van der Poel, Tim Merlier en Jasper Philipsen. De Belgische ploeg lijkt zodoende af te stevenen op een WorldTour-status vanaf 2023. Ook het Arkéa-Samsic van Nairo Quintana staat aan de goede kant van de streep, op plek 18. Kunnen zij net als Alpecin-Fenix hun plek behouden in 2022?

Het belooft een spannende strijd te worden, want wie geen WorldTour-status heeft, is afhankelijk van wildcards. Verder krijgt de beste procontinentale ploeg (de winnaar van de zogenaamde UCI Europe Tour) ieder jaar toegangsbewijzen voor alle grote wedstrijden. Dat was de afgelopen twee jaar Alpecin-Fenix. De tien beste puntenpakkers van iedere ploeg worden opgeteld, het is dus aan de kopmannen van Lotto Soudal en Cofidis om te presteren.

Houdt de UCI vast aan promotie en degradatie?

De grote vraag is wel wat de UCI na 2022 precies gaat doen. De wielerbond toonde de afgelopen jaren in tijden van corona al aan dat het weleens afwijkt van de eerder gestelde regels. Zo wordt het wegvallen van Qhubeka NextHash dit seizoen opgevangen door Arkéa-Samsic als nummer twee van de Europa Tour 2021 ook uit te nodigen voor alle grote wedstrijden. Door Covid-19 werden bovendien veel wedstrijden afgelast, moest er worden geschoven met races en hadden ploegen allerlei problemen.

Of de promotie en degradatie voor 2023 wordt doorgevoerd, moet dus nog blijken. In principe worden na 2022 de achttien WorldTour-licenties uitgegeven voor de periode 2023-2025.

Bekijk in het artikel van Sporza het volledige ploegenklassement op dit moment.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws